Skattekortet er tilgjengelig: Slik unngår du restskatt for 2022

Onsdag 15. desember får du tilgang til skattetrekksmeldingen din under Min side på skatteetaten.no. Der ser du hva Skatteetaten har beregnet at du skal betalte i skatt i 2022. Selv om Skatteetaten vet en del om dine økonomiske forhold, er det ingen garanti for at skattetrekket er riktig.
Du har selv ansvar for å sjekke at opplysningene er korrekte.
– Vi lager et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2022, men for mange kan privatøkonomien ha endret seg i løpet året. Derfor er det veldig viktig å sjekke at estimatet vi gir deg er korrekt, hvis ikke må du endre skattekortet, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Livshendelser kan påvirke
Det er ikke bare endret inntekt som kan påvirke hva du skal betale i skatt. Har du for eksempel tatt opp eller nedbetalt boliglån, eller blitt pensjonist så kan også dette ha betydning for skattetrekket ditt. I tillegg påvirker korona-pandemien fortsatt økonomien til mange.
– En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket ditt. Det er bedre å se over tallene i skattekortet en gang for mye enn en gang for lite og gjøre eventuelle endringer. Betaler du for mye skatt får du skatt til gode når vi har behandlet skattemeldingen din, men betaler du for lite skatt så må du betale restskatt, forklarer Gjengedal.
Du kan endre flere ganger
Å endre skattekortet gjør du enkelt ved å logge inn på Min side på skatteetaten.no. Når du gjør justeringer, ser du umiddelbart hvordan det påvirker skattetrekket ditt. Skulle økonomien din endre seg utover 2022, kan du når som helst justere skattekortet ditt igjen.
– Mer trenger du ikke å gjøre. Vi ordner et nytt skattekort, arbeidsgiveren din, NAV og andre henter ditt nye skattekort direkte fra Skatteetaten, sier Gjengedal.
Her kan du lese mer om skattekort og gjøre eventuelle endringer.
Frikort
Dersom inntekten din ikke overstiger 65 000 kroner i 2022, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi deg å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 65 000 kroner i 2022.
Har du spørsmål finner du informasjon på skatteetaten.no/skattekort. Du kan ta kontakt med Skatteetaten på chat, telefon eller på Facebook.
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder


Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
Under en uke til leveringsfristen går ut: Hvis du ikke har sjekket skattemeldingen, begynner du å få dårlig tid24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra Skatteetaten viser at knappe 2,7 millioner har levert skattemeldingen og 1,3 millioner har fått skatteoppgjøret sitt. – Hvis du ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen din, oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre dette så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Storkontroll av transportbransjen på Østlandet11.4.2025 14:35:29 CEST | Pressemelding
En tverretatlig kontroll i transportbransjen gjennomført av Skatteetaten, Statens vegvesen og politiet avdekket en rekke lovbrudd. Indikasjoner på skatteunndragelse, bruksforbud, førerkortbeslag og bøter var blant resultatene.
Alle skattemeldingene sendt ut – 1,1 millioner har allerede fått skatteoppgjøret sitt9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skatteetaten har nå sendt ut alle skattemeldingene for inntektsåret 2024. 2,2 millioner har allerede levert skattemeldingen sin og 1,1 millioner har fått skatteoppgjøret sitt.
Betaler du eiendomsskatt? Da bør du sjekke skattemeldingen din3.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Mange kommuner benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Hvis du mener at du betaler for mye i eiendomsskatt, kan du ha krav på å få markedsverdien på boligen din satt ned.
Over 54 000 oppgir at de eier kryptovaluta – dette er kommunene med flest kryptoeiere27.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Tall fra fjorårets skatteoppgjør viser at det stadig er flere som oppgir at de eier kryptovaluta. Samtidig er det store mørketall, og Skatteetaten setter i år inn tiltak for å få flere til å innrapportere krypto i skattemeldingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom