Verdens metrologidag 2022: Metrologi i en digital æra

Metrologi, vitenskapen om målinger, spiller en sentral rolle i forskning, innovasjon, industriproduksjon, handel og miljøvern. Pålitelige og nøyaktige målinger er også helt nødvendige for diagnose og behandling i helsetjenestene. Så lever vi i en tid hvor den digitale utviklingen går fortere enn noen gang. Kunnskap om behandling og tolkning av data, og hvordan vi kan nyttegjøre oss disse blir essensielt på alle fronter, også innenfor måleteknikk. Det er viktig at den stadig større mengden data kan utveksles på en transparent måte, deles og gjenbrukes. For at dette skal kunne fungere, må det stilles strenge krav til kvalitet på data.
Stordataanalyse, kunstig intelligens og maskinlæring benyttes i forbindelse med store sensornettverk, for å hente ut nyttig informasjon for styring og visualisering, og anvendes blant annet i industrielle prosesser, medisinsk teknologi og miljøovervåking.
Justervesenet deltar i det nye europeiske partnerskapet for metrologi, som startet i 2021 og vil vare til 2031. Det omhandler måleteknisk forskning og utvikling, og har et omfang på ca 6,5 milliarder kroner. Viktige målsettinger er å utvikle måleteknologi for å understøtte både grønn omstilling og digital transformasjon av næringslivet og samfunnet.
Som et eksempel har Justervesenet ledet et europeisk forskningsprosjekt for å utvikle verdens mest nøyaktige og selvkalibrerende fotodetektor. De gode resultatene er oppnådd i samspill mellom halvlederfysikk, fabrikasjonsprosesser, måleteknologi og datasimuleringer. Detektoren er velegnet til miniatyrisering og integrering av sporbarhet i målesystemer innenfor radiometriske målinger. Dette er målinger som brukes blant annet i rom- og jordobservasjoner, i medisinsk instrumentering og analyse, kvalitetskontroll av matvarer og i en rekke industrielle prosesser. Å ha en slik fotodetektor som referanse er nyttig for detektorprodusenter, fordi man ved hjelp av simuleringer raskt kan optimalisere produktene.
En animasjonsvideo fra detektorprosjektet finner du på Justervesenets nettside
Et annet eksempel er at Justervesenet vil ta i bruk digitale kalibreringsbevis. Dette arbeidet vil skje i tett samarbeid med institutter i andre land, for å sikre harmonisering. De digitale kalibreringsbevisene vil sikres integritet og autentisitet, og vil inneholde mer nyttige data en dagens analoge beviser. Etableringen av slike bevis vil skje i tett samarbeid med kundene våre, for å sikre at de dekker deres behov på en best mulig måte. Målet er at bevisene skal kunne integreres maskinelt i kundenes målesystemer og produksjonsprosesser når det ligger til rette for slik automatisering.
Kontakter
Thomas FramnesInformasjonssjef
648 48 452
Bilder
Om Justervesenet
Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.
Følg pressemeldinger fra Justervesenet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Justervesenet
Tid for å stille klokka: søndag er det sommertid27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00.
Det norske kilogrammet har lagt på seg17.1.2025 08:00:00 CET | Aktuelt
Kan eit lodd verkeleg leggja på seg? Til og med den norske prototypen? Og påverkar det alle dei andre lodda i Noreg som ser opp til akkurat dette loddet?
Jenter på 5.trinn utforsker teknologi for fremtiden25.10.2024 11:25:47 CEST | Pressemelding
Fredag 25. oktober bidrar flere lokale teknologibedrifter til Girl Tech Fest, en workshop for jenter fra 5. trinn i Lillestrøm kommune. Hele 153 jenter er påmeldt!
Sommertiden er over: husk å stille klokka22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Natt til søndag 27.oktober går vi over til vintertid, også kjent som normaltid. Klokka skal stilles én time tilbake, fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får en ekstra time denne helgen, som ikke er mindre enn 3 600 000 000 000 (tretusenseksundre milliarder) nanosekunder.
Vi trenger flere løsninger for sikker tid10.9.2024 07:50:00 CEST | Pressemelding
Informasjonen vi får fra globale satelittnavigasjonssystemer (GNSS), som GPS, kan forstyrres, og det er et økende problem. - Nå trenger vi å få på plass en nasjonal løsning for sikker tid, sier tidssjefen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom