Frukt og grønt-tall: Nordmenn spiser kun tre av fem om dagen - ligger bak Europa
De årlige tallene for frukt- og grøntkonsum i Norge fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønt(OFG),viste en kraftig nedgang i nordmenns forbruk av frukt og grønt da samfunnet stengte ned. Fra et gjennomsnittlig forbruk på 3,4 porsjoner frukt og grønt om dagen i 2018 og 2019, ble det redusert til 3,1 enheter i 2020. For 2021 er det en svak, men ikke signifikant oppgang til 3,2 porsjoner. Det er også stor forskjell mellom kjønnene, der særlig menn spiser mye mindre frukt og grønt sammenlignet med før pandemien.
- Tallene for 2020 viste at koronapandemien hadde stor innvirkning på hvor mye frukt, bær og grønnsaker hver enkelt av oss spiser. Mindre restaurantbesøk og bortfall av kantineordninger på arbeidsplassen som følge av hjemmekontor var viktige forklaringsfaktorer, uttalte analysesjef Tore Angelsen i OFG i en pressemelding.
Bak Europa
Kun 22 prosent av nordmenn spiser i 2021 «fem om dagen», som er anbefalt mengde frukt, bær og grønnsaker.Før pandemien lå dette på nesten 25 prosent. Til sammenligning er andelen i Storbritannia, Frankrike, Spania og henholdsvis 43 prosent, 40 prosent og 33 prosent. Og trenden går riktig vei: I perioden fra 2017 til 2021 har det vært en signifikant økning i andelen av befolkningen som spiser minst fem porsjoner om dagen.
Våre nærmeste naboland har sett en lignende utvikling som i Norge, og har et enda dårligere utgangspunkt. I Danmark er andelen 13 prosent og i Sverige 12 prosent i 2021. Begge land er kraftig ned i løpet av pandemien.
WHO harundersøkt hva som påvirker mengden frukt og grønteuropeere konsumerer, og har konkludert med at tilgangen på flotte, utstilte frukt og grønnsaker hele åretpåvirker positivt. På den andresidevisermangel på eller begrenset tilgang på frukt og grønnsaker, eksempelvis lite variasjoni butikkene ogdårlig kvalitetpå utvalget,rapporteres som hindringer forøktinntakav dissematvarene.
Tilgang på europeisk frukt og grønt kan være en avgjørende faktor som bidrar til å øke konsumet i Norge. Når norske produkter er ute av sesong, kan import fra våre europeiske naboland opprettholdekonsumet avfersk frukt og grønt.
I en fersk rapport om nordmenns kosthold, peker Helsedirektoratet på gulrot, løk, tomat og salat er grønnsaksslagene med høyest forbruk i Norge de siste ti år. Bananere, ulike sitrusfrukter og epler er fruktslagene med høyest forbruk. Mesteparten av frukten og bærene som omsettes i Norge er importert.
- Vi går sakte, men sikkert i riktig retning når det gjelder grønnsaker. Når det gjelder frukt og bær går det ned. Der håper vi å klare å snu dette i tiden fremover, uttalte divisjonsdirektør Linda Granlund da Helsedirektoratet presenterte rapporten.
---
Mer informasjon om kampanjen «I LoveFruitand Veg from Europe»
Kampanjen har som formålå øke forbruket og bevisstheten om europeisk frukt og grønt i Norge, og vil være pågående i en treårs periode. Kampanjen er finansiert med bistand fra EU og er en del av EUs markedsføringspolitikk med navn"Enjoyit'sfrom Europe". Denne markedsføringspolitikken er vedtatt av EU-kommisjonen for å hjelpe sektorens fagfolk med å bryte seg inn i eller konsolidere internasjonale markeder,samtgjøre europeiske forbrukere mer bevisste på innsatsen fra europeiske bønder. For mer informasjon besøk kampanjenettstedet her:https://ilovefruitandvegfromeurope.com/no/
Følg oss på sosiale medier:
Se logo tilkampanjenher.
Nøkkelord
Kontakter
Susanne Jorde Lunde, Prosjektleder i Norge, +47 919 21 509
Bilder
Om EU Fresh Choice
Følg pressemeldinger fra EU Fresh Choice
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra EU Fresh Choice på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra EU Fresh Choice
Bærekraftsarrangement samlet spydspisser innen norsk matbransje7.4.2022 09:00:00 CEST | Pressemelding
Nylig gikk arrangementet Power of the Plate av stabelen på Restaurant Einer i Oslo. Med over 60 gjester til stede, ble temaer som innovasjon, finans og grønn politikk diskutert med stort engasjement fra både talere og deltakere.
Nordmenn spiser for lite nøtter - forbruket bør dobles21.2.2022 08:00:00 CET | Pressemelding
Selv om helsefordelene ved et inntak på 30-60 gram nøtter daglig er godt dokumentert, spiser nordmenn fortsatt for lite nøtter. Tall fra Helsedirektoratet viser faktisk at nordmenn i snitt får i seg kun åtte gram per dag.
Ti tips for et sunnere kosthold15.1.2022 09:30:00 CET | Pressemelding
Å spise mer frukt og grønt er en god plan, men det er like viktig å tillate seg noen godbiter når helgen kommer.
Lei av svinekjøtt allerede? Prøv disse oppskriftene med frukt og grønt til jul23.12.2021 10:45:29 CET | Pressemelding
Alle gode måltider i julen bør inkludere ferske grønnsaker eller frukt.