Plan International Norge lanserer humanitær innsats for å beskytte jenter i Etiopia

– Sivile er ekstra hardt rammet i denne humanitære krisen i Etiopia, forårsaket av krig og den verste tørken på flere år. Samtidig rammes landet, som så mange andre, av at krigen i Ukraina som fører til økte priser og redusert tilgang på importvarer. Det haster med å gi dem hjelp, sier program- og påvirkningsdirektør i Plan International Norge, Mads Henrik Almaas, som befinner seg i Etiopia nå.
To millioner mennesker er drevet på flukt i Etiopia siden 2020. Noen av disse har nå vendt hjem igjen, men de fleste mangler både tilgang til helsetjenester og medisinsk utstyr. Krigen har ødelagt mye infrastruktur og tjenester. I tillegg har den ekstreme tørken i området forverret situasjonen ytterligere for sivilbefolkningen.
Dette går spesielt hardt ut over jenter og kvinner, da deres utsikter for å få nødvendig helsehjelp, mat og medisiner nå er enda mindre på grunn av den vanskelige humanitære situasjonen i området.
– Det er vanskelig å stadfeste hvor stort omfanget av seksualisert vold i nordlige Etiopia er, men vi ser at det er nødvendig for å skjerme jenter, gutter og kvinner som er på flukt, da de befinner seg i en spesielt sårbar situasjon med tanke på vold og utnyttelse. Derfor har vi beskyttelsestiltak i alle våre humanitære aktiviteter her, sier landdirektør i Plan International Etiopia, Mudasser Siddiqui.
Tenåringsjenter på flukt
Selamawit (17) bor nå alene etter at hun ble tvunget på flukt av foreldrene, som ble igjen i krigssonen. Hun kommer fra en landsby i Amhara-regionen.
– Foreldrene mine mente de var for gamle til å gå. De tvang meg til å flykte til et sted som var trygt. De mente at det var det beste, fordi jeg har hele livet foran meg, sier Selamawit.
Hun gikk 300 km for å komme i sikkerhet. I dag bor hun i Zenzelema, en leir for internt fordrevne. Selamawit gikk på skolen inntil kampene brøt ut. Hun er bekymret for familien og har ikke hørt fra dem på flere måneder. På grunn av krigens herjinger frykter hun for sin egen fremtid.
En annen tenåringsjente, 16-åringen Ehtemariam, er nå endelig i trygghet. Da kampene brøt ut i landsbyen i Amhara-regionen, måtte hun komme seg i trygghet sammen med foreldrene og tre søsken:
– Flukten fra hjemmet mitt til denne leiren tok to døgn. Den var vanskelig og skremmende, spesielt på natten, da vi måtte gå gjennom villmarken. På grunn av krigshandlingene som rammet mitt område kan vi ikke dra tilbake, sier Ehtemariam, som frykter at skolegangen nå er lagt i grus.
Plans humanitære innsats skal blant annet sørge for at internt fordrevne barn og tenåringsjenter i Nord-Etiopia får nødvendig oppfølging. Plan skal også jobbe med forebygging av vold og overgrep og forhindre at jenter og unge kvinner utsettes for ytterligere påkjenninger, da de er i en spesielt utsatt situasjon som enslige og mindreårige.
– Behovet for støtte til kriserammede sivile i området er enormt, så vår innsats er langt fra nok, men det er en viktig forsterkning. Vi forventer at flere organisasjoner og myndigheter trapper opp arbeidet for dem som er rammet av krisene i nordlige Etiopia, understreker Almaas.
Vennligst ta kontakt for intervju.
Om situasjonen:
- I 2020 brøt det ut krig i nordlige Etiopia, med store lidelser for sivilbefolkningen.
- Store deler av landet er nå herjet av sultkrise, som har resultert i at én av ti etiopiere sulter.
- Konflikten fører fortsatt til nye internt fordrevne. Siden januar 2022 har 600.000 mennesker måttet flykte fra hjemmene sine. Bare i Tigray er 120.000 av dem gravide eller ammende mødre.
Om Plan Internationals humanitære innsats i Etiopia:
- Plan International jobber allerede med utdanning i krise, barnevern, støtte til nødvendige basisvarer og kritisk helseoppfølging, samt noe økonomisk støtte til barnefamilier i området.
- Den nye innsatsen til skal sikre tilgang til informasjon og tjenester knyttet til seksuell og reproduktiv helse og tilgang til medisinsk bistand, som behandling av fysiske og psykiske skader. Den skal også bidra til å øke kunnskap og endre holdninger og praksis i lokalsamfunn, for å forebygge seksualisert og kjønnsbasert vold.
- Innsatsen skal nå internt fordrevne i Etiopia, inkludert foreldreløse og barn som har blitt skilt fra foreldrene sine.
- 60.000 mennesker skal nås gjennom forebyggende tiltak for å redusere risikoen for seksualisert og kjønnsbasert vold.
- 10.000 jenter, tenåringsjenter, unge kvinner og gutter som har vært eller står i fare for å bli utsatt for seksualisert og kjønnsbasert vold vil motta psykososial støtte.
- 5000 jenter og tenåringsjenter vil få bind eller lignende og såpe sånn at de kan opprettholde god hygiene når de har mensen.
- Plan Norge vil sørge for kontantoverføringer slik at folk kan skaffe seg det de trenger.
- Plan har jobbet med nødhjelp i området siden 2011.
- Plans første operasjon i Afrika startet i Lalibela, Etiopia i november 1974.
- Plan utvider nå arbeidet med å gi ekstra midler til prosjekter som skal gå spesifikt til utvikling av jenter og unge kvinner. Tradisjonelt er det ofte jentene som må bære de største byrdene når en krise rammer.
Nøkkelord
Kontakter
Silje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder


Om Plan International Norge
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter det verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 50 land og driver prosjekter i 55.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med barns beskyttelse mot vold og overgrep, forhindre barneekteskap, få unge ut i arbeid, og for tenåringsjenter i kriser.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Rekordmange nominerte til Jenteprisen 202315.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
På den internasjonale jentedagen 11. oktober deler Plan International Norge ut Jenteprisen for ellevte gang. – Dessverre er denne markeringen mer aktuell enn noensinne, sier generalsekretær Kari Helene Partapuoli.
Nå kan du nominere kandidater til Jenteprisen 202315.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
– Det har aldri vært viktigere å skape blest om arbeidet for jenters rettigheter, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Familier på flukt splittes opp8.5.2023 15:10:32 CEST | Pressemelding
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum. Flere hundre er drept og tusenvis er skadet. Dette påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.
450 000 jenter og gutter får opplæring i digitale ferdigheter10.3.2023 13:26:48 CET | Pressemelding
Plan og Telenor inngår et samarbeid i Bangladesh om å styrke 450 000 ungdommers digitale kompetanse. Flesteparten av ungdommene er jenter og unge kvinner som kommer fra fattige områder.
Digital likestilling er likestillingskamp8.3.2023 06:10:00 CET | Aktuelt
I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars har vi en uttalelse fra Plan International Norges generalsekretær Kari Helene Partapuoli om hvorfor det er viktig å markere denne dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom