Skatteetaten

Frikort eller skattekort? Dette må du vite

Del

Har du frikort, men ligger an til å tjene over 100 000 kroner i løpet av året? Da bør du bestille et skattekort slik at du unngår å bli trukket 50 prosent skatt.

Alle som har inntekt, skal ha et frikort eller et skattekort. Du får automatisk frikort fra det året du fyller 13 år, hvis du tjente under 100 000 kroner i fjor. Frikortet forteller arbeidsgiveren din at det ikke skal trekkes skatt av lønnen din.  

Når du tjener over 100 000 kroner i løpet av året skal du betale skatt. Da må du huske å bestille et skattekort. Husk at feriepengene også skal være med når du beregner hvor mye du kommer til å tjene. Det gjelder både feriepenger du tjente opp i fjor og får utbetalt i år, og hvis du får utbetalt feriepenger i år fordi du slutter i jobben. 

Over 40 000 personer som startet året med et frikort har allerede bestilt seg et skattekort.  

– Hvis du tjener mer enn frikortgrensen og ikke har et skattekort, må arbeidsgiveren din trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener over 100.000 kroner. Betaler du for mye skatt i løpet av året, får du pengene tilbake, men ikke før i 2026 når skatteoppgjøret er ferdig, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd, seksjonssjef i Skatteetaten. 

Unngå å bli trukket 50 prosent skatt 
I dag er det over 300 000 personer som bruker frikort. Når du nærmer deg frikortgrensen, sender vi deg en SMS for å minne om at du kanskje bør endre til skattekort.  
 
– Vi ser at det er behov for å minne folk om dette, fordi vi dessverre opplever fortvilte brukere som tar kontakt med oss. Flere oppdager dette først når de har blitt trukket 50 prosent skatt av lønnen fra sommerjobben. Da må du vente til neste års skatteoppgjør før du får tilbakebetalt det du har betalt for mye i skatt, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd. 
 
For å unngå å bli trukket 50 prosent skatt på inntekt over 100 000 kroner, må du selv sørge for å bestille et skattekort før du når frikortgrensen.  
 
Frikort og flere jobber 
Har du mer enn en arbeidsgiver, må du selv fordele frikortbeløpet. Hvis du ikke gjør dette, er det kun den første arbeidsgiveren som bruker frikortet, mens de andre må trekke 50 prosent skatt. Logg inn på skatteetaten.no for å fordele frikortet.  

–  Har du flere jobber, må du oppgi hvor mye du tror at du skal tjene hos hver arbeidsgiver. Arbeidsgiverne må hente frikortet ditt digitalt før du kan fordele, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd. 

Mer informasjon om hvordan du går frem for å fordele frikortet mellom flere arbeidsgivere finner du på Skatteetatens nettsider: Jobb og skatt for deg som er ung - Skatteetaten 
 
Slik bestiller du skattekort 
Du bestiller et skattekort ved å logge deg inn på skatteetaten.no. I skattekortet skal du legge inn opplysninger om hva du forventer å blant annet tjene i løpet av året, inkludert det du allerede har tjent.  
 
For å ikke betale for mye skatt eller unngå at du får restskatt, må opplysningene i skattekortet være så riktige som mulig. Du kan endre skattekortet så ofte du trenger, og du slipper å levere endret skattekort til arbeidsgiver. Oppdatert skattekort sendes automatisk til arbeidsgiver. 

 – En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din kan påvirke skattetrekket ditt. Derfor er det klokt å sjekke skattekortet og gjøre eventuelle endringer om noe endrer seg. På den måten betaler du riktig skatt og du unngår restskatt når skattemeldingen neste år kommer, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd. 

Kontaktinfo:
Seniorrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Skattedirektoratet

Pressetelefon 94501000, presse@skatteetaten.no

Nøkkelord

Bilder

– Hvis du tjener mer enn frikortgrensen og ikke har et skattekort, må arbeidsgiveren din trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener over 100.000 kroner. Betaler du for mye skatt i løpet av året, får du pengene tilbake, men ikke før i 2026 når skatteoppgjøret er ferdig, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd, seksjonssjef i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
– Hvis du tjener mer enn frikortgrensen og ikke har et skattekort, må arbeidsgiveren din trekke 50 prosent skatt av inntekten du tjener over 100.000 kroner. Betaler du for mye skatt i løpet av året, får du pengene tilbake, men ikke før i 2026 når skatteoppgjøret er ferdig, sier Bente Brattfjord Skarpsvärd, seksjonssjef i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Skatteetaten

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Skatteetaten

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye