Morrow Batteries

Morrow henter 1 milliard kroner til første byggetrinn av batterifabrikken i Arendal

Del
(Arendal 22. mai 2022) Morrow har en ambisjon om å produsere verdens mest kostnadseffektive og bærekraftige battericeller, og har i dag hentet 1 milliard kroner i ny kapital. Siemens Financial Services og ABB kommer inn som investorer i selskapet. Dermed har Morrow finansiert det første byggetrinnet på selskapets planlagte gigafabrikk i Arendal som gir kapasitet til å produsere 1 GWh battericeller hvert år.
Illustrasjon av første byggetrinn på Morrows planlagte fabrikk i Arendal
Illustrasjon av første byggetrinn på Morrows planlagte fabrikk i Arendal

Morrow planlegger å ha fabrikken i Arendal i drift mot slutten av 2023. Dette blir den første kommersielle battericellefabrikken i Norge. På grunn av tilgangen på fornybar energi vil den fra dag én produsere noen av de mest bærekraftige batteriene i verden. Fabrikken vil først kunne produsere 1 GWh battericeller hvert år, men når alle byggetrinnene er fullført i 2028 vil fabrikken ha en produksjonskapasitet på 43 gigawattimer (GWh). Det tilsvarer behovet til over 700 000 elbiler.

Selskapet har gjennomført en kapitalinnhenting på 100 millioner euro med Siemens Financial Services, ABB, Nysnø Klimainvesteringer og Arendals Fossekompani som nye investorer. Eksisterende investorer som det danske pensjonsfondet PKA, NOAH AS og Agder Energi Invest har også deltatt med frisk kapital. 

– Å få inn langsiktige, solide og kompetente investorer fra noen av de ledende industriselskapene i Europa med global rekkevidde, har stor verdi for oss i arbeidet med å produsere de mest bærekraftige og kostnadseffektive batteriene. De nye investorene, som det statlig eide Nysnø Klimainvesteringer, flytter oss opp i toppsjiktet blant batteriselskaper i Europa, sier administrerende direktør i Morrow Terje Andersen. 

Morrow-sjefen får støtte fra Steffen Grosse, CEO for Equity Finance i Siemens Financial Services: 

– Vekstkapital er helt nødvendig for å bygge en bærekraftig verdikjede for batterier i Europa, og batteriteknologier avgjørende for å få til overgangen til fornybar energi. Siemens har dokumentert erfaring med avkarbonisering og bærekraft gjennom bruk av teknologisk og finansiell ekspertiseVi er stolte av å kunne samarbeide med Morrow og våre medinvestorer for å gjøre kostnadseffektive og bærekraftige battericeller tilgjengelige på markedet, sier Steffen Grosse, CEO for Equity Finance i Siemens Financial Services. 

Støtten fra de nye, industrielle eierne vil bidra til å styrke Morrows forhold til viktige leverandører og fremtidige kunder. 

– Vi er svært fornøyde med å få muligheten til å investere i Morrow og ser frem til å samarbeide med dem på veien til å bli en global leverandør av bærekraftige batterier. r disse batteriene blir tilgjengelige vil de bli en viktig komponent i produksjonen av vår energieffektive portefølje som jobber for å gjøre bærekraftig transport til en realitet, sier Edgar Keller, direktør i ABBs avdeling for skinnegående transport. 

– Denne kapitalinnhentingen skal primært finansiere utstyr til første byggetrinn av fabrikken, som blir den første battericellefabrikken i Norge som har kapasitet til å levere til det kommersielle markedet. Målet er å produsere den første battericellen innen utgangen av 2023. Morrows forskningssenter bygges nå i Grimstad og vi jobber med å få opp midlertidig testproduksjon i Sør-Korea for å levere de første produktprøvene senere i år, sier Terje Andersen, administrerende direktør i Morrow. 

– Morrowambisjon er å bli verdens grønneste batteriprodusent med negativt karbonavtrykk. Dette er selvsagt noe som er veldig interessant for et klimainvesteringsselskap som Nysnø. Med svært kjente, internasjonale investorer som ABB og Siemens på laget har vi tro på at selskapet har lagt grunnlaget for å lykkes, sier Joe Eliston, investeringsdirektør i Nysnø Klimainvesteringer. 

Når batterifabrikken er i full drift vil Morrow sysselsette mer enn 2500 personer. Langs kysten mellom Porsgrunn og Flekkefjord er Batterikysten i ferd med å bli en realitet. Med utgangspunkt i Morrows etablering, tilgang på fornybar energi, sterkt engasjement, en klynge av komplementære virksomheter i området og nærhet til det europeiske markedet, ønsker Morrow å utvikle en helhetlig, grønn batteriverdikjede.

– Med vårt utviklingsprogram for bærekraftige batterier og den økte, globale etterspørselen etter batterier, er vi perfekt posisjonert for å skape lønnsomme og bærekraftige jobber som vil bidra til å gjøre den norske, den europeiske og den globale økonomien grønnere, avslutter administrerende direktør i Morrow Terje Andersen.

Kontakter

Bilder

Illustrasjon av første byggetrinn på Morrows planlagte fabrikk i Arendal
Illustrasjon av første byggetrinn på Morrows planlagte fabrikk i Arendal
Last ned bilde

Om Morrow Batteries

Morrow Batteries
Morrow Batteries
Havnegaten 2
4836 Arendal

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye