Kostbar problemspilling.

For første gang er de samfunnsøkonomiske kostnadene av problemspilling undersøkt. Rapporten, «Den samfunnsøkonomiske kostanden ved problemspilling i Norge», som nylig ble lansert, viser at kostnadene totalt beløper seg til 5,14 milliarder norske kroner. Ineffektivitet på jobb står for totalt 464,6 millioner kroner. I tillegg kommer fravær som er beregnet til 103,4 millioner. Dette er kun legemeldt fravær utover 14 dager for den ti prosenten av problemspillerne som har fått en diagnose. Det er betydelig lavere enn et estimat på totalt 14,4 milliarder svenske kroner fra en svensk rapport som kom i 2020. Hovedårsaken til gapet er at de svenske estimatene også inkluderer spillere som spiller med moderat og lav risiko.
Konsekvenser for arbeidslivet
Beløpene er underestimert, noe forskerne selv også påpeker. For arbeidslivet påløper kostnader knyttet til fravær i arbeidsgiverperioden for de som spiller pengespill, uavhengig av om de har en diagnose eller ikke.
Samtidig vet vi, fra å ha jobbet med pengespillproblematikk i arbeidslivet i mer enn 20 år, at også de som spiller med moderat og lav risiko kan spille på en måte som gir negative konsekvenser for arbeidsplassen og arbeidsutførelsen.
Det kan være endring i fraværsmønstre, stadig forskudd på lønn, redusert arbeidsevne og konsentrasjon. Sistnevnte kan gi økt sikkerhetsrisiko. I tillegg er det fare for økonomisk utroskap, og i noen tilfeller – og i ytterste konsekvens, selvmord.
Pengespillproblemer – også i arbeidslivet
I Akan kompetansesenter mottar vi jevnlig henvendelser fra store og små virksomheter fra et bredt spekter av bransjer over hele landet. Dette er arbeidsgivere, og noen ganger arbeidstakerrepresentanter, som er bekymret for en medarbeider eller kollega, og de tror det har med rusmiddelbruk eller pengespill å gjøre. De lurer på hvordan de bør gå fram.
De siste fem årene har nesten 250 av disse henvendelser handlet om pengespillproblemer. Sakene er ofte kommet svært langt og er alvorlige.
Befolkningsundersøkelsen viser at minimum 107.000 personer i arbeid har et risikofylt spillemønster eller spilleproblemer, og i 2020 var flere enn 7 av 10 av de som ringte Hjelpelinjen for spilleavhengige i arbeid.
Våre råd
Mange ledere som ringer oss, har vært bekymret en stund. De ønsker veiledning i hvordan de skal håndtere sin bekymring. Vårt klare råd er å snakke med den du er bekymret for. Jo tidligere en leder tar en slik samtale, desto større er sannsynligheten for å få til endring. Her er våre erfaringsbaserte råd til deg som er bekymret for en ansatt og tror det handler om pengespillproblemer:
- Ta en samtale med den det gjelder. Fortell konkret hva det er du har observert som gjør deg bekymret. Still åpne spørsmål. Vis til virksomhetens policy for rusmiddelbruk og spill dersom dere har det.
- Vis at du bryr deg, og at du er innstilt på å tilby hjelp; en individuelle Akan-avtale som ivaretar begge parters interesse og situasjonen er til god hjelp.
- Oppsøk kompetanse og benytt de hjelpetilbud som allerede eksisterer, som https://hjelpelinjen.no/ , https://akan.no/ og Spillbehandling.no
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine Kanck-VårdalSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon
Tel:92696199cathrine.kanck-vardal@akan.noBilder
Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Sjefen din er trolig oftere fyllesyk enn deg12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fra Respons Analyse, gjennomført for Akan kompetansesenter svarer 14 % av norske arbeidstakere at de har vært mindre effektive på jobb, på grunn av alkoholinntak dagen før.
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?19.12.2024 13:15:52 CET | Kronikk
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
For første gang er det to vinnere av Akan-prisen28.11.2024 13:55:52 CET | Pressemelding
Årets pris går til Fredrikstad kommune og BaneNor. For første gang oppfyller alle de nominerte minimumskriteriene for å få Akan-prisen. Det har vært en grundig utvelgelsesprosess, som endte i noe som aldri tidligere har skjedd: delt førsteplass og to vinnere av Akan-prisen 2024.
Akan kompetansesenter utfordrer norske toppledere på drikkekultur i julebordstiden27.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når Norges toppledere får servert pils med en uvanlig bismak? I disse dager har nærmere 250 ledere over hele landet mottatt en sixpack med øl fra Akan kompetansesenter. Innholdet er alkoholfritt og på flaskene er det statistikk om alkoholbruk, en litt annerledes type «alkoholprosent» som er ment å trigge samtaler.
Økt bekymring om kokainbruk i arbeidslivet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
De siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser som omhandler kokain til Akan kompetansesenters veiledningstjeneste. Denne økning har fortsatt i første halvår 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom