Nå får du norske jule-epler i butikken!
Utvidet eplesesong
Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). I den treårige prosjektperioden er målsetningen å utvide sesongen for norske epler og oppnå en markedsandel på ca. 20% for norske epler som selges i vintermånedene fra desember til mars, som vil gi et økt salg på 3 400 tonn årlig og bygge preferanse for norsk produsert eple blant forbrukere.
- De norske eplene er knasende sprø, lukter godt, er smakfulle og er perfekt som et sunt mellommåltid i farta nå i juleinnspurten. Epler inneholder kostfiber som gir en god magefølelse og antioksidanter vi trenger i en travel hverdag, sier leder for merkevarebygging i OFG, Silje Thoresen Tandberg. – og epler er en naturlig ingrediens i de mange deilige måltidene vi spiser i julehøytiden.
Lag noe godt med norske vinterepler
Her finner du tips til alt det gode du kan lage med de norske eplene
Våre 10 mest populære epleoppskrifter
Her finner du våre 10 mest populære epleoppskrifter
Ny lagringsteknologi gir naturlig friskhet
Vanligvis har sesongen for norske epler vært over i november, men moderne norske epleprodusenter har utviklet ny teknologi som utvider sesongen. Teknologien som brukes kalles ULO. ULO står for Ultra low oxygene. Oksygennivået i luft er 21 %. Gjennom ULO senkes oksygennivået i lagerrommene fra 21 % og ned til 1 % ved at luften i lagerrommet blåses ut og lagerrommene tilføres nitrogen ved hjelp av en nitrogengenerator. Samtidig som oksygennivået (O2) senkes til 1 % så øker CO2-nivået til 1 %.
I dvale
På den måten legges eplene i "dvale" og modningsprosessen eller nedbrytningsprosessen går saktere. Dermed holder eplene seg friske lenger. Det er denne prosessen som gjør at eplene holder seg sprø og saftige i mer enn et halvt år etter innhøsting.
Derfor bør du spise epler
Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse. Epler har mest vitamin C rett under skallet, så spis epler med skallet på. Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Les mer
Eplesorter
Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma, Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep . Disse egner seg spesielt godt til lagring og eplene holder seg sprø og friske så lenge som et halvt år etter innhøsting.
Nøkkelord
Kontakter
Silje Thoresen TandbergLeder merkevarebygging
Tel:901 75 311silje.thoresen.tandberg@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ikke slipp taket: Ungdom trenger hjelp13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe, som utføres årlig av Kantar for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at barn under 13 år spiser mer frukt og grønnsaker enn før. Men når barna blir ungdommer spiser de mindre.
Kvinner spiser 30 % mer frukt og grønt enn menn29.11.2024 07:34:53 CET | Pressemelding
Undersøkelsen “5 a Day Europe”, som utføres årlig av Opplysningskontoret for Frukt og grønt (OFG) viser at kvinner spiser betydelig mer frukt og grønnsaker enn menn.* I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner – dette utgjør en forskjell på hele 30 %.
Nordmenn spiser mer frukt og grønt – men ligger fortsatt bak britene27.11.2024 09:27:04 CET | Pressemelding
Undersøkelsen 5 a Day Europe* som gjennomføres på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser for 2024 en positiv utvikling i nordmenns frukt- og grøntinntak, men likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
Oppgaven til Årets Grønne Kokk 2025 er klar1.11.2024 08:06:01 CET | Pressemelding
Kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 arrangeres for 10. gang den 19. mars 2025 på Umami Arena på Lillestrøm. Konkurransen setter fokus spesielt på de norske grønne råvarene og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Nå er oppgaven klar og alle landets kokker inviteres til å kvalifisere seg.
Vinnere: NM i frukt og grønt dagligvare24.10.2024 15:06:42 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i dag på Bjørvika ble premieutdelingen for NM i frukt og grønt dagligvare avholdt. Her er årets vinnere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom