Lansering: Status for villrein i Norge

I 2020 vedtok regjeringen en kvalitetsnorm for villrein, som gir mål for hvor god tilstand villreinområdene skal ha.
På Miljødirektoratets lansering 25. april kl. 12 får vi vite i hvor stor grad de ti nasjonale villreinområdene i Norge oppfyller disse målene. De får enten god, middels eller dårlig status.
De ti nasjonale villreinområdene er Setesdal Ryfylke, Setesdal Austhei, Hardangervidda, Nordfjella, Reinheimen-Breheimen, Snøhetta, Rondane, Sølnkletten, Forollhogna og Knutshø. Rapporten er laget av en uavhengig ekspertgruppe ledet av Norsk institutt for naturforskning (NINA), etter oppdrag og mandat fra Miljødirektoratet.
Lanseringen foregår digitalt på Teams og på Miljødirektoratets kontorer i Brattørkaia 15 i Trondheim. Meld deg på arrangementet her: Lansering: Status for villrein i Norge - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Presse som ønsker intervjuer kan kontakte Miljødirektoratet på forhånd.
Hva er kvalitetsnormen for villrein?
Kvalitetsnormen for villrein er et trafikklys-system som sier hvor god tilstanden for villreinen i hvert enkelt villreinområde er, og når det bør settes inn forvaltningstiltak.
Normen skal bidra til effektiv og forutsigbar forvaltning av villreinen i Norge og sikre livskraftige bestander også i framtida.
Kriteriene og trafikklyssystemet ble fastsatt da normen ble vedtatt i 2020. Nå har vi for første gang fått klassifisert de 10 viktigste villreinområdene etter normen. Hvert område får enten statusen god (grønn), middels (gul) eller dårlig (rød). Kategoriene god og middels er å betrakte som godkjent etter normen.
Hvis kvaliteten i normen ikke blir nådd, eller det er fare for dette, bør Klima- og miljødepartementet i samråd med andre berørte myndigheter utarbeide en plan for hvordan kvaliteten likevel kan nås.
Les mer om villrein i Norge: Villrein (miljodirektoratet.no)
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Ingen ny felling av bjørn i Jarfjord16.7.2025 14:00:03 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet fatter ikke beslutning om å gjenoppta fellingsforsøk etter bjørneangrepet i Jarfjord i juni nå.
Beslutning om felling av bjørn var lovlig15.7.2025 16:40:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet 26. juni å felle en bjørn som angrep en mann i Jarfjord. Oslo tingrett har gitt staten medhold.
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom