Luftambulansehelikopter heist ut
- Heisingen var vellykket, og vi vil takke Airlift for all hjelp. Det var svært viktig å få utført denne operasjonen slik at vi får satt i gang feilsøking og undersøkelser i samarbeid med produsenten. Dette har vi ikke kunnet gjøre ute i felt, sier administrerende direktør Leif Olstad i Norsk Luftambulanse AS.
Et Super Puma operert av Airlift, stasjonert i Førde, var fremme i Kongsvikdalen ca 13.30. Da hadde teknikere fra Norsk Luftambulanse AS klargjort luftambulansehelikopteret for løft. Blant annet er rotorbladene demontert. Disse ble plassert i kasser som Super Pumaen hadde med seg, og løftet ut. Så ble selve helikopteret heist opp og ut til ventende transport. Dette tok ca 2,5 timer. Nå fraktes helikopteret til teknisk base på Gardermoen på lastebil.
Det var på oppdrag for å hente ned tre turgåere som hadde gått seg fast vest for Tjeldsund i Troms og Finnmark fylke lørdag at helikopteret fikk motorbortfall på den ene motoren. Piloten utførte en kontrollert landing med én motor i Kongsvikdalen. Ingen kom til skade i hendelsen. Om bord var det et mannskap på tre og de tre turgåerne.
- Vi opplevde en teknisk svikt på en motor, hvor mannskapet gjennomførte en såkalt precautionary landing. Jeg har forståelse for at det kan virke dramatisk. Helikopteret er konstruert for å kunne fly med en motor, og mannskapet trener regelmessig på nettopp denne typen situasjon. Å lande et helikopter om natten i redusert sikt i ulendt terreng er svært krevende. Omfattende trening i simulator og i det daglige virke, samt kravene til lang erfaring for mannskaper i luftambulansetjenesten, gjør mannskapet i stand til å håndtere slike krevende situasjoner, sier Olstad.
I forkant av motorbortfall stod helikopteret i hover og parkert i snøvær i en lengre periode, opp mot en time. Årsaken til at den ene motoren sviktet er ikke klar, og det er for tidlig å konkludere. I kjølvannet av denne hendelsen, samt en hendelse av motorbortfall i Brønnøysund, er det satt inn tiltak for flyging i snøvær inntil permanente utbedringer eller endringer foreligger fra produsentene.
- Det har ikke kommet tilrådning fra produsentene. Sikkerhet kommer først, derfor velger vi å legge oss på en konservativ linje for flyging i snøvær. Tiltakene vil ha begrenset operativ påvirkning, men vi mener det likevel er nødvendig i påvente av produsentenes funn og tiltak, sier Olstad.
Tiltakene er blant annet tidsbegrensning på hover/sakte flyving i snøvær med redusert sikt, tildekking av luftinntak til motor ved parkering i snøvær, fjerning av snø på toppdekket rundt og foran luftinntakene.
I fjor utførte basen ved Evenes / Harstad 558 oppdrag, mens totalt gjennomførte alle landets 13 baser for legehelikopter 9428 oppdrag (basen har fått alarm og tatt av). Alle baser er operert av Norsk Luftambulanse AS på kontrakt med Luftambulansetjenesten HF.
Nøkkelord
Kontakter
Leif OlstadAdministrerende direktørNorsk Luftambulanse AS
Tel:95232585leif.olstad@norskluftambulanse.noRandi BuckleyKonst. kommunikasjonsdirektørStiftelsen Norsk Luftambulanse
Tel:+47 920 16 406randi.buckley@norskluftambulanse.noOm Norsk Luftambulanse
Fakta: H 145 T2
- Produsent: Airbus
- Lengde: 13 m
- Bredde: 11 m (med rotor)
- Høyde: 3,4 m
- Vekt: 1919 kg
- Løftekapasitet: 3650 kg kg
- Rekkevidde: 351 nm
- Toppfart: 268 km/t
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Strømkunder hjelper Norsk Luftambulanse9.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Er Polar Kraft kunder landets rauste strømkunder? På to år har kundene til Polar Kraft AS bidratt til at pasienter i Nordland og Troms får raskere hjelp av luftambulansetjenesten.
Klart for Akuttdagen på Hokksund Flyplass1.4.2025 14:45:43 CEST | Presseinvitasjon
Lørdag 12. april kan du bli bedre kjent med den akutte redningskjeden i Norge. Vi rigger Hokksund flyplass med ulike aktører for å vise hvordan vi jobber sammen på en ulykke og hvordan du kan være med å redde liv. Husk, de første minuttene er livsviktig og det starter med deg.
Folk mener de ikke er en del av akuttberedskapen31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til de første på stedet helt avgjørende. Likevel ser under halvparten av befolkningen på seg selv som en del av akuttberedskapen, viser en ny undersøkelse.
Marit Ribes minnepris tildeles Norges første kvinnelige luftambulanselege30.1.2025 14:36:47 CET | Pressemelding
Bjørg Ellertsens (88) innsats for luftambulansetjenesten hylles med æresbevisningen Marit Ribes Minnepris.
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom