NAF

- Dropp planene om avgift på brukte elbiler

Del
Ferske tall viser at ni av ti privatpersoner velger elbil når de kjøper ny bil. For å også hjelpe bruktmarkedet for elbiler bør regjeringen droppe den planlagte omregistreringsavgiften på brukte elbiler, krever NAF.
Elbilandelen i nybilsalget holder seg høy. NAF krever nå at omregistreringsavgift på brukte elbiler droppes (Foto: NAF)
Elbilandelen i nybilsalget holder seg høy. NAF krever nå at omregistreringsavgift på brukte elbiler droppes (Foto: NAF)

Nybilsalget i februar faller kraftig sammenliknet med samme måned fjor. I februar i år ble det solgt 8147 nye biler, som er ned nesten 25 prosent ned fra fjorårets 10687 biler. Det viser ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, OFV.

Privatmarkedet går foran

- Bilsalget går ned, men elbilandelen øker sammenliknet med samme måned i fjor. Mer enn ni av ti privatkunder velger nå elbil når de kjøper ny bil. Det er imidlertid stor forskjell mellom private kjøpere og næringsvirksomhet, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, Norges Automobil-Forbund.

Elbilandelen for næringsvirksomhet er på 57 prosent, og samlet utgjør elbilandelen av nybilsalget 76 prosent. Det betyr at mer enn tre av fire biler som selges nye er helt elektriske.

Elbil er foreløpig nybil

Braadland mener at tallene viser at privatpersoner nå gjør det som myndighetene vil. - Folk kjøper elbil når de kjøper ny bil. Februar var en av de beste elbilmånedene noen sinne, målt i privat elbilandel, sier han.

Braadland er imidlertid klar på at elbil først og fremst er nybil, og derfor ikke tilgjengelig for alle ennå.

- Folk flest kjøper bruktbil. Mange venter nå på en brukt elbil som passer for dem. For å få et så oppegående bruktmarked for elbiler som mulig bør regjeringen derfor droppe planene om å innføre omregistreringsavgift på brukte elbiler, sier han.

Brukt-elbil mer tilgjengelig uten avgift

Det var i budsjettforhandlingene med SV før jul at Ap og Sp ble enige om å innføre omregistreringsavgift på brukte elbiler. Avgiften er ikke innført ennå, i påvente av klarering fra ESA. Fra før av har bensin- og dieselbiler en omregistreringsavgift på opptil 6 700 kroner.

- Fordelen med å ikke innføre omregistreringsavgift på elbiler er mange. Det vil gjøre brukte elbiler mer tilgjengelig for den store andelen av folk som ser etter bil i bruktbilmarkedet. I 2021 var fire av fem bilsalg en bruktbil, påpeker Braadland.

- I tillegg vil det kunne bidra til å øke næringsandelen på elbiler noe mer enn ellers, i tråd med myndighetenes mål om å kun selge nullutslippsbiler innen 2025, sier han.

Fakta om bilsalget i februar

Det ble solgt 6158 nye elbiler i februar, som er 1084 flere elbiler enn samme måned i fjor. Av disse gikk 4068 til private kunder og 2090 til næringsvirksomhet. Samlet sett ble det solgt totalt 8147 biler, ned fra 10687 i februar i fjor. Andelen elbiler var 76 prosent. I samme måned i fjor var elbil-andelen 48 prosent. Det ble solgt 379 dieselbiler og 385 bensinbiler, som er om lag en halvering fra samme måned i fjor. Det ble solgt 852 ladbare hybrider, som er en nedgang på 75 prosent fra samme måned i fjor.

Kun 14 prosent av bruktbilene som ble omsatt i februar var elektriske. Nesten halvparten – 45 prosent – av bruktbilene var dieselbiler, mens 29 prosent var bensinbiler. Resten var hybrider eller ladbare hybrider.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Elbilandelen i nybilsalget holder seg høy. NAF krever nå at omregistreringsavgift på brukte elbiler droppes (Foto: NAF)
Elbilandelen i nybilsalget holder seg høy. NAF krever nå at omregistreringsavgift på brukte elbiler droppes (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye