Denne kule knollen kan gjøre deg frisk
– Selleriroten er en av mine favoritter! Denne knudrete knollen er fullpakket med næringsinnhold som er godt for immunforsvaret ditt. Det er en av de mest anvendelige rotgrønnsakene vi har og den er god som både hovedrett og tilbehør, forteller kokk og matansvarlig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Toril Gulbrandsen fortsetter: – Knollselleri er ekstra lurt å bruke i middager nå på vinteren. I tillegg til at den har en nydelig smak, er den svært næringsrik. Den inneholder blant annet mye vitamin C og folat som er bra for et styrket immunforsvar.
Grønnsakenes «stygge andunge» og kokkenes favoritt
Selleriroten er stor, knollformet, knudret, vortelignende og lysebrun rot med sprøtt og perfekt, elfenbensfarget fruktkjøtt, og det er her «svanen» viser seg – på innsiden.
Selleriroten briljerer på kjøkkenet da den er både fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid. Den er et stolt medlem av «de fire store» basisgrønnsakene sammen med gulrot, purre og løk.
Planten har lavt energi- og fettinnhold og er fullpakket med god næring som; kalium, kostfiber, fosfor og kobber. Folat er et B-vitamin som reduserer tretthet og utmattelse samtidig som den beskytter kroppen din og holder deg frisk – i likhet med vitamin C, mens kostfiber gir gladere mager og bedre fordøyelse.
5 fakta du kanskje ikke visste om «Hipster» knollen
- Selleriroten kommer trolig fra Middelhavslandene. Homer nevner sellerirot i det episke diktverket «Odysseen» cirka 720 f.Kr under navnet selinon, og det er her navnet selleri kommer fra.
- Tidligere var sellerirot og stangselleri en og samme, men på 1600- og tidlig 1700-tallet ble flere forskjellige sorter dyrket. Nå har vi varianter som: Vill selleri, stangselleri/ stilkselleri, knollselleri/sellerirot og bladselleri.
- Knollselleri er bra for hjerte- og karsykdommer. Planten kan være kreftforebyggende.
- Den kan oppbevares i 6 til 8 måneder hvis den lagres mellom 0 og 5 °C. Godt for klimaet og godt for magen din i vintermånedene.
- Alt kan spises - både bladene og stilken, i tillegg til roten – selvfølgelig!
Opplev alt det gode du kan lage med knollselleri som utgangspunkt.
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder



Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom