Matprat

Lag charcuterie til 17.mai - en fryd for øyet og ganen

Del
Lekre fat som bugner av skinker, oster, frukt og annet snacks trekkes frem som en av de hotteste trendene i år. Det er bare fantasien som setter grenser, og uteseende er minst like viktig som smakene.
Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått.
Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått.

 Såkalte charchuterie-boards skal se innbydende og lekre ut, og det skal ofte være overdådig. Et charcuterie brett er litt som klassiske skinke- eller ostefatet tatt til nye høyder, sier matrådgiver i MatPrat, Anette Hansen. 

Tenk først på hvor stort selskapet er, og velg en fjøl som er tilpasset antallet. Noen små, pene skåler eller glass kan være greit å ha til syltetøy, chutney eller andre bløte råvarer. 

  1. Start med ostene, som du kan skjære i pene biter, terninger eller staver for å variere. Sett dem gjerne opp etter styrke og fasthet, det er ofte vanlig å starte med å spise de milde ostene før man går over til sterkere og mer modne oster.
  2. Fortsett med gode skinker som du bretter pent. Skap forskjellig uttrykk på de ulike sortene, kanskje egner noen seg godt til å rulle sammen. Eller lag den berømte tik-tok rosen, der du bretter tynne skiver av spekepølse over kanten på et glass, tett i tett og til slutt vipper glasset opp ned og får en pent dandert rose.
  3. Sett på små skåler eller glass med syltetøy, om du skal lage et veldig stort brett. Oliven, nøtter eller sirup, små ostekuler o.l. egner seg også godt i små skåler.
  4. Bygg så videre med brød i tynne skiver, kjeks, eller knekkebrød.
  5. Skjær grønnsaker og litt frukt eller bær, i skiver, båter eller strimler. Tenk på kontraster både i forhold til form, men også farger.
  6. Til slutt kan du legge på snacks, godteri, nøtter, frø, tørket frukt, urter, spirer og krydder eller kanskje noen fine, spiselige blomster for å sy sammen alle de ulike elementene.

 Forsøk å la element i samme fargetone tas opp på flere steder i et tenkt triangel for å skape litt symmetri på brettet, avslutter Hansen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått.
Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått.
Last ned bilde

Om Matprat

Matprat
Matprat
Lørenveien 40
0585 Oslo

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye