UiT Norges arktiske universitet

Lanserer kjempeprosjekt for klimahåndtering – vil ha alle med!

Del
UiT og Troms og Finnmark fylkeskommune er partnere i EU-programmet IMPETUS. De ber nå om hjelp fra alle innbyggere og organisasjoner: de trenger deres lokalkunnskap, ekspertise, bekymringer og ideer for hvordan vi kan takle klimaendringene.

Alle innbyggere i Troms og Finnmark kan nå delta i IMPETUS, et kjempeprosjekt fra EU med over 145 millioner kroner i budsjett. I fire år skal 7 forskjellige regioner med forskjellig klima teste, undersøke og jobbe fram gode løsninger på hvordan vi kan motvirke klimaendringer og leve med de endringene vi ikke kan unngå.

Prosjektet skal drive et variert program med aktivitet, som involverer innbyggere, forskere, industri og media. For å kartlegge hva som finnes av interesse og kompetanse i befolkningen, og for å hjelpe prosjektgruppen i videre planlegging og aktivitet, håper vi alle kan fylle ut denne kjappe undersøkelsen: https://bit.ly/3DuopWX (undersøkelsen er også tilgjengelig på engelsk: https://bit.ly/3r1lyiZ)

260% økning i utgifter

I Troms og Finnmark ser en allerede økonomiske tap og ødelagt infrastruktur som et resultat av varmere klima, økt havnivå, og flere skred, flommer og ras. I forrige tiår økte de økonomiske tapene med 260% sammenlignet med de forrige tre tiårene. Når vintertemperaturene har økt med 4-5 grader sammenlignet med gjennomsnittet i det 19. århundret, er det tydelig at Arktis er under et sterkt press.

Vær en del av klimaløsningen!

Troms og Finnmark er IMPETUS sitt arktiske testområde. Arbeidet vil sette søkelys på tre områder: skred og tsunami-risiko i Lyngenfjorden, økt havstand i Tromsøområdet og støtte for «den blå økonomien» dvs. fiskerinæring, oppdrett og turisme på sjøen. Lokale innbyggere, bedrifter, industri, media og sivilsamfunnet for øvrig har nå muligheten til å jobbe sammen med forskere og myndigheter om verktøy og informasjon som kan motvirke negative klimaeffekter. Målet er å etablere et permanent samarbeid som kan hjelpe samfunnet å planlegge, prioritere og tilpasse seg utfordringene vi står overfor. Løsninger med god effekt kan bli oppskalert, og delt med andre regioner.

– Klimaendringer er den største utfordringen i vår tid. For å møte dem må vi satse offensivt på ny kunnskap, forskning og utvikling. Derfor ber vi alle med interesse eller kunnskap om klimaendringer og de lokale effektene om å vennligst hjelpe oss komme i gang, sier fylkesråd for næring og miljø, Karin Eriksen i TFFK.

For mer info om IMPETUS og arbeidet i Arktis, se https://climate-impetus.eu/demo-site/arctic/, på Twitter (@ClimateImpetus) og Linkedin (@Climate-Impetus).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Karin Eriksen, fylkesråd. Foto: TFFK
Karin Eriksen, fylkesråd. Foto: TFFK
Last ned bilde

Om UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet
Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø

77 64 40 00https://uit.no/

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom