Spiser du mandarin eller klementin nå?
Det vanker stor forvirring rundt den oransje, søte og friske lille frukten, som vi ofte spiser i desember. Den man skreller, deler opp i båter og nyter som julegodt. Det er nemlig veldig mange som kaller alle slike frukter for mandariner. Eller klementiner. Det er ikke rett, selv om vi forstår hvorfor dere gjør det.
I dag finnes det mange nye, spennende sorter på markedet. Blant dem er det både mandariner og klementiner, som kan være vanskelige å skille fra hverandre.
Ikke se på mengde steiner
Mange tror at fruktens mengde stein skiller klementiner fra mandariner, men slik er det ikke. I dag har både mandariner og klementiner få frø. Og det er langt fra det eneste likhetstrekket.
Dagens mandariner og klementiner ser også tilnærmet like ut. Videre er de søte og lette å skrelle. Så hvordan kan de skilles fra hverandre da?
Litt historie
For å finne grunnen til at vi tror mandariner har flere steiner enn klementiner, må vi tilbake i tid. Til den gangen det bare fantes de gamle sortene med mandariner, som var fulle av steiner, syrlige og vanskelige å skrelle.
Men på 1900-tallet ble klementinen oppdaget. En lettskrelt, søt og nesten frøfri type, som etter hvert utkonkurrerte mandarinene. For omtrent 25 år siden spiste vi nesten bare klementiner, selv om mandarinene også var på markedet.
For cirka ti år siden skjedde det enda en spennende endring, for da kom de første nye mandarinsortene. Disse hadde klementinens egenskaper, og var søte, saftige, lettskrelte og nesten steinfrie.
Fruktene har altså bare blitt likere og likere, samt vanskeligere og skille fra hverandre. Og selv om klementinene kom, fortsatte bare folk å kalle frukten for mandariner.
Så hvordan skille dem da?
Under finner du en liste, med ulike egenskaper. Bruk den, og sjekk om du spiser en mandarin eller en klementin.
• Klementiner er søte og friske, men mildere enn mandariner.
• Mandariner er også søte, men har en kraftigere aroma enn klementiner.
• Mandariner har ofte en dypere oransjefarge enn klementinene.
• Mandariner er naturlig mykere i konsistensen enn klementiner.
Et annet tips er å følge sesongen. I julen er det for eksempel aller mest klementiner i butikkhyllene, fordi juleklementinen Clemenules importeres fra november til januar. Deretter har vi både klementiner og mandariner, som selges om hverandre. Hvilken type som selges kommer an på sesong, og når de er på sitt beste.
Tips
Unngår du å kjøpe klementiner og mandariner fordi de er litt grønne på skallet? Da kan du gå glipp av de aller ferskeste og mest smakfulle fruktene. For grønne klementiner er modne de også. Oransjefargen kommer først ved lavere temperaturer i dyrkningsområdene.
Nøkkelord
Kontakter
Pia GulbrandsenKonserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 415 16 661pia.gulbrandsen@bama.noBilder
Lenker
Om BAMA
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Undersøkelse knuser seiglivet myte: Barn elsker brokkoli30.6.2025 09:30:38 CEST | Pressemelding
530 foreldre har svart. Resultatene overrasker produsent.
Salget av trendfrukten har økt med 1255 prosent på tre år!6.6.2025 07:45:00 CEST | Pressemelding
Nå er endelig pakistansk mango tilbake i sesong.
Størrelsen teller – og smått er best30.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det mener i alle fall forbrukerne når det kommer til tomater!
Årets nypoteter kommer rekordtidlig!23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Allerede i mai vil det være mulig å finne nypotet i butikkene.
Økning på 600% i vinter – tropisk frukt trender2.5.2025 09:05:59 CEST | Pressemelding
Midtvinters har vi spist som om det var sommer!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom