Fritt Ord

Fritt Ords Pris 2022 til den russiske nettavisen Meduza

Del
Stiftelsen Fritt Ords Pris 2022 tildeles den russiske nettavisen Meduza for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk.

Den uavhengige nettavisen Meduza er i dag en av de viktigste nyhetskildene til grundig og objektiv nyhets- og featurejournalistikk om og fra Russland og den nærliggende regionen. Den rapporterer gjennom sitt nettverk av journalister i flere land både til Russland og til et internasjonalt publikum, på russisk og engelsk.

– Meduza har blitt en viktig stemme for faktabasert og troverdig journalistikk i Russland, som et alternativ til myndighetenes propaganda, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.  – Meduza retter oppmerksomheten mot krigen slik den foregår på bakken i Ukraina, det internasjonale politiske spillet og den pågående informasjonskrigen. De retter også oppmerksomheten mot sivile som er berørt av krigen, fortsetter hun.

Galina Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier, men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru.

Meduza er i dag det største uavhengige russiske mediet og en av de ti mest siterte internettkildene på russisk. De når ut til millioner av unike brukere, og den pågående krigen har gitt plattformen et enda større publikum fra hele verden. Meduza ble stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter våren 2021, og etter at Russland gikk til krig mot Ukraina ble de blokkert i Russland av det statlige sensurorganet Roskomnadzor.

– Siden starten på Russlands krig mot Ukraina har hundretalls russiske journalister måttet flykte fra landet, mange fordi de risikerer 15 års fengsel for å gjøre jobben sin, sier Grete Brochmann. – Det har blitt stadig vanskeligere å få tilgang til pålitelig dekning av den virkelige situasjonen i Russland, både økonomisk, politisk og kulturelt. Fritt Ord ønsker med denne prisen å fremheve det viktige arbeidet Meduza gjør som en troverdig nyhetskilde for både det russiske og det internasjonale samfunnet, sier Brochmann.

– Til tross for at nettstedet vårt er blokkert, fortsetter folk i Russland å lese Meduza, sier utgiver Galina Timchenko. – Vi har investert mye ressurser i å utvikle tekniske løsninger som lar folk i Russland fortsette å lese vår journalistikk. Dette inkluderer mobilappen vår, som kan omgå blokkering, i tillegg til nyhetsbrevene og Telegram-kanalen vår, som har mer enn en million abonnenter. Vi forstår hva leserne våre trenger. De trenger nyhetene, men også vissheten om at vi fortsetter å arbeide og kjempe for sannheten. Dette gir dem håp, sier Timchenko.

– Vi lanserte Meduza i Riga, Latvias hovedstad, i 2014. Vi bestemte oss for å opprette denne redaksjonen i eksil, og fordi redaktørene våre forberedte seg på det verste helt fra begynnelsen, har denne strategien hjulpet oss med å overleve den fullstendige ødeleggelsen av uavhengig journalistikk i Russland som nå skjer åtte år senere, i hvert fall inntil videre. En av grunnene til at vi overlever er den utrolige støtten fra våre journalistkolleger rundt om i verden. Journalister, redaksjoner og ytringsfrihetsorganisasjoner har bidratt til å synliggjøre arbeidet vårt. Å motta Fritt Ords Pris er virkelig inspirerende og styrkende, sier Meduzas sjefredaktør Ivan Kolpakov.

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er Stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo mandag 23. mai 2022.

Stiftelsen Fritt Ord  

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf, Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Kontakt:

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord

908 68 139 / knut.olav.amas@frittord.no

Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord

992 78 730 / grete.brochmann@sosgeo.uio.no

Bente Roalsvig, prosjektdirektør i Fritt Ord

916 13 340 / bente.roalsvig@frittord.no

Katerina Abramova, kommunikasjonssjef i Meduza

Signal: +371 26 090 387 / abramova@meduza.io

Kontakter

Bilder

Galina Timchenko er ansvarlig utgiver for den uavhengige, russiske nettavisen Meduza. Foto: Andrejs Strokins
Galina Timchenko er ansvarlig utgiver for den uavhengige, russiske nettavisen Meduza. Foto: Andrejs Strokins
Last ned bilde
Ivan Kolpakov er sjefredaktør i Meduza. Foto: Dag Robert Jerijervi / Kampanje
Ivan Kolpakov er sjefredaktør i Meduza. Foto: Dag Robert Jerijervi / Kampanje
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

I vedtektene våre heter det: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

Fritt Ord: Pressefrokost 23.8 om journalistikk – Nytt verktøy i kampen for innsyn – og analyse av mediene i valgkampen21.8.2023 09:45:19 CEST | Pressemelding

Stiftelsen Fritt Ord inviterer til frokostseminar om to aktuelle temaer i journalistikk onsdag 23. august 2023 kl 08.30-10.15 på Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen presenterer nye funn og et nytt grep i jakten på innsyn. Rapporten slippes på frittord.no 23. august. Stipendiat i medievitenskap ved UiB Janne Biedilæ Bjørgan presenterer årets funn om digitale medier fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford – med spesiell vekt på valgkampen i år.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom