Årets nypoteter kommer rekordtidlig!
Allerede i mai vil det være mulig å finne nypotet i butikkene.

For mange nordmenn er det få smaker som markerer overgangen til sommeren like tydelig som de første nypotetene.
I år kommer godsakene fra jorda tidligere enn noensinne: Allerede nå i slutten av mai kan du få tak i ferske, norske nypoteter – nesten en hel uke tidligere enn i fjor.
– Dette er helt unikt. At vi kan servere nypoteter allerede i mai, kan knapt ha skjedd før, sier potetsjef Devi Ahuja i BAMA.
– De første partiene kommer fra de solrike åkrene i Reddal ved Grimstad og Brunlanes i Larvik. Deretter følger Jæren, Lærdal, Sunndal og etter hvert Frosta. Det lover godt for hele sesongen.
Tidlig nypotet betyr ikke bare en tidlig smak av sommer – det handler også om en matkulturell begivenhet.
Nypoteten har en helt spesiell plass i det norske kjøkken. Den er mer enn bare tilbehør – i utallige sommermåltider tar den ellers beskjedne poteten selve hovedrollen.
– Det er få ting som slår smaken av nypoteter med smør og litt havsalt. Det er kortreist, bærekraftig og ekte norsk sommermat, sier Ahuja.
– Aldri skjedd før
Den tidlige sesongen skyldes en kombinasjon av mild vår, tidlig sol og gunstige vekstforhold.
Utenfor Grimstad ligger Reddal Fellespakkeri. Det er et sameie av flere produsenter i området. Daglig leder er Knut Salve Lunden. Han er også nypotetansvarlig i Gartnerhallen – en rolle som krever at han virkelig kan sitt fag.
Han har holdt på med potet i over 45 år og mener at årets sesong er helt spesiell.
– Det at nypotetene kommer allerede i mai tror jeg aldri har skjedd før, forteller Lunden.
– Det kom litt brått på, så nå står vi på alle mann for å kunne starte pakkingen av årets poteter tidlig i neste uke.
Lunden forteller at det varme og tørre vårværet har gitt gode vekstforhold for potene, men at det kreves en god del ekstraarbeid, ettersom de ikke har fått noe hjelp til vanning fra naturen.
– Det kreves mye jobb når regnet uteblir. Vi gleder oss over varmt og fint vær vi også, men jeg må innrømme at vi jubler litt når vi ser at værmeldingen viser regn i til helgen.
Men belønningen for det harde arbeidet er fantastisk gode poteter. Og potetbonden har et klart tips til dem som ser frem til å nyte norsk mat på sitt beste.
– Nypoteter er en ferskvare i ordets rette forstand. Jeg mener de helst bør nytes samme dag eller kort tid etter at de er kjøpt. Gjerne kokt med skallet på og servert enkelt. Det er råvaren som skal skinne.
– Spis dem for eksempel til norsk skinke. Det er fenomenalt godt!
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder




Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Økning på 600% i vinter – tropisk frukt trender2.5.2025 09:05:59 CEST | Pressemelding
Midtvinters har vi spist som om det var sommer!
Nordmenn vil spise titalls millioner av disse i påsken11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemelding
Påskefavorittene står klare for å spre glede.
Norsk-kampanje sikret BAMA nominasjon til Sponsor- og Eventprisen21.3.2025 08:45:13 CET | Pressemelding
Nå gjenstår det å overbevise juryen!
Møre og Romsdal topper bakepotet-trenden!14.3.2025 07:07:20 CET | Pressemelding
Molde og Ålesund utpekes som potethovedstedene i potetlandet.
Bakepoteten trender, men mange gjør en stor tabbe7.2.2025 07:43:31 CET | Pressemelding
Gjør du feilen BAMAs potetekspert advarer mot?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom