Nye krav for å hindre ulovlig eksport av EE-avfall
-De skjerpede kravene vil bidra til å redusere ulovlig eksport av EE-avfall, og hindre at de forårsaker skade på helse og miljø. Anbefalingene er også oppfølging av stortingsmeldingen om miljøkriminalitet, og en del av en større tiltakspakke for å bekjempe den ulovlige eksporten av slikt avfall, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Vi anbefaler at det i forskrift settes et nytt krav om at ingen virksomheter kan hente EE-avfall fra et mottak uten skriftlig samtykke fra den ansvarlige for mottaket. Dette gjelder ikke aktører som samler inn på vegne av godkjent returselskap.
Vi presiserer også kravet til forhandlere og kommuner om at de skal sørge for at kasserte EE-produkter får en forsvarlig oppbevaring ved mottaket.
Våre tilsyn har avdekket at mye EE-avfall blir hentet fra mottak der de ikke har vært godt nok sikret og oppbevart. Avfallet har så blitt sendt ulovlig ut av landet og til fattige land, der det ikke blir håndtert forsvarlig.
- Det er viktig å innføre forsterkede sikringstiltak hos forhandlere der det forsvinner kasserte EE-produkter. Det er først og fremst de som er slepphendte med å sikre avfallet sitt, vi vil til livs, sier Ellen Hambro.
Tydelig skilting
Det skal skiltes tydelig om at det er straffbart å hente ut EE-avfall, at EE-avfallet ikke kan fjernes uten skriftlig avtale, og at overtredelse kan straffes. Slik skilting skal settes opp både hos forhandlere og kommunale mottak.
Tilrettelegge for ombruk og sirkulær økonomi
Mange kasserte EE-produkter som leveres til mottak, kan repareres og brukes om igjen, enten hele produktet eller enkelte deler.
Miljødirektoratet anbefaler at aktører som henter disse produktene for å reparere dem eller benytte noen av delene til å lage nye produkter, kan få tilgang til mottaksstedet. De må da gjøre en avtale om dette med forhandler eller det kommunale mottaket.
- Vårt forslag tilrettelegger for at flere aktører kan bidra til forsvarlig ombruk av disse kasserte produktene, og bidra til en sirkulær økonomi, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet anbefaler at Klima- og miljødepartementet fastsetter vår endelige anbefaling til forskriftsendring i avfallsforskriften kapittel 1 om EE-avfall.
Vi mottok 10 innspill under høringen. Det er etter høring kun gjort mindre endringer i anbefalingen som vi nå oversender Klima- og miljødepartementet for fastsettelse.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Natursats: 70 millioner til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommuner får støtte til ulike tiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold. 89 av disse får støtte til å kartlegge naturen.
Natursats: 70 millionar til lokale tiltak for naturen25.4.2025 10:00:07 CEST | Pressemelding
112 kommunar får støtte til ulike tiltak for å vareta og betre tilstanden for naturmangfald. 89 av desse får støtte til å kartleggje naturen.
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom