Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningen deler ut 25 millioner til forskning på Barnekreftdagen

Del
Tydelige bevis på at forskning nytter – På tampen av 2021 kom foreløpige resultater fra et av forskningsprosjektene Barnekreftforeningen støtter, der forskerne mener de har knekket en viktig kode som kan bety at unge pasienter med akutt lymfatisk leukemi (ALL), som i dag ikke overlever, kan bli friske. Tydelige bevis på at forskning nytter, sier Trine Nicolaysen, daglig leder i Barnekreftforeningen.

Barnekreftforeningen er en betydelig bidragsyter til norsk barnekreftforskning, og er blitt en kjent og respektert aktør i forsknings- og barneonkologimiljøet. Og tradisjonen tro markerer foreningen den internasjonale barnekreftdagen, 15. februar, med å dele ut livsviktige midler til forskning på barnekreft.

Tydelige bevis på at forskning nytter

Siden 2017 har Barnekreftforeningen delt ut 142 millioner til forskning på barnekreft. Slik har vi, og våre engasjerte innsamlere og givere bidratt til et aktivt og godt forskningsmiljø for barn med kreft i Norge.  

– Som en direkte konsekvens av at Barnekreftforeningen har bidratt med forskningsmidler de siste årene, er det bygget opp aktive og gode forskningsmiljø på barnekreft i Norge. Barnekreftforeningens midler til studiesykepleiere bidrar til at gruppen blir profesjonalisert og styrket, sier forskningsnemden i en uttalelse.

– På tampen av 2021 kom foreløpige resultater fra et av forskningsprosjektene Barnekreftforeningen støtter, der forskerne mener de har knekket en viktig kode som kan bety at unge pasienter med akutt lymfatisk leukemi (ALL), som i dag ikke overlever, kan bli friske. Tydelige bevis på at forskning nytter, sier Trine Nicolaysen, daglig leder i Barnekreftforeningen.

De fleste barn som får kreft, har en lang og intens behandling foran seg. Ytterlighetene er på den ene siden kreftformer der nesten 100 prosent overlever, og på den andre siden aggressive kreftformer som dessverre fortsatt har lav overlevelse på tross av mye forskning om ny behandling.

– Men vi gir oss ikke, for vårt mål er at ingen barn skal dø av kreft, sier Nicolaysen.

Fikk inn søknader for over 60 millioner

Det kom inn 23 søknader med en samlet søknadssum på 68 123 770 kroner. Barnekreftforeningens forskningsnemd, som består av den fremste ekspertisen innenfor barneonkologi, vurderte søknadene som kom inn, og hadde som jobb å innstille hvilke av de 23 søkerne som skulle få midler til sine prosjekter.

Det er hovedstyret i Barnekreftforeningen, som etter innstillingen godkjenner forskningsprosjektene.

– Flere av prosjektene er samarbeid mellom de fire helseregionene, noe som er helt nødvendig for å bygge infrastruktur og for at forskningsprosjekter skal kunne gjennomføres, sier forskningsnemden.

Prosjektene som har fått støtte i 2021, har stor barnekreftrelevans, er svært godt faglig forankret og vil føre til en betydelig forbedring slik at norske barn får delta i internasjonale studier. Vi er stolte over å kunne presentere følgende prosjekter som nå mottar forskningsmidler:

  • Prosjektleder Ola Myklebost ved Universitetet i Bergen, har mottatt 3 300 000 kr til prosjektet: KidImmune - Autoimmune mekanismer i barnekreft.
  • Prosjektleder Christer Einvik ved Universitetet i Nord-Norge, har mottatt 3 200 000 kr til prosjektet: Nye strategier for å bekjempe nevroblastom.
  • Prosjektleder Heidi Kiil Blomhoff ved Universitetet i Oslo har mottatt 3 180 000 kr til prosjektet: Utvikling av verktøy for å bedre behandling av ALL.
  • Prosjektleder May Grydeland ved Norges Idrettshøgskole har mottatt 3 180 000 kr til prosjektet: Fysisk aktive barnekreftoverlevere.
  • Prosjektleder Jørgen Wesche ved Oslo Universitetssykehus har mottatt 3 180 000 kr til prosjektet: Utvikling av presisjonsmedisin for Rhabdomysarkom.
  • Prosjektleder Lars Baumbusch ved Oslo universitetssykehus har mottatt 3 000 000 kr til prosjektet: Flytende biopsier i barnekreft.
  • Prosjektleder Ellen Ruud ved Oslo universitetssykehus har mottatt 1 500 000 til prosjektet: Fatigue etter kreft og stamcelletransplantasjon.
  • Prosjektleder Aina Ulvmoen ved Oslo universitetssykehus har mottatt 900 000 kr til prosjektet: Ondartet hjernesvulst hos barn i Norge før og nå.
  • Prosjektleder Heidi Glosli ved Oslo universitetssykehus har mottatt 900 000 kr til prosjektet: Utprøvende behandling for barn og ungdom med kreft.
  • Prosjektleder Lars Herfindal ved Universitetet i Bergen har mottatt 1 000 000 kr til prosjektet: Presisjonsmedisin mot barnekreft.

I tillegg har vi støttet to kliniske prosjekter ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Fakta om barnekreft

  • Barnekreft er ikke én diagnose og barn får flere forskjellige typer kreft. Det kan være svært sjeldne kreftformer som gjerne kun 1 til 3 barn blir rammet av per år.
  • De vanligste kreftformene hos barn er leukemi, hjernesvulster, lymfomer og andre solide svulster.
  • Rundt 200 barn og unge mellom 0 til 18 år rammes hvert år av en kreftsykdom.
  • Kreft hos barn er hyppigst i aldersgruppen 0 til 6 år.
  • Totaloverlevelsen av barnekreft er i Norge er cirka 85 prosent.
  • Rundt 70 prosent av de som overlever barnekreft, lider av minst én seneffekt. For en tredjedel av disse betraktes senskadene som alvorlig, eller til og med livstruende.

Om Barnekreftforeningen (Legg inn i eget felt i presserommet)

Barnekreftforeningen er en selvstendig, frivillig, landsdekkende organisasjon som drives av familier som har eller har hatt barn med kreft. Vårt mål er at ingen barn skal dø av kreft.

Barnekreftforeningen er til for å hjelpe barn og ungdommer med kreft og deres familier. Vi er til stede for hele familien, det vil si at både det syke barnet, søsken og foreldre inkluderes. Noen av de syke barna er blitt friske, noen har fått senskader, noen er under behandling, mens andre har vi mistet.

På sykehusene arrangerer våre likepersoner foreldrekvelder med tilbud om samtaler for nye familier. Det kan være godt å ha noen å snakke med som har opplevd det samme hvis barnet ditt får en så alvorlig diagnose som kreft. Vi sørger også for positive opplevelser for de barna som må være innlagt på sykehuset over lange perioder.

Barnekreftforeningen skal være en støttepartner og informasjonskilde for familier som rammes av barnekreft slik at de ikke føler seg alene.  Samtidig ønsker vi å være den største pådriveren i Norge til å sette fokus på barnekreft i media og samfunnet.  Vi skal bidra til forskning og utdanning for å bekjempe barnekreft.

Kontakter

Om Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningen
Barnekreftforeningen
Tollbugata 35, 4 et.
0158 Oslo

02099http://www.barnekreftforeningen.no

Barnekreftforeningen er en frivillig, landsdekkende organisasjon. Vi er en pådriver ovenfor myndigheter og sykehus for å bedre forholdene og rettighetene for kreftsyke barn og deres familier. Vi driver omfattende informasjonsvirksomhet om kreft hos barn ovenfor familier, barnehager, skoler og andre.

Følg pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barnekreftforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barnekreftforeningen

Barnekreftforeningen deler ut 22 millioner til livsviktig forskning på barnekreftdagen den 15. februar13.2.2023 16:52:40 CET | Pressemelding

Barnekreftforeningen deler nok en gang ut midler til livsviktig forskning på barnekreft, og inviterer til markering av Den internasjonale barnekreftdagen den 15. februar på Litteraturhuset i Oslo. Dagens avsluttes med lysmarkering og sang ved Sølvguttene på Slottsplassen i Oslo. Her vil Ordfører i Oslo, Marianne Borgen og daglig leder i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen ta i mot familier som har eller har hatt kreftsyke barn.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye