Norskkurs gir stabil arbeidskraft

Polen, Litauen, Latvia, Thailand, Peru, Tyskland, Spania, Algerie, Kongo, Eritrea og Canada. De ansatte hos NRS Norge kommer fra hele verden, og språkkunnskapene deres og kulturene er svært forskjellige. Selskapet driver primært med renholdstjenester og kantinedrift. Fordelene med å styrke de ansattes norskkunnskaper er mange, mener personalansvarlig Inga Bengtsson i NRS Norge.
– For mange ansatte er det en motivasjon å lære norsk for å kunne kommunisere bedre. Kundene våre, som for eksempel borettslag med eldre beboere, setter også stor pris på norskkunnskaper hos våre ansatte. Det er mye enklere å etablere seg i Norge når du kan språket, og det øker sjansen for at de ansatte blir her i landet. I neste rekke er dette med på å sikre oss mer stabil arbeidskraft, sier Bengtsson.
NRS Norge er klare på at de vil tilby sine ansatte noe mer enn en jobb, de er opptatt av å støtte dem og vil gi dem noe ekstra gjennom kurs. Mange ansatte har fått norskkurs og kantineopplæring gjennom ordningen Kompetansepluss.
–Vi opplever at de ansatte blir flinkere i norsk gjennom kursene, og dette forenkler både jobbhverdag og fritiden for dem. De får også en egen stolthet for yrket sitt når de får mer kompetanse. Gode norskkunnskaper øker i neste rekke sjansene for at de tar fagbrev innen renhold eller kantinedrift, sier Bengtsson.
– Norsk språk blir enda viktigere når man har ulik kulturell bakgrunn. Da unngår man misforståelser, og forstår bedre det som blir sagt på arbeidsplassen. Kursene gjør de ansatte bedre rustet til å jobbe godt sammen i team. Ved å ha norsk som felles språk, sparer vi som ledere også masse tid på å slippe å oversette hele tiden, sier Bengtsson.
Kurs styrker selvtilliten
Daiva Norviliene kommer opprinnelig fra Litauen og har bodd i Norge i åtte år. De siste fem årene har hun jobbet i NRS Norge som renholds- og kantinemedarbeider. Det var tilfeldigheter som gjorde at hun begynte å jobbe. En venninne som jobbet i selskapet, sa at de trengte en vikar og dro henne med. Dette ble Daivas start i arbeidslivet, og den siste tiden har jobben åpnet for så mye mer, nemlig kompetanseheving.
– Gjennom arbeidsplassen min og Kompetansepluss har jeg fått norskopplæring, der vi lærer både å lese og skrive norsk. I tillegg lærer vi om norske tradisjoner, historie, kultur, ordtak og økonomi. Jeg bor i Norge, og da er norsk språk viktig. Kurset var veldig gøy, og lærerne helt fantastiske. Dette er ikke komplisert i det hele tatt, forsikrer Norviliene.
Norskopplæringen har skjedd i kombinasjon med opplæring i kantinedrift, der deltakerne lærer om blant annet om matsikkerhet og hygiene.
– Kursene har gitt meg økt selvtillit. Nå kan jeg kommunisere bedre med kollegaer og slå av en prat med kunder. I tillegg har bedre språkkunnskaper også vært til stor hjelp i privatlivet, som for eksempel når jeg er på butikken eller i kontakt med skolen til barna. Når du forstår mer, blir hverdagen lettere, sier Norviliene.
Selv om trebarnsmoren er i full jobb, er hun også i gang med å ta fagbrev som renholder.
– Lærerne er veldig flinke til å motivere og pushe oss i passelige mengder. Jeg ser veldig fram til å ta fagbrev som renholder, sier Norviliene.
Unik mulighet for voksne
Den teknologiske utviklingen gjør at det blir stadig færre jobber som krever liten eller ingen formell kompetanse. Arbeidslivet endrer seg raskt. For å håndtere omstillingene må folk få utvikle kompetansen sin samtidig som de er i jobb
–Opplæring gjennom Kompetansepluss er en unik mulighet fordi det er tilpasset voksne i full jobb og i en hektisk hverdag, sier direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule.
Målgruppen for Kompetansepluss-ordningen er primært voksne arbeidstakere med lav formell utdanning. For mange er det lenge siden sist de gikk på skole, derfor har de behov for å styrke de grunnleggende ferdigheter sine.
–Vi ser at dette kan gi motivasjon for enda mer kompetanseheving, og til å ta fagbrev på sikt. I et arbeidsliv i stadig omstilling, vil dette ruste dem til å stå lenger i jobben, eller til å få andre jobber i fremtiden, sier Skule.
Nøkkelord
Kontakter
Helena SæterSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon
Tel:+47 934 33 302helena.sater@hkdir.noBilder



Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Postboks 1093
5809 Bergen
55 30 38 00http://www.hkdir.no
Fakta om Kompetansepluss
- Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse forvalter og tildeler midler i Kompetansepluss på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.
- Kompetansepluss er en tilskuddsordning som skal bidra til at flere voksne får opplæring i grunnleggende ferdigheter.
- Siden oppstarten av Kompetansepluss i 2006 har ca 100.000 deltakere mottatt midler gjennom ordningen.
- Cirka 9 000 voksne fikk opplæring gjennom prosjektene i Kompetansepluss arbeid og Kompetansepluss frivillighet i 2019. Totalt ble det tildelt 165,3 mill. kroner gjennom Kompetansepluss-ordningen i 2019.
- Les mer om årets utlysning av Kompetansepluss-midler. Søknadsfrist er 14. desember kl 17:
https://www.kompetansenorge.no/kompetansepluss/soknadsprosess/sok-midler/
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
84 prosent besto Statsborgerprøven i Telemark20.3.2025 08:01:34 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Vestfold20.3.2025 08:00:13 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
92 prosent besto Statsborgerprøven i Østfold20.3.2025 07:58:43 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Nordland20.3.2025 07:53:22 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Innlandet20.3.2025 07:50:09 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom