Avinor

Avgjørende milepæl for ny flyplass i Mo i Rana er nådd 

Del
Årets første vårmåned ble innledet med nyheten om at næringsliv og lokalsamfunn i Mo i Rana har nådd målet om å bidra med 150 millioner kroner til bygging av ny flyplass.
Foto: Polarsirkelen lufthavnutvikling/Nordic - Office of Architecture.
Foto: Polarsirkelen lufthavnutvikling/Nordic - Office of Architecture.

– Vi i Avinor er dypt imponert av den formidable dugnadsinnsatsen. Vi gratulerer Mo i Rana og Nord-Norge med et avgjørende steg på veien for å få på plass den nye flyplassen. Dette motiverer oss til å ta prosjektet videre mot mål, sier konserndirektør bærekraft- konsept- og infrastrukturutvikling, Thorgeir Landevaag, i Avinor.  

Ny lufthavn i Mo i Rana er et historisk prosjekt av flere grunner. Det er den første større nye flyplassen som bygges i Norge etter Oslo lufthavn, som stod klar i 1998. Den nye flyplassen på Helgeland er også spesiell ved at det er et prosjekt som er drevet frem lokalt, vedtatt i Stortinget og hvor kommunen og næringsliv har påtatt seg å finansiere et anselig bidrag til investeringen.  

Lokalsamfunnet har bidratt
Regjering og storting har vært tydelig på at det må foreligge en forpliktende finansiering på 600 millioner kroner til grunn fra kommune og næringsliv i Mo i Rana, før anleggsstart kan finne sted. Kommunen har lenge vært tydelig på at de bidrar med 450 millioner. Næringslivet har også vært tydelig på sin ambisjon om å bidra, og 1. mars var man endelig og formelt i mål.  

– Avinor har aldri tvilt på ranværingenes vilje og engasjement for å realisere den nye flyplassen. Vi har jobbet ut fra at lokalsamfunnet skulle komme i mål. Men vi er ikke mindre imponert over den giverinnsatsen vi har vært vitne til. Her har store og små bedrifter bidratt med solide beløp. Russen – fremtidens ranværinger har levert. Enkeltpersoner, lag og foreninger likeså. Når den lokale finansieringen nå er på plass, er derfor en viktig formell avklaring ryddet av veien, fortsetter Landevaag 

Avinor inngikk 18. august 2021 avtale med Sweco, som er engasjert som byggherreorganisasjon for den nye flyplassen. Stortinget har vedtatt en finansiering, med kostnads- og styringsramme for prosjektet. Det er undertegnet samarbeidsavtale mellom Avinor, Mo i Rana og Polarsirkelen Lufthavnutvikling om realisering av prosjektet. De to første anleggsentreprisene er utlyst, og planlagt tildelt denne våren. Og det er gode prosesser med tanke på å lande endelige godkjenninger og tillatelser for å gjennomføre byggeprosjektet.  

- Jeg ser frem til at de forberedende arbeidene ute i marka i Mo i Rana skal komme i gang denne våren, og gleder meg til å skape den nye flyplassen sammen med lokalsamfunnet, avslutter Landevaag. 

Nøkkelord

Kontakter

PressetelefonKun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Foto: Polarsirkelen lufthavnutvikling/Nordic - Office of Architecture.
Foto: Polarsirkelen lufthavnutvikling/Nordic - Office of Architecture.
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor
Avinor
Drammensveien 144
0277 Oslo

+47 67 03 00 00https://avinor.no

Avinor har ansvar for 44 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 3.000 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og salg på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye