Satser stort på avansert celleterapi

– Mohn forskningssenter for regenerativ medisin ved Haukeland universitetssjukehus blir en kraftfull arena for utvikling av kunnskap som skal komme flere ulike pasientgrupper til gode, sier senterleder Einar Klæboe Kristoffersen.
Han er professor ved Universitetet i Bergen og leder for Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Laboratorieklinikken på sykehuset.
– Målet med regenerativ medisin, som også kalles avansert celleterapi, er å erstatte tapte organfunksjoner ved å tilby pasienten manipulerte celler som lages i spesiallaboratorier.
Kristoffersen fremholder at regenerativ medisin er i utvikling internasjonalt, både som behandlingstilbud og som et nytt medisinsk fag. På det nye senteret i Bergen er det i denne omgang planlagt tre ulike forskningsprosjekter over de kommende fire årene. I tillegg skal det gjennomføres et prosjekt i samarbeid med en forskningsgruppe for eksperimentell immunterapi ved Oslo universitetssykehus.
Trond Mohn stiftelse støtter satsingen med til sammen 30 millioner kroner, og både UiB og Helse Bergen bidrar med like mye.
Trond Mohn stiftelse har siden starten i 2004 gitt støtte til ca. 190 forskningsprosjekter med til sammen ca. 1,6 milliarder kroner. Disse er valgt ut basert på universitetenes og universitetssykehusenes egne faglige vurderinger og prioritering av viktige forskningsfelt.
– Mohn forskningssenter for regenerativ medisin føyer seg inn i rekken av satsinger der forskere i Bergen kan bringe frem kunnskap som vil være til gagn for pasienter både her i landet og i den store verden, sier daglig leder i Trond Mohn stiftelse, Sveinung Hole.
– Det er en glede å kunne bidra med midler som gjør dette mulig, og vi har store forventninger til resultatene av arbeidet.
Celletransplantasjon for behandling av sår
Senteretableringen i Bergen skal være et virkemiddel både for å utvikle nye celleterapier og å ta i bruk celleterapier som utvikles ved tilsvarende sentre internasjonalt.
I ett prosjektene, ledet av Cecilie Bredrup, førsteamanuensis ved UiB og overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus og Stian Almeland, førsteamanuensis ved UiB og overlege ved Kirurgisk klinikk på Haukeland universitetssjukehus, er målsetningen å ta i bruk cellebaserte produkter til behandling av utvalgte sårtilhelings-problemer i øye og hud. Ulike former for sårdannelser er et stort helseproblem og slik behandling er i ferd med å revolusjonere behandlingen av sår som det er vanskelig å få til å gro. I prosjektet vil man ta i bruk etablerte metoder for bruk av mesenchymale stamceller (MSC) og undersøke om de er egnet til behandling av akutte brannskader og kroniske sår på hornhinnen. Behandlingseffekt vil bli vurdert med sofistikerte og innovative metoder.
Stamceller for behandling av bein
I et annet prosjekt, ledet av professor Kamal Mustafa og The Tissue Engineering Research Group ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB, skal det også benyttes mesenchymale stamceller (MSC) for å utvikle nye behandlingsalternativer mot beinsykdommen osteonekrose. Når vev i for eksempel et kjevebein eller lårbein dør, medfører det betydelige plager og redusert livskvalitet for et stort antall pasienter på verdensbasis. Flere kliniske studier finansiert av Trond Mohn stiftelse, Forskningsrådet og EU-kommisjonen utført av denne forskningsgruppen, har tydelig demonstrert dannelse av nytt bein med god kvalitet og kvantitet etter behandling av svært resorbert kjevebein med MSC. Behandlingen gjorde at pasientene fikk inn tannimplantater og nye tenner.
Målet for prosjektet er å evaluere sikkerhet og effektivitet ved bruk av MSC i behandling av beindefekter i denne pasientgruppen. MSC i behandling av osteonekrose blir ansett som mer skånsom enn de behandlingsalternativene som hittil er benyttet. Regenerativ medisin er et område med stor nytteverdi for pasienter, og en av målsetningene med prosjektet er å sikre og øke rekruttering av unge forskningstalenter til dette viktige området.
Persontilpasset medisin i behandling av psykoser
Psykose ved schizofreni behandles vanligvis med ordinære antipsykotiske legemidler. Men om lag en tredjedel av disse pasientene har ikke nytte av slik behandling. For dem er alternativet klozapin, et spesielt antipsykotisk legemiddel som ofte har effekt når de ordinære antipsykotiske legemidlene ikke virker. Klozapin tilbys i dag først når to ordinære antipsykotiske legemidler har vært forsøkt, men ikke virket, fordi klozapin er et mer krevende legemiddel å bruke. Ofte tar denne prosessen mange måneder med prøving og feiling, for vi vet dessverre svært lite på forhånd om hvilke pasienter som vil ha nytte av ordinære antipsykotika, hvem som trenger klozapin, og hvilke biologiske mekanismer som skiller de to gruppene. Det vil derfor kunne ha betydning for mange med diagnosen schizofreni å fremskaffe mer kunnskap om biologiske og genetiske forhold som kan forklare at effekten av tilgjengelige behandlinger blir så forskjellig blant pasientene. Målet er å utvikle bedre diagnostikk og mer persontilpasset behandling av psykosepasienter.
I forskningsprosjektet som skal ledes av Erik Johnsen, professor ved UiB og klinikkoverlege ved Psykiatrisk klinikk på Haukeland universitetssjukehus, vil ekspertise fra flere ulike forskningsfelt, fra klinisk psykiatri til molekylærbiologi og stamcelleforskning, bli benyttet for blant annet å avdekke celle-spesifikke forhold hos pasientene.
Samarbeidsprosjekt Bergen – Oslo
Både ved Haukeland universitetssjukehus og Oslo universitetssykehus har det i flere år vært forsket på bruk av genetisk manipulerte celler for behandling av et bredt spekter av sykdommer. Mohn forskningssenter for regenerativ medisin får midler som gjør at forskningsgrupper i Bergen og Oslo sammen skal kunne utvikle «blåkopi»-protokoller for fremstilling av genetisk modifiserte celler til bruk i celleterapi av pasienter. Prosjektet skal ledes av senterleder Einar Klæboe Kristoffersen, som også er avdelingssjef ved det nye «Ex vivo» renroms-laboratoriet som snart er operativt på Haukeland universitetssjukehus.
Protokollene vil være oppskrifter som etter godkjenning av legemiddel-myndighetene kan brukes i dette og andre spesiallaboratorier for å lage celler til behandling av pasienter.
Viktig for mange pasientgrupper
– Jeg har høye forventninger til samarbeidet mellom et bredt faglig team av sterke grunnforskningsmiljø ved UiB og forskningsmiljøene knyttet til Haukeland universitetssjukehus sitt nyetablerte renroms-laboratorium, sier rektor Margareth Hagen ved UiB.
– Jeg gleder meg også over at den interne søknadsrunden viste at det er et stort potensiale for ytterligere samarbeid på dette feltet i tiden framover, sier hun.
Også administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen, gleder seg over etableringen av det nye forskningssenteret:
– Her får Haukeland universitetssjukehus betydelig drahjelp til å komme høyt på banen i et internasjonalt voksende felt med svært mange anvendelser, noe som også reflekteres i bredden av senterets prosjekter. Ekstra verdifullt for oss er det at samarbeidet raskt vil kunne gi mange pasientgrupper sårt tiltrengte behandlingstilbud.
Kontakter
Einar Klæboe Kristoffersen
Tlf. 481 71 272 / einar.kristoffersen@uib.no, einar.klæboe.kristoffersen@helse-bergen.no
Professor ved UiB, leder for Avdeling for immunologi og transfusjons medisin ved Laboratorieklinikken på Haukeland universitetssjukehus og leder for Mohn forskningssenter for regenerativ medisin
Elise Aasebø Tlf. 456 66 068 / elise.aasebo@helse-bergen.no
Koordinator ved Mohn forskningssenter for regenerativ medisin
Cecilie Bredrup Tlf. 917 16 068 / cecilie.bredrup@uib.no
Førsteamanuensis ved UiB og overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus
Kamal Mustafa Tlf. 55 58 60 97 / kamal.mustafa@uib.no
Professor ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB
Erik Johnsen Tlf. 924 56 225 / erik.johnsen@helse-bergen.no
Professor ved UiB og klinikkoverlege ved Psykiatrisk klinikk på Haukeland universitetssjukehus
Sveinung Hole Tlf. 479 00 111/ sh@mohnfoundation.no
Daglig leder for Trond Mohn stiftelse
Margareth Hagen Tlf. 416 19 662 / margareth.hagen@uib.no
Rektor ved Universitetet i Bergen
Eivind Hansen
Adm. direktør i Helse Bergen, kontakt Kommunikasjonsavdelingen, tlf. 55 97 60 00
Pressekontakt
Tel:55 58 89 00desk@uib.noBilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom