Økning i pipebranner: - Mange fyrer ekstra når strømmen er dyr

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren om de 600 pipebrannene som er registrert til slutten av mars. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som har statistikk fra 2016 og frem til i dag.
- Mange nordmenn har fyrt ekstra med ved i vinter for å slippe å bruke den dyre strømmen. Det har også ført til en økning i skumle pipebranner, sier Øren.
Januar langt over snittet
I januar i år var det 315 registrerte pipebranner i Norge. Snittet for januarmånedene fra 2016 til i år er 264.
- Januar i fjor hadde faktisk enda høyere tall, men det hang sammen med en ekstremt kald vinter mange steder i landet. Når det ikke har vært så kaldt i år, men antallet branner er nesten like høyt, sier det sitt, forklarer Øren.
Høyeste registrerte måned
Trenden var tydelig på tampen av fjoråret også.
- I desember var strømprisene allerede i full galopp. Da registrerte DBS 388 branner i skorsteiner rundt om i landet, sier Øystein Øren.
Det er det høyeste månedstallet som er registrert hos DSB på fem år.
Husk regelmessig feiing
For å unngå pipebrann er det noen ting du selv kan gjøre som huseier.
- Først og fremst er det viktig å få sett til pipen av en feier, regelmessig. Hvis feieren kontakter deg og det ikke passer, sørg for å avtale ny tid, så det ikke går i glemmeboken, sier branneksperten.
Hvis du har hytte kan du ikke belage deg på at feieren selv tar kontakt.
- Det er du som eier som er ansvarlig for at pipe og ildsted får tilsyn på hytta, sier Øren.
Den livreddende røykvarsleren
- Når det brenner i en pipe er det ofte røyken som dreper. En utett pipe kan gjøre at røyk kommer inn i bygget om natta. Det viktigste du har for å bli advart i tide er en fungerende røykvarsler, sier Øystein Øren.
Frendeeksperten sier at du bør ha nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom, selv om dørene er lukket.
Forskriften om brannforebygging krever minst en varsler i hver etasje, minst en varsler per 60 kvadratmeter og at det ikke er mer enn 12 meter mellom varslerne i samme hus.
- Jeg ville også tenkt at alle soverom skal ha røykvarslere, at alle barnerom bør ha det og at det er lurt å ha røykvarsler i nærheten av rom med vaskemaskin eller tørketrommel. Kjøkken og rom der du bruker levende lys er også lurt å ha varslere i, sier han.
Hva med hytta?
- Husk også at det er samme krav til brannsikkerhet på hytta som hjemme hos deg. Batteriet på hytta kan pipe når du er borte og være ferdig når du kommer på besøk neste gang. Så sjekk gjerne batteriet hver gang du kommer til hytta, sier Øren.
Gjør dette hvis du oppdager pipebrann
- Ring brannvesenet og få evakuert bygningen, hvis nødvendig.
- Ikke forsøk å slukke en brann som er ute av kontroll.
- Lukk alle dører og ventiler til ildstedet.
- Lukk alle dører, vinduer og lufteventiler i rommet.
- Fjern brennbare ting som ligger inntil pipa og se til at konstruksjon inntil pipa ikke blir overopphetet. Bruk hageslangen til å kjøle dette ned hvis det trengs og brannvesenet ikke er kommet.
Nøkkelord
Kontakter
Øystein Ørenproduktsjef og brannekspert
Tel:+4795258767oystein.oren@frende.noMarius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder

Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
2 av 5 sliter med å få lønna til å strekke til27.5.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
37 prosent sier i en ny undersøkelse at de ikke sitter igjen med noe av lønna før neste lønning kommer inn på konto. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
10 800 anmeldt i fjor: Dette skremmer bilistene mest22.5.2025 08:02:00 CEST | Aktuelt
Nordmenns desidert største frykt i trafikken er rusede sjåfører. I fjor ble 30 politianmeldt, hver eneste dag. - Det kan jo skremme livet av noen og enhver.
Skogbrannfare: Nesten 400 branner så langt i år21.5.2025 07:44:00 CEST | Aktuelt
Det er sendt ut oransje og gule farevarsler om skogbrannfare for store deler av Sør-Norge. Så langt i år er det meldt om 389 skog- og gressbranner her til lands.
1 av 3 har blitt svindlet: - Det er ikke farlig å ta telefonen20.5.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Å ta telefonen når en svindler ringer er ikke farlig. Det er når du gir fra deg informasjon at det koster deg dyrt. Når svindlerne til og med ringer fra nummeret til en du kjenner, har de overtaket fra start.
Dobling i mobiltyverier på 17. mai16.5.2025 07:43:00 CEST | Aktuelt
På nasjonaldagen er det dobbelt så mange mobiler som forsvinner eller blir stjålet som i resten av mai måned. - Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom