Dette må man ta hensyn til ved rehabilitering av betongkonstruksjoner

– Betong brytes ned over tid, i likhet med alle andre bygningsmaterialer. Det er viktig å velge riktige metoder for beskyttelse og reparasjon av betongkonstruksjoner. SINTEF har nå publisert de fem første av en gruppe på i alt 11 anvisninger om betongrehabilitering, sier prosjektleder Sissel Hjorth-Hansen.
Anvisningene gir generell kunnskap om metodene. I tillegg gir de retningslinjer for når man bør vurdere å benytte de ulike metodene. Formålet med de nye anvisningene er å gi en samlet oversikt over de mest relevante metodene og forutsetningene for betongrehabilitering.
De fem anvisningene er:
720.105 Nedbrytningsmekanismer i betongkonstruksjoner
720.125 Beskyttelse og reparasjon av betongkonstruksjoner – prinsipper, metoder og kvalitetssikring
720.423 Mekanisk reparasjon av betong
720.427 Overflatebehandling av betongkonstruksjoner som beskyttelse mot nedbrytning
720.431 Elektrokjemisk realkalisering og elektrokjemisk kloriduttrekk av betong
De øvrige, planlagte anvisningene vil omtale tilstandsanalyse av betongkonstruksjoner, undersøkelsesmetoder for kartlegging av betongens tilstand, forbehandling av betong, reparasjon av riss og sprekker i betong, katodisk beskyttelse av stål i betong og kulturminner/antikvarisk rehabilitering.
De publiserte anvisningene beskriver:
Nedbrytningsmekanismer og tilstandsanalyse
Før man iverksetter tiltak, må det utføres en tilstandsanalyse for å kartlegge skadeårsak, skadeomfang og skadekonsekvens. I tillegg må eventuell vernestatus og kulturhistoriske verdier avklares. I sum danner dette grunnlaget for å vurdere prinsipper og metoder for beskyttelse og reparasjon av betongkonstruksjonen.
Prinsipper og metoder for beskyttelse og reparasjon
Det er gitt en oversikt over prinsipper og metoder for beskyttelse og reparasjon av betongkonstruksjoner som definert i NS-EN 1504-9. I tillegg er det gitt henvisninger til aktuelle anvisninger i Byggforskserien. For å kunne velge riktige utbedringstiltak og slik forlenge brukstiden for konstruksjonen, er det helt avgjørende å ha kunnskap om de ulike metodene og når de kan anvendes.
Utbedringsmetoder
De mest benyttede utbedringsmetodene er mekanisk reparasjon, elektrokjemisk realkalisering og kloriduttrekk, katodisk beskyttelse og overflatebehandling som beskyttelse. Alle de nevnte metodene blir beskrevet i egne anvisninger.
Mekanisk reparasjon benyttes alene eller i kombinasjon med elektrokjemiske metoder. Elektrokjemisk realkalisering og kloriduttrekk er midlertidige installasjoner som fjernes etter at sluttkriterier er oppnådd, mens katodisk anlegg er en permanent installasjon som må driftes og vedlikeholdes.
For overflatebehandling av betong defineres det tre metoder: hydrofoberende impregnering (vannavisende impregnering), impregnering (poreblokkerende impregnering) og belegg (beskyttende film). Som regel kreves det en forbehandling før påføring av overflatebehandling.
Referansefelt
Ved oppstart av rehabiliteringsarbeider bør det alltid etableres et referansefelt som omfatter alle kritiske eller gjentakende arbeidsoperasjoner.
Kvalitetssikring
Anvisningene beskriver også krav til personell og kvalitetssikring for utførelse av arbeidene.
Kontakter
Sissel Hjorth-HansenSeniorrådgiver
Tel:979 57 079sissel.hjorth-hansen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Arealet under byene må brukes smartere8.5.2025 13:22:57 CEST | Pressemelding
Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.
Energieffektiv Fremtid: Ny møteplass for samarbeid24.4.2025 14:02:47 CEST | Pressemelding
Hvordan kan Norge redusere energibruken og samtidig styrke sin industrielle konkurransekraft? 22. mai lanseres konferansen Energieffektiv Fremtid i Trondheim– en ny nasjonal arena som samler industri, myndigheter og forskningsmiljøer for å fremme energieffektivisering og styrke norsk konkurransekraft.
Slik sikrer du god overvannshåndtering i småhusområder3.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
En ny veileder fra SINTEF beskriver valg og drift av overvannsløsninger i boligstrøk. Den kan også brukes av personer uten fagbakgrunn.
Søker løsninger for å utnytte nettkapasiteten i nord bedre31.3.2025 08:13:00 CEST | Pressemelding
Nettselskap, kraftprodusenter og teknologiutviklere jobber sammen med klyngen Energi i Nord, Berlevåg kommune og SINTEF Energi for å løse utfordringer med lav kapasitet i strømnettet i Øst-Finnmark.
Betong med karbonfangst reduserer klimautslippene betydelig24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
En ny studie viser at bruk av karbonfangst i sementproduksjon kan redusere klimautslippene fra byggeprosjekter betydelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom