Økonomistudenter som vil skape holdningsendringer
— Det er ganske så enkelt. Trym (red.anm. Tangerud) har alltid vært flink til å spare. Jeg var kompisen som måtte låne litt her og der. Heldigvis har jeg alltid hatt jobb, men kredittkortet kunne gå litt varmt av og til, smiler student ved Handelshøyskolen BI, Erik Faye Karla.
Kameratene, som møttes på Amalie Skram videregående skole i Bergen, forteller at de fikk en forretningside som baserer seg på egne erfaringer og et tema som de fleste unge kjenner godt til: privatøkonomi.
— Vi mener personlig økonomi er så viktig at det burde vært like integrert i grunnskolen som gangetabellen og fysisk aktivitet! Rekordhøye boligpriser og stadig høyere krav til lengre utdanning vil for de aller fleste bety mer gjeld. I tillegg er vår generasjon døpt ‘generasjon null pensjon’, konstaterer Tangerud. Slike forhold setter høyere krav til kontroll og forvaltning av egen personlig økonomi.
Kameratene syslet derfor med ideen om å hjelpe unge mennesker til å få et naturlig forhold til penger og personlig økonomi gjennom sin egen oppstartsbedrift.
— Målet var å gi unge forutsetninger for å få en god økonomi, og i faget Innovasjon og entreprenørskap ved NLA Høgskolen/Hauge School of Management (HSM) fikk vi muligheten til å bruke bedriften vår som en tenkt ‘start up’, forteller økonomistudentene. Gruppen i prosjektperioden vokste etter hvert, og studiekameratene fikk uvurderlig hjelp fra dyktige medstudenter: Nora Leverås, Jordina Carlos Pedro, Trine Lervik, Marte Aarsand Vik og Oda Hegerholm. Etter perioden valgte flere av studentene å fortsette med prosjektet og bedriften Ung Kapital AS. Selskapet består i dag av tre HSM-studenter; Tangerud, Pedro, Leverås og en student ved BI; Karla.
Studentene forteller at de opplever å ha truffet godt på forretningsideen:
— Undersøkelser som vi gjorde i forbindelse med utarbeidelse av forretningsplanen viste at 80 prosent av målgruppen mellom 16-34 år hadde et ønske om å få mer kunnskap om personlig økonomi, forteller Karla. Han mener det er uheldig at skolen ikke tar ansvar for en slik viktig opplæring og presiserer smilende at Ung Kapital får ta ansvaret.
Endre holdninger
Studentene tilbyr blant annet aksjekurs, hjelp med spareplaner, forbruksanalyser eller 'krasj'-kurs i personlig økonomi, og har allerede gjennomført flere kurs og foredrag, blant annet ved videregående skoler, Krigsskolen og Sjøkrigsskolen. Studentene presiserer at de ikke gir finansiell rådgivning, men generell informasjon som hjelper forbrukerne å ta bedre valg.
— Vi driver jo tross alt med folkeopplysning! Ved hjelpe av bedriften vår ønsker vi å bidra til holdningsendringer for hvordan unge bruker og sparer penger i hverdagen, rett og slett som en nøytral tredjepart, bemerker Tangerud.
Treffer unge der de er
— Vi er til stede der de unge er, forteller Leverås, og ramser opp flere sosiale plattformer: Instagram, TikTok, Facebook, LinkedIn, samt på egen nettside ungkapital.no. Nettsiden inneholder kurs, artikler og nyttige verktøy som kan hjelpe unge til å få bedre kontroll på sin egen personlige økonomi.
Leverås og Pedro forteller at de poster to-tre ganger i uken på sosiale medier, men satser i like stor grad på å nå ut til unge ved hjelpe av ‘word-of-mouth’. Studentene har også et stort engasjement for å hjelpe andre, og 2-5 prosent av profitten dedikeres til organisasjoner som arbeider med psykisk helse for unge.
— Det er vår måte å ta samfunnsansvar på, forteller Karla. Studentene forteller at de ønsker å ufarliggjøre privat økonomi på samme måte som psykisk helse har blitt ufarliggjort de siste årene.
— Om vi kan hjelpe bare en person, så er det verdt det!
Nøkkelord
Kontakter
Turid.vevatne@nla.no
Hildegunn.bernsen@nla.no
Simen.sovik@nla.no
Jo.stevenson@nla.no
Solfrid Øvrebø EbbesenKommunikasjonsleder
Tel:41623426solfrid.ebbesen@nla.noTrym TangerudStudent/gründer
tta00899@gmail.comErik Faya KarlaStudent/gründer
post@ungkapital.noBilder
Lenker
Om NLA Høgskolen
Økonomistudenter som ønsker å gi unge mennesker mer kunnskap om personlig økonomi, gjennom sine egne erfaringer.
Følg pressemeldinger fra NLA Høgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NLA Høgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NLA Høgskolen
Boklansering og miniseminar: Samfunn og samhandling under press 22. november i Litteraturhuset, Oslo12.11.2024 18:04:43 CET | Presseinvitasjon
Den vitenskapelige antologien 'Samfunn og samhandling under press: Betydning for pedagogisk praksis og teori' gir nye perspektiver og funn på hvordan hva som skjer når ulike typer press påvirker samhandlingsbegrepet, i oppvekstsektoren, barnehagen, skolen, videregående opplæring, barnevernet, og i pedagogisk forskning og høyere utdanning.
Boklansering - Arven etter Moster12.11.2024 09:58:15 CET | Presseinvitasjon
Velkommen til boklansering ved NLA Høgskolen Bergen 15. november kl. 10.00: "Arven etter Moster – Kristenrettens betydning i norsk kulturhistorie". I 2024 er det 1000 år siden Mostertinget fant sted og den første kristenretten ble vedtatt på Moster på Bømlo i Sunnhordland.
Er du lærerstudent og sliter med algebra?10.5.2024 10:47:00 CEST | Pressemelding
Forskere fra NLA Høgskolen og Universitetet i Agder har utviklet en innovativ app som hjelper studentene til å mestre algebra!
Søkertall 2024: Rekordsøkning til NLA Høgskolen26.4.2024 09:45:48 CEST | Pressemelding
En økning på 58%: Nyetableringer preger søkertallene i alle byer NLA har studiesteder.
Etablerer økonomi- og innovasjonsstudier med vekt på etikk i Bergen1.2.2024 12:25:00 CET | Pressemelding
Fra høsten 2024 vil NLA Høgskolens økonomiutdanning, Hauge School of Management, også tilbys i Bergen, sentrumsnært i Kalfaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom