Nå er det vinterferiedager - ikke glem primusen!

– Har du en primus, så ta den med på tur. Det er fort gjort å frese eller woke strimlede grønnsaker i en varm panne eller grille pølser på primus, forteller Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og legger til: – Mange elsker å grille pølser, så hva med å gi dem et løft? Du kan lage en enkel kålsalat på forhånd og gi pølsene et kreativt grønt løft, smiler Gulbrandsen.
Vinterferiedager er turmat dager
De fleste skolebarna i Norge har nå en etterlengtet vinterferie. Som nordmenn flest nytes dagene gjerne ute i naturen, til fjells, i skogen, på hytta eller hjemme. Er du kledd for å være ute og har et godt sitteunderlag med, er det ingenting som kan måle seg med å nyte måltidet ute i det fri. Det skal ikke så mye til for å sette ekstra smak og farge på turmaten.
Opplysningskontoret for frukt og grønt har samlet noen gode turmat-oppskrifter til deg som vil oppleve god smak ute i det fri i vinterferien.
Har du hørt om completos?
Completos er rett og slett den komplette pølsa, fordi den er omringet av grønnsaker. Retten stammer fra Chile og gir de vanlige pølsene et grønt løft og måltidet blir sunnere. En enkel kålsalat med noen dråper olje og eddik kan taes med på tur, legg den i en boks og ta med i sekken.
Completosvarianten, vi i Opplysningskontoret er glad i, har strimlet kål, guacamole og en tomatsalsa. Nam! Ofte serveres den med en stripe majones. Prøv selv, du vil garantert bli overrasket.
Suppe på termos eller laget ute i det fri
Det er enkelt å lage en god kremet gulerotsuppe eller sellerisuppe du kan helle over i termosen og ta med på tur. Sørg for at den ikke er for tykk, den må "flyte" godt ut av termosen. Suppe på termos er supert påfyll på tur. Eller du kan lage den ute i det fri.
Har du en primus eller tilgang på bålpanne er det lett å lage en deilig grønnsakssuppe. Riv alle grønnsakene. Da går det fort å lage suppe enten på bålet, primusen eller hjemme. Rivesuppe er enkelt å lage ute i det fri med få ingredienser, perfekt når du har dårlig tid.
Grill bananene
Det er en del frukt som med fordel kan grilles, mange smaker også bedre enn hva en ovn kan trylle frem, men bananer er absolutt noe du bare må smake. Grillet banan er en super enkel delikatesse med èn ingrediens: Banan. Føler du deg litt kreativ kan et dryss med hakkede valnøtter og mørksjokolade stanse søtsuget på turen.
Så, hva venter du på? Pakk nisten, gjerne med oppkuttede frukt og grønnsaker med på boks og vips så er du klar! God vinterferie
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder










Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom