Fem norske selskaper blant verdens 500 største familiebedrifter
- På listen finner vi Norgesgruppen, Reitangruppen, Aker, Laco og Møller Mobility Group. Disse fem familieeide bedriftene sysselsetter over 65 000 mennesker, og viser hvor stor betydning privat eierskap har blant de største arbeidsgiverne og vekstskaperne i Norge, sier partner og nordisk leder for Familiy Enterprise i EY,Eirik Moe.
Verdens 500 største familiebedrifter har til sammen inntekter på 73,36 trillioner kroner og sysselsetter 24,1 millioner mennesker i 45 land.
Familieeide foretak har særlig to særtrekk som skiller dem fra andre bedrifter: De er robuste og motstandsdyktige i turbolente tider. Årets indeks vier mye plass til hvordan de største familieeide virksomhetene har håndtert en lang periode med pandemi og stor usikkerhet. I Norge klarte både Norgesgruppen og Reitangruppen å dele ressurser fra de delene av virksomheten som tjente penger, til de som ikke tjente penger – noe som gjorde at begge de to selskapene kom seg gjennom pandemien uten å ta imot nasjonale støtteordninger.
Familiebedrifter ser etter nye ESG-mål
Det gjennomsnittlige styremedlemmet i en familiebedrift er 61 år gammelt. 80 prosent av virksomhetene i undersøkelsen har ikke familiemedlemmer under 40 år i styret. Dette er riktignok i endring, og ved å bringe inn neste generasjons ekspertise, innsikt, teknologi og digitale evner inn i driften kan selskapene bidra til fortsatt vekst, og gjennomsnittsalderen i styrene synker. Spesielt ser man at familiebedrifter i større grad fokuserer på mangfold, inkludering, miljø og sosial styring (ESG). Andelen kvinnelige familiemedlemmer i styrene er blitt bedre, og nådde 31 prosent i 2021. For de fem norske bedriftene er dette tallet litt høyere – nærmere 40 prosent. Samtidig har bare fem prosent (27) av familiebedriftene i indeksen kvinnelige administrerende direktører, mot åtte prosent (41) av Fortune Global 500-selskaper. Ingen av de norske selskapene på listen har kvinnelige ledere.
- Ikke bare har vi hele fem norske selskaper med, men disse fem har også tatt store grep for å møte ESG-standardene. Det viser at norske familieeide selskaper er gode eksempler for norsk næringsliv, og forhåpentligvis for selskaper verden over, sier Moe.
Noen eksempler på hva de norske familieeide bedriftene har gjort på ESG-fronten:
- Norgesgruppen har lansert bærekraftsfondet Handle. Skal investere 100 millioner kroner i samarbeidsprosjekter, som sørger for en bærekraftig utvikling i flere ledd av verdikjeden for mat.
- Reitangruppen har i Reitan Eiendom utarbeidet en bærekraftstrategi, som inneholder en rekke mål for bærekraftsarbeidet, samt en metodebeskrivelse for hvordan Reitan Eiendom skal utvikle prosjekter i fremtiden.
- Aker skal investere i renere, tryggere og mer bærekraftige løsninger i en verden som fortsatt vil være avhengig av fossile brennstoff i flere år fremover.
- Laco har gjennom flere av sine datterselskap, som DOF, fokusert på ESG i flere år. Deltar i Carbon Disclosure Project, som har økt engasjementet for gode løsninger internt og hos samarbeidspartnere.
- Møller Mobility Group har som ambisjon å ta en sentral rolle innenfor urbane, smarte mobilitetsløsninger og bykonsepter, blant annet gjennom bildelingsløsningen Hyre.
Nøkkelord
Kontakter
Eirik MoePartner og nordisk leder for Familiy Enterprise i EY
Tel:+47 951 24 045Bilder
Om EY
Følg pressemeldinger fra EY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra EY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra EY
Nedgang i antall norske kryptoeiere, men stadig flere avanserte brukere21.4.2023 13:03:37 CEST | Pressemelding
En landsdekkende undersøkelse fra EY og K33 Research finner at 8 % av den voksne befolkningen i Norge eier kryptovaluta, en nedgang på 2 prosentpoeng fra 2022.
Nesten halvparten av oss trapper ned på julelysene i år14.12.2022 14:02:18 CET | Pressemelding
Økende priser og økt fokus på bærekraft preger nok en gang samfunnet. På vei inn i julehøytiden er økonomisk utrygghet en bekymring for mange forbrukere.
To duoer fra Vestland videre i konkurransen om å bli årets vekstskaper!1.12.2022 08:30:00 CET | Pressemelding
Klesprodusenten BRGN AS og Utedesign AS, som lager uteromsløsninger, går videre til landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year.
Tre fra Midt-Norge til landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year!25.11.2022 08:30:00 CET | Pressemelding
Aalesund Protective Wear, Kystmiljø/Nutrishell og Easygrow blir Midt-Norges representanter i den nasjonale finalen i februar.
To kandidater fra region Sør videre i konkurransen om å bli årets vekstskaper!24.11.2022 08:36:42 CET | Pressemelding
Grønnsaksprodusenten Bjertnæs & Hoel fra Nøtterøy og en trio fra InflowControl i Porsgrunn som har utviklet en ventil til oljesektoren går videre til landsfinalen i EY Entrepreneur Of The Year.