Justervesenet anbefaler ny modell for inn- og utfasing av sommertid

- En brå endring av døgnrytmen slik vi opplevde sist søndag gir et sjokk til de finstemte biokjemiske nettverkene som danner våre indre biologiske klokker, sier sjefingeniør og Norges tidssjef Harald Hauglin.
- Vi i Justervesenet har latt oss inspirere av Googles arbeid med å unngå tilsvarende sjokk i datanettverk som følge av brå endringer i forbindelse med skuddsekund. Google har eksperimentert med å gradvis smøre skuddsekundet ut over en periode på et helt døgn. Siden digitale datanettverk er deterministiske og mekanistiske har Google stått ganske fritt til å velge algoritme for utsmøring og har testet både trigonometriske og lineære funksjoner for glatting av tidshopp. Biologiske nettverk krever mer en forsiktig tilnærming og Justervesenet har valgt å basere modellen for gradvis sommertid på bruk av naturlige logaritmer. I tillegg er endringen fordelt over fire uker, sier Hauglin.
Periodene med det man kan kalle "gradvis sommertid" vil vare fra siste søndag i mars til siste søndag i april («vårtid») og fra siste søndag i oktober til siste søndag i november («høsttid»). I løpet av vårtiden vil klokker tikke litt raskere enn normalt og tilsvarende litt saktere om høsten.
Ordningen vil gjøres tilgjengelig for automatisk synkronisering fra Justervesenets tidstjenere. Justervesenet regner med at mobiltelefoner og datanettverk vil følge den nye ordningen uten at sluttbrukere vil måtte foreta seg noe som helst. Klokker som er synkronisert fra strømnettet (f.eks. klokker i komfyrer, varmeovner og mikrobølgeovner) vil også følge den nye modellen gjennom at Statnett lar frekvensen på strømnettet være litt høyere enn 50 Hz i vårtiden og tilsvarende lavere enn 50 Hz om høsten.
- Alt i alt et lite inngripende tiltak, men med potensielt stor gevinst for folkehelsen. For manuelt stilte klokker har Justervesenet dessuten utviklet et nettverktøy som vil gjøre det enkelt for publikum å holde seg i synk til enhver tid. I starten holder det å stille klokka en gang i døgnet, men på dag 10-20 anbefaler vi at man stiller klokkene minst et par ganger i døgnet. Dette tror vi er noe folk vil ha god rutine på etter hvert, sier Harald Hauglin.
Kontakter
Thomas FramnesInformasjonssjef
648 48 452
Bilder
Om Justervesenet
Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.
Følg pressemeldinger fra Justervesenet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Justervesenet
Derfor er denne 150 år gamle avtalen viktig for deg2.5.2025 07:45:00 CEST | Aktuelt
Den 20.mai 1875 signerte Norge og 16 andre land Meterkonvensjonen i Paris – så skulle man ikke lenger bruke alen, tomme eller favn. Avtalen fikk betydning for hele verden, og ikke minst Justervesenet, som jobber med måling og målestandarder i Norge. Datoen for signeringen ble senere etablert som verdens metrologidag, og i år markeres 150-årsjubileet.
Tid for å stille klokka: søndag er det sommertid27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00.
Det norske kilogrammet har lagt på seg17.1.2025 08:00:00 CET | Aktuelt
Kan eit lodd verkeleg leggja på seg? Til og med den norske prototypen? Og påverkar det alle dei andre lodda i Noreg som ser opp til akkurat dette loddet?
Jenter på 5.trinn utforsker teknologi for fremtiden25.10.2024 11:25:47 CEST | Pressemelding
Fredag 25. oktober bidrar flere lokale teknologibedrifter til Girl Tech Fest, en workshop for jenter fra 5. trinn i Lillestrøm kommune. Hele 153 jenter er påmeldt!
Sommertiden er over: husk å stille klokka22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Natt til søndag 27.oktober går vi over til vintertid, også kjent som normaltid. Klokka skal stilles én time tilbake, fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får en ekstra time denne helgen, som ikke er mindre enn 3 600 000 000 000 (tretusenseksundre milliarder) nanosekunder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom