Lag bidos til samefolkets dag
To nasjonaldager i Norge
I Norge feirer vi to nasjonaldager, 17. mai som er grunnlovsdagen og 6. februar som er samefolkets dag. Samisk mat er en super mulighet til å bli bedre kjent med både samisk kultur og historie, og i forbindelse med samefolkets dag er bidos en sikker vinner for søndagsmiddagen.
-Folk vil gjerne bruke reinkjøtt i gryteretter som erstatning for andre kjøttyper. Det viser tall fra en ny undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat i 2022, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.
Bidos er en tradisjonsrik samisk festrett, hvor kokekjøtt av rein brukes sammen med potet og grønnsaker i en god kraft. Reinsdyrstek som er skjært i store terninger kan godt erstatte kokekjøttet, og er kanskje en mer tilgjengelig råvare over hele landet.
-Dette er en rett for de store festlighetene og kan lett skaleres opp dersom du får middagsgjester. Nå som landet åpner mer opp igjen, så passer bidos utmerket til en middag med litt flere mennesker rundt bordet. Hva med å invitere noen du ikke har møtt på en stund over på en søndagsmiddag, oppfordrer Kolvereid.
Kun halvparten av de yngste har smakt reinsdyrkjøtt
Undersøkelsen fra YouGov viser at om lag halvparten av barn under 12 år har smakt reinsdyrkjøtt. I Oslo er det derimot langt færre barn som har smakt reinsdyrkjøtt; her er tallet om lag én av fire.
-Du finner en enkel oppskrift på bidos på matprat.no. Vi har også en grundigere steg for steg-oppskrift på matstart.no, som litt større barn kan bruke om de vil prøve seg på å lage bidos. De fleste barn lærer om samisk kultur i barnehagen eller på skolen denne uka, og det å lage en samisk matrett for å markere samefolkets dag er en fin måte å ta del i og omfavne det mangfoldet vi har i Norge, forteller Kolvereid.
Reinkjøtt finner du i de aller fleste frysediskene rundt om i landet.
-Svipp innom butikken i løpet av uka og plukk med deg reinkjøtt fra fryseren. Men reinkjøtt er et knapphetsgode, så ikke vent for lenge hvis du vil sikre deg reinkjøtt til den samiske festdagen, sier Kolvereid.
Oppskrifter på bidos
Lag den samiske festmaten, helt uten jåleri.
- server gjerne sammen med det samiske festbrødet gahkko
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom