Utviklingsfondet

Revidert nasjonalbudsjett: Utviklingsfondet berømmer styrking av matsikkerhet

Del
Utviklingsfondet berømmer regjeringen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim for å styrke matsikkerhet i det internasjonale utviklingsarbeidet, men er kritiske til øvrige kutt i bistandsbudsjett.
Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.
Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.

- Økt støtte til bærekraftig matproduksjon i sårbare utviklingsland er noe av det viktigste Norge kan gjøre for å motvirke de negative virkningene av klimaendringene og økende sult og underernæring, sier Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.

Lokal matproduksjon viktigere enn noen gang

Odegard understreker viktigheten av dette som følge av at Ukraina-krigen øker sulten i mange land i Midt-Østen og Afrika som importerer mat. Det er også stor enighet internasjonalt og i utviklingsland om at kampen mot økende sult og underernæring er den største utfordringen det internasjonale samfunnet står overfor.

- Økende priser og innsatsfaktorer gjør lokal matproduksjon viktigere enn noen gang, og da er det avgjørende å satse på lokal bærekraftig matproduksjon. Vi håper denne satsingen bare er starten på en videre økning i 2023 av satsingen på matsikkerhet og klimatilpasning, sier han.

Kritiske til kutt i bistandsbudsjett

Generalsekretær Odegard sier derimot at Utviklingsfondet samtidig er sterkt kritiske til kuttene Regjeringen foreslår i bistandsbudsjettet.

- Det er vanskelig å forstå hvordan Regjeringen kan kutte i støtte til tiltak i de fattigste landene for å dekke økte utgifter i Norge som følge av krigen i Ukraina. Norske myndigheter har vært svært rause med å dekke nordmenns ekstraordinære utgifter og tapte inntekter under pandemien, og burde også gjort dette for Ukraina-utgiftene.

- Det er særlig viktig å opprettholde bistanden i en tid da en del andre land, men langt mindre inntekter enn Norge, kutter i den. Bistanden driver ikke opp inflasjonen da pengene går ut av landet, sier Jan Thomas Odegard.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.
Utviklingsfondets generalsekretær Jan Thomas Odegard.
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye