Fritt Ord

Fritt Ords Pris tildelt den russiske nettavisen Meduza

Del
Fritt Ords Pris ble i kveld delt ut til den uavhengige russiske nettavisen Meduza under en seremoni i operaen i Oslo.
f.v. Meduzas utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov. Foto: Linda B. Engelberth
f.v. Meduzas utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov. Foto: Linda B. Engelberth

Den uavhengige nettavisen Meduza er i dag en av de viktigste nyhetskildene til grundig nyhets- og featurejournalistikk om og fra Russland og den nærliggende regionen. Den rapporterer gjennom sitt nettverk av journalister i flere land både til Russland og til et internasjonalt publikum, på russisk og engelsk.

– Meduza tildeles Fritt Ord-prisen for sin modige, uavhengige og faktabaserte journalistikk for russere og et internasjonalt publikum. Nyhetsbyrået har utfordret russisk sensur i årevis, og er nå forbudt. De opprettholder sin posisjon under ekstremt krevende omstendigheter, sa Fritt Ords styreleder Grete Brochmann under utdelingen av prisen.

Avisen ble etablert av Galina Timchenko i 2014 i Riga. Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier, men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru. De når ut til millioner av unike brukere, og den pågående krigen har gitt plattformen et enda større publikum fra hele verden. Meduza ble stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter våren 2021, og etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, ble de blokkert i Russland av det statlige sensurorganet Roskomnadzor. Meduza er i dag det største uavhengige russiske mediet og en av de ti mest siterte internettkildene på russisk.

Prisen ble tatt imot av avisens utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov.

– Vi befinner oss absolutt i en mørk tid, men jeg vil sitere en klok mann som en gang sa: "Seier er ikke endelig. Nederlag er ikke fiasko. Alt handler om motet til å fortsette", sa Galina Timchenko under mottakelsen av prisen. 

– Uavhengig journalistikk er ikke en gave, eller noe man kan ta for gitt. Det er et resultat av hardt arbeid og noe som må beskyttes.Noe vi må kjempe for. Det er også viktig å huske på at nå kan enhver person på jorden enkelt delta i denne kampen. Du kan støtte journalister fra hvor som helst i verden, inkludert fra sofaen hjemme i stua. Du kan delta i crowdfunding – eller spre ordet om journalister som trenger akutt hjelp, sier sjefredaktør i Meduza, Ivan Kolpakov.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

f.v. Meduzas utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov. Foto: Linda B. Engelberth
f.v. Meduzas utgiver Galina Timchenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov. Foto: Linda B. Engelberth
Last ned bilde

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

Fritt Ord: Pressefrokost 23.8 om journalistikk – Nytt verktøy i kampen for innsyn – og analyse av mediene i valgkampen21.8.2023 09:45:19 CEST | Pressemelding

Stiftelsen Fritt Ord inviterer til frokostseminar om to aktuelle temaer i journalistikk onsdag 23. august 2023 kl 08.30-10.15 på Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen presenterer nye funn og et nytt grep i jakten på innsyn. Rapporten slippes på frittord.no 23. august. Stipendiat i medievitenskap ved UiB Janne Biedilæ Bjørgan presenterer årets funn om digitale medier fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford – med spesiell vekt på valgkampen i år.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom