

STATSBUDSJETT 2022: MENNESKERETTIGHETSKRISEN MÅ PRIORITERES
- Vi er glade for den økte støtten til FNs høykommissær for menneskerettigheter. Det er på tide at menneskerettighetskrisen blir anerkjent og prioritert i likhet med klimakrisen, sier leder i SAIH, Hector Ulloa. - Men et skikkelig løft krever økt økonomisk og politisk støtte til samfunnsaktører i sør som hver dag kjemper på bakken.
SAIH er en norsk bistandsorganisasjon som i 60 år har jobbet for tilgangen til høyere utdanning og akademisk frihet internasjonalt. Tidligere i år laget SAIH en kampanje som dokumenterte brudd på studenters rettigheter globalt. Denne kampanjen fremheves i forslaget til budsjett som et eksempel på opplysningsarbeid finansiert av Norads infostøtte.
- Vi er glade for at kampanjen vår om angrep på studenter blir omtalt. Nå forventer vi at regjeringen følger opp dette arbeidet og anerkjenner studentaktivister som menneskerettighetsforsvarere, sier Ulloa.
STYRK HØYERE UTDANNING GLOBALT
Koronapandemien har ført til et stort tilbakeslag for global utdanning, med alvorlige konsekvenser for tilgang til utdanning og læring. Dersom vi skal nå bærekraftsmålene er vi nødt til å ha en stor satsing på høyere utdanning og forskning. Norhed-programmet for høyere utdanning og forskning vil i perioden 2021 til 2026 få over en milliard kroner.
- For å realisere regjeringens ønske om å sikre kvinner og underrepresenterte grupper tilgang til høyere utdanning, er det viktig å øke støtten til sivilsamfunnsorganisasjoner som har tett kontakt med disse gruppene, i tillegg til ordninger som Norhed og Norpart, sier Ulloa.
SAIH har over lang tid vært kritisk til kommersialiseringen av utdanning globalt. Utdanning skal være en rettighet og ikke en vare.
- Norsk utdanningsbistand går fremdeles til kommersielle aktører, noe som bidrar til å forsterke ulikhetene. Vi forventer at en ny AP-ledet regjering vil fase ut denne typen bistand, sier Ulloa.
STYRKING AV RETTEN TIL TILGANG TIL SEKSUALUNDERVISNING
Den globale anti gender-bevegelsen har de siste årene angrepet retten til helhetlig seksualundervisning. UNESCO har utviklet globale verktøy for helhetlig seksualitetsundervisning i skolen som er et viktig ledd i arbeidet for å sikre retten til seksualundervisning.
- Når motstanden er stor mot grunnleggende rettigheter er det viktig å øke støtten både til sivilsamfunnsorganisasjoner og UNESCO, slik at unge mennesker får kunnskap om rettigheter knyttet til egen kropp og seksuell helse, sier Ulloa.
Kontakt
Hector Ulloa - Leder SAIH - 412 98 837
Hilde Sofie Pettersen - Pressekontakt - 473 70 190
Nøkkelord
Lenker
Om SAIH
SAIH jobber for at alle unge skal ha tilgang til god utdanning, slik at de kan bidra til en mer rettferdig verden, og for akademisk frihet internasjonalt. Vi støtter over 30 organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, Sørlige Afrika og Asia, som jobber med høyere utdanning og opplæring av unge. SAIH jobber også med politisk påvirkning i Norge og internasjonalt, for å bedre rammevilkårene for utdanning og utvikling globalt.
Følg pressemeldinger fra SAIH
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SAIH på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SAIH
Et stort svik for retten til utdanning!6.6.2023 14:38:40 CEST | Pressemelding
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har sviktet gratisprinsippet og bygget opp en kunnskapsmur mot resten av verden. Partiene velger å ikke snu i saken om skolepenger for internasjonale studenter, til tross for massiv motstand.
Aktivisme under angrep28.3.2023 10:04:43 CEST | Pressemelding
Myndigheter tar stadig mer kreative verktøy i bruk for å stilne kritiske stemmer, viser ny rapport om studentaktivisme.
- Gjør utdanning til luksusgode24.3.2023 17:19:47 CET | Pressemelding
Kunnskapsdepartementet mottok 93 høringsinnspill. Alle negative. Likevel ønsker regjeringen å innføre skolepenger for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits.
Lanserer trendbibel for diktatorer21.3.2023 07:18:31 CET | Pressemelding
Viser siste trender innen undertrykking av unge som hever stemmen.
Væpna konflikt og angrep på ytringsfrihet truer forskere og studenter globalt17.11.2022 10:04:08 CET | Pressemelding
Ny rapport fra Scholars at Risk dokumenterer 391 angrep på studenters og akademikeres rettigheter det siste året.