Derfor bør du ikke kaste ribbefettet

Anette Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat deler sine fem tips til hvordan du kan bli kvitt ribbefettet.
1. Lag saus
Matfettet er en perfekt base for saus. Fett må du uansett ha nå du skal lage dette, enten om det er smør eller annet. Bruker du stekefettet tar du opp smaken fra kjøttet i sausen. Brun saus til julemiddagen blir en innertier med ribbefett i. Dette gir sausen en utrolig god smak som man ikke får kjøpt ferdig i butikken. Kjøper du ferdigposer vil også litt matfett fra ribben eller pinnekjøttet heve smaken ytterligere.
2. «Magisk» kraft på lur
Har du veldig mye matfett til overs og ikke ønsker å bruke alt i den samme sausen til jul, kan du fylle opp isbitformer og fryse ned fettet– og vips så har du en god base dersom du skal lage brun saus senere. Hver gang du skal lage en saus eller suppe er det genialt å supplere med en hjemmelaget «buljongterning».
3. Gjenbruk i andre retter
Matfettet som blir til overs etter pinnekjøtt og ribbe kan brukes til lutefisk, i ulike stapper, vendes inn i surkålen eller i den tradisjonsrike møljen. Med andre ord finnes det mange bruksområder for matfettet som blir igjen etter steking.
4. Lag fuglemat
Meiseboller er fuglenes favorittmat, og det er enkelt å lage selv. Bruk gjerne usaltet fett fra matlagingen og bland inn solsikkefrø, frokostblanding og epler. Fuglene har mat hele vinteren og i tillegg er det miljøvennlig. Obs: Veldig viktig å aldri bruke varer som er harske, mugne, krydret eller har salt i seg. Er du usikker sjekk ut Norsk Ornitologisk Forening.
5. Kast riktig
Hvis du ikke ønsker å bruke fettet som er til overs etter steking, er det veldig viktig å ikke helle fettet i vasken. Det tiltrekker seg dyr og da spesielt rotter som er veldig glad i fett, i tillegg kan det tette rørene. La heller fettet størkne, og skrap det ut av formen og kast det i matavfallet.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom