NAF

Én av to MC-førere vært i ulykke eller farlig situasjon på grunn av veifeller

Del
Halvparten av alle MC-førerne har vært i en ulykke eller opplevd farlige situasjoner som følge av grus, hull eller andre «feller» på veien. - Dette er høye tall og det er tall som bekymrer, sier Jan Harry Svendsen, ansvarlig for MC i NAF.
Jan Harry Svendsen, produkteier NAF MC
Jan Harry Svendsen, produkteier NAF MC

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF viser at dårlig vedlikeholdte veier øker risikoen for MC-førere. Hele 15 prosent sier de har vært utsatt for en ulykke som skyldtes grus, hull eller andre mangler ved veien. 35 prosent har opplevd farlige situasjoner av samme årsak.  

- Vedlikeholdsetterslepet på veiene våre er enormt. Dårlige veier kan skape trafikkfarlige situasjoner. Det er NAF sin undersøkelse blant MC-førere en bekreftelse på, sier Svendsen.  

Krever mer til vedlikehold 

Bare å dekke etterslepet på vedlikehold er anslått å koste 100 milliarder kroner, en regning hverken fylkene eller staten har en troverdig plan for hvordan de skal dekke. Dette bekymrer NAF, som krever at mer penger bevilges til veivedlikehold.  

- Veieierne, både kommuner, fylkeskommuner og staten, har et spesielt ansvar for å minimere risikoen for at motorsyklister og andre trafikanter opplever farlige situasjoner eller ulykker som en følge forhold ved veien, sier Svendsen i NAF.  

Etter veifeller er det farlige situasjoner i forbindelse med forbikjøring flest MC-førere oppgir å ha vært utsatt for. Totalt svarer 50 prosent av motorsyklistene at de har opplevd farlige situasjoner eller ulykker som MC-førere.  

Høysesong for MC 

Våren er høysesong for motorsyklister over hele landet, da tar man ut motorsykkelen som har stått lagret gjennom vinteren.  

- For MC-folket er det årets høydepunkt, men det er også en farlig tid. NAFs oppfordring er at å kjøre forsiktig og tar høyde for at det kan være skader i veien og grus som ligger i veibanen etter vinteren. Som motorsyklist er man utsatt og det må man ta hensyn til, sier Svendsen. 

Svendsen sier at mange også er rustne etter mange måneders pause fra motorsykkelkjøring.   

- Å kjøre motorsykkel krever trening. Mange, også NAF, tilbyr ulike kurs for å øke sikkerheten og for å “banke rust”. Vi anbefaler så mange som mulig til å delta på denne typen av kurs fordi vi vet at de som har deltatt ikke bare blir en tryggere motorsyklist, men at det også øker gleden av å kjøre motorsykkel. 

Bakgrunn 

Landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for NAF, mars 2022. N=1000, av disse svarer 82 at de eier/disponerer MC/moped.  

Har du vært utsatt noe av følgende når du har kjørt MC/Moped? (flere svar mulig)  

 

TOTAL 

BASE 

82 

Utforkjøring 

8 % 

Sammenstøt med annet kjøretøy 

12 % 

Farlig situasjon i forbindelse med forbikjøring 

19 % 

Ulykke i forbindelse med forbikjøring 

7 % 

Farlig situasjon som skyldes veifeller (grus i veibanen, hull osv.) 

35 % 

Ulykke som skyldes veifeller (grus i veibanen, hull osv.) 

15 % 

Ingen av disse 

50 % 

TOTAL 

146 % 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jan Harry Svendsen, produkteier NAF MC
Jan Harry Svendsen, produkteier NAF MC
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom