Statsbudsjettet 2022: Et skritt i riktig retning, men det store løftet gjenstår
Siden 2015 har antall mennesker som sulter i verden blitt stadig flere. Koronapandemien har ført til en drastisk økning til over 800 millioner mennesker. Nok og næringsrik mat er en forutsetning for god helse og for evne til å lære og arbeide. Det er selve grunnmuren som må være på plass før resten av huset kan bygges og vi kan nå alle bærekraftsmålene.
- Vi opplever at den avtroppende regjeringen gradvis og forsiktig har økt innsatsen på matsikkerhet de siste årene, og at særlig utviklingsminister Dag-Inge Ulstein har gått i bresjen for dette feltet. Den nye handlingsplanen for matsikkerhet, og klimatilpasningsstrategien, er gode eksempler på dette. Økningene i årets forslag viser enda tydeligere at Ulstein har fått gjennomslag for disse satsingene, sier Odegard.
Trengs et krafttak for matsikkerhet og klimatiltak som utrydder sult
Utviklingsfondet understreker at en ny regjering må bekrefte at utviklingspolitikkens fremste mål er å styrke matsikkerhet og livsgrunnlaget til de som er mest utsatt for sult, ekstrem fattigdom og klimaendringene.
- Budsjettforslaget gir en god retning, men må forsterkes dersom vi skal klare å nå våre internasjonale forpliktelser. Her har vi stor tro på at den påtroppende regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil kjenne sin besøkelsestid. Det har vært en gradvis og forsiktig økning de siste årene, men det vi trenger nå er en storsatsing for å bidra til å snu de negative trendene med økende sult og ekstrem fattigdom, fortsetter Odegard.
Anne Beathe Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet, skrev i Vårt Land i august, om hvordan klimasmart landbruk er nøkkelen til å nå ut til de aller fattigste – småbønder i utviklingsland. Utviklingsfondet mener hennes uttalelser gir håp for et krafttak for klimatilpasning og matsikkerhet i den nye regjeringen.
- Det vi ikke må glemme er at det er småbøndene som står i frontlinjen for klimaendringene. Forslaget om å tredoble støtten til klimatilpasning innen 2024 er rett og slett ikke godt nok. Norge har forpliktet seg gjennom Paris-avtalen om at tilpasning skal utgjøre halvparten av klimafinanseringen, og FNs generalsekretær ber innstendig om at økningen må skje mye raskere enn dette budsjettet legger opp til. Støre må ha en mer ambisiøs lovnad i kofferten når han reiser til klimatoppmøtet i Glasgow i november, understreker Odegard.
- For å sitere Esther, en av bøndene Utviklingsfondet jobber med i Malawi: Bønder rammes hardest av klimaendringene. Alt de har kommer fra regnet.
Anerkjennelse av den viktige jobber sivilt samfunn gjør på bakken
Et organisert og sterkt sivilsamfunn er viktig for at samfunnsendringer skjer på demokratisk vis og for at sårbare og marginaliserte gruppers rettigheter blir ivaretatt. En økning av støtten til utvikling av sivilsamfunn i Sør er en anerkjennelse av den avgjørende innsatsen som lokale organisasjoner har gjort i løpet av koronakrisen. Utviklingsfondet understreker at sivilsamfunnet bare vil bli viktigere i årene som kommer, i møte med klimaendringer og som motvekt til at myndighetene i mange land er blitt mer autoritære under pandemien.
- Dette budsjettet snur endelig en negativ trend med redusert støtte til sivilsamfunn i Sør. Men denne økningen er bare reell dersom disse midlene ikke går til øremerkede tiltak, slik trenden har vært de siste årene, avslutter Odegard.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder
Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet støtter fattige lokalsamfunn så de kan produsere nok sunn mat i en verden med økende sult og klimaendringer.
I over 40 år har vi jobbet i noen av de fattigste og mest klimautsatte områdene i verden. Vi jobber sammen med lokalsamfunn for varige endringer og økt rettferdighet slik at de kan overvinne sult, takle kriser og skape positiv lokal utvikling. Vi når over en million mennesker på landsbygda i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Vi jobber helhetlig og kombinerer bærekraftige tiltak for å utvikle robuste lokalsamfunn. Sammen øker vi matproduksjonen gjennom klimatilpasset landbruk, lokale frøbanker, plantemangfold, bedret jordsmonn, tilgang på vann og vern av naturen. Målet er å styrke småbondens kunnskap, rettigheter og inntekter.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
Anja Cecilie Solvik fra Bunadsgeriljaen er ny ambassadør for Utviklingsfondet25.9.2024 14:44:15 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, har gått inn som ambassadør for Utviklingsfondets underskriftkampanje. - Utviklingsfondet er en av organisasjonene som ønsker å bidra til endring ved å påvirke. Det har jeg erfaring med, og ønsker derfor å bidra der jeg kan, sier Solvik.
Utviklingsfondet og Spire om revidert nasjonalbudsjett: - Feigt, falskt og fossilt14.5.2024 11:24:36 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sjokkerte og skuffet over regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Organisasjonene reagerer på manglende klimahandling og et usolidarisk bistandsbudsjett.
Utviklingsfondets nye generalsekretær: - Fokus på matsikkerhet blir stadig mer framtredende internasjonalt13.5.2024 15:31:35 CEST | Pressemelding
Ulf Flink har inntatt rollen som generalsekretær i Utviklingsfondet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom