Grav frem hytta før det er for sent

Det sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
- Det er vind og snøfokk over flere fjelloverganger og store mengder snø mange steder. Avpass farten etter forholdene, hold avstand til bilen foran deg og ta deg god tid, sier hun.
Ikke vent for lenge
Når du er trygt framme på hytta er det bare å finne fram spaden.
- Ikke vent til dybden har doblet seg og snøen pakker seg tung og tett. Mange tonn med snø kan gi store skader på hele konstruksjonen til familiehytta, sier Klementsen.
Tung snø og skader etter snøpress koster norske hytteeiere og forsikringsselskap mange millioner kroner hvert eneste år. Snøpress-skader kan fort komme opp i over 50 000 kroner, i snitt, viser analyser fra Frende.
Sjekk hytta før halvmeteren
- Allerede når snømengden nærmer seg en halv meter må du være oppmerksom. Mange steder i landet er snømengdene godt forbi dette nå, sier Klementsen.
Hyttetaket bør måkes jevnlig gjennom vinteren. Selv om snøen daler lett blir den fort mange tonn tung når den pakker seg på taket. Mildvær og regn gjør situasjonen enda verre.
- Med tung snø risikerer du at konstruksjonen gir etter. Vi har flere eksempler på at hele bygningen kollapser, men mange av skadene ser vi på takutstikk og overbygg, sier fagsjefen i Frende. Hun forteller om en rekke skader også på terrasser som ikke er dimensjonert for at store snømengder raser eller måkes fra tak.
- Kommer det mye snø, i kombinasjon med vind, blir det ofte skeiv belastning på takene. Da har spesielt eldre uthus og hytter med svak konstruksjon lett for å gi etter, sier hun. .
Slik måker du hyttetaket
- Ved store snømengder er det viktig å måke jevnt. Derfor bør du ikke måke den ene siden av taket ferdig først. Gjør unna litt på den ene siden før du begynner på den andre. Så går du frem og tilbake. Skjev belastning på taket kan være enda verre enn jevn, tung belastning, råder Klementsen.
- Ellers bør du passe på hvor du kaster snøen. Ikke skyv det utfor kanten så det pakker seg foran vinduer, for eksempel. Pass også på at du ikke kaster store mengder snø ned på andre bygningsdeler som kan ta skade. Og husk å la det ligge igjen et lite lag med snø på taket, slik at du ikke skader taktekkingen, sier fagsjefen.
Har du ikke mulighet til å se til hytta selv, bør du alliere deg med naboer eller en vaktmestertjeneste.
Bruk tid på å grave deg inn
En innesnødd hytte er også en brannrisiko.
- Vinduene er din rømningsvei hvis det begynner å brenne. Det er også en alternativ måte å komme seg ut på hvis snøen raser foran inngangsdøren, sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
Derfor bør du alltid begynne med å grave frem vinduer, lufteventiler og pipe når du ankommer hytta.
Ikke sprengfyr for tidlig
- Sørg for at du får frisk luft inn i hytta og at det er godt avtrekk før du fyrer i ovn eller peis. Uten fri passasje gjennom pipe og fungerende ventiler kan hytta bli fylt med røyk. Ikke legg deg før du vet at disse tingene er sjekket og i orden, sier hun.
Hun minner også om viktigheten av å sjekke at røykvarslerne fungerer som de skal.
- Sjekk røykvarsleren hver gang du kommer til hytta. Den kan ha gitt fra seg lydsignal om dårlig batteri mens du var borte, sier Klementsen.
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder




Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
95 druknet i fjor: 1 av 3 nordmenn er ikke svømmedyktige15.7.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Hver tredje nordmann regner seg ikke som svømmedyktig. I fjor økte antallet som druknet i Norge med 20 prosent.
Nå starter den verste lynsesongen14.7.2025 12:25:43 CEST | Aktuelt
Juli og august er de verste lynmånedene i landet. - I tillegg trives lynet i varmt og lummert vær som mange opplever nå.
3 av 5 er blitt delt bilder av uten lov12.7.2025 08:15:00 CEST | Aktuelt
- Det er faktisk ulovlig å dele bilder som andre er med på, hvis de ikke gir deg lov.
Topp tre: Disse feriesvindlene må du vite om10.7.2025 07:56:00 CEST | Aktuelt
Skanner du QR-koder for å bestille mat på restauranten? Kobler du deg til usikre hotellnettverk? Eller lader mobilen fra flysetet? - Da kan du fort bli svindlet eller hacket.
Tusenvis får disse krypene med seg hjem i sommer9.7.2025 08:01:00 CEST | Aktuelt
Veggedyr flytter inn hos flere tusen nordmenn etter ferieturer hvert år. - De kan være et mareritt å bli kvitt og det er vår egen feil at de blir med hjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom