Lederne

Kielland-ulykken: - Uverdig behandling av de overlevende og etterlatte

Del
I lys av kveldens dokumentar, "Katastrofen Kielland" på TV2 om Alexander Kielland-ulykken, støtter Lederne Kielland-nettverkets vedvarende krav om en ny og helhetlig granskning av tragedien, der 123 personer mistet livet.
FOTO: NORSK OLJEMUSEUM / WIKIPEDIA
FOTO: NORSK OLJEMUSEUM / WIKIPEDIA

Lederne har over lang tid bedt om en ny, grundig gjennomgang av havariet, senest etter Stortingets høring omkring Riksrevisjonens kritiske rapport den 9. april 2021. Lederne deltok i høringen, representert ved tidligere forbundsleder Jan Olav Brekke med bakgrunn fra Statoil (Equinor) og tidligere forbundssekretær i Lederne, Norvald Holte. Holte deltok selv i redningsarbeidet, og arbeidet i lengre tid for medlemmer i petroleumssektoren.

I kveldens dokumentar gir Lederne-medlemmet Bengt Hammer en gripende beskrivelse av katastrofen han opplevde den 27. mars 1980. Til TV2 sier Hammer;

- De har visst hva som skjedde, men de har skjøvet det inn under teppet. Det er jeg helt 100 prosent sikker på.

Uverdig og tragisk

Forbundsleder i Lederne Audun Ingvartsen stiller seg sterkt kritisk til den opprinnelige gjennomgangen av tragedien.

- Det er uverdig og tragisk at de overlevende og de etterlatte i over 40 år etter havariet fortsatt sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Når skal de få de svarene de fortjener å få?

Riksrevisjonen konkluderte 9. mars 2021 at det ikke er grunnlag for å gjennomføre en ny granskning av Norges største arbeidsulykke. I etterkant har deres konklusjon vært gjenstand for hard kritikk fra flere hold.

Lederne er skuffet over denne konklusjonen og støtter Kielland-nettverkets ønske om fullstendig klarhet rundt ansvarsforhold og nødvendig oppfølging av de etterlatte. Sistnevnte ble bekreftet i Riksrevisjonens rapport.

På flere områder peker Riksrevisjonen på forhold som ikke har vært tilfredsstillende behandlet. Deres konklusjon, om den blir stående, betyr at de overlevende, pårørende og en svært sikkerhetskritisk industri ikke får ærlige og transparente svar på hvordan ulykken kunne skje.

- Mange har opplevd at ulykken har hatt mye hemmelighetskremmeri rundt seg. Det ble tatt avgjørelser som allerede da ulykken skjedde ble oppfattet som unaturlige og under hastverk. Det at Riksrevisjonen nå opprettholder tillit til den opprinnelige granskningen, til tross for de kritiske funnene de selv viser til, gir mistro til håpet om åpenhet og at sannheten skal komme frem. Hemmelighold rundt ulykker er generelt svært uheldig, avslutter Ingvartsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

FOTO: NORSK OLJEMUSEUM / WIKIPEDIA
FOTO: NORSK OLJEMUSEUM / WIKIPEDIA
Last ned bilde
Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen. Foto: Håkon Holo Dagestad
Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen. Foto: Håkon Holo Dagestad
Last ned bilde

Lenker

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter, og bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg pressemeldinger fra Lederne

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom