Luftambulansen har flere redningsoppdrag

I disse dager trener luftambulansepersonell fra hele Norge på å redde ut personer fra vanskelig terreng i fjellet. Under treningsleiren til Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Torpomoen i Ål i Hallingdal kan de trene i ro og fred på krevende oppdrag som krever stor presisjon.
– Dette er oppdrag vi får stadig oftere, og derfor er det viktig å trene. Vi synes det er positivt at folk bruker naturen og er aktive. Det er bra for folkehelsa, så vi prioriterer dette på lik linje med for eksempel en hjertestans hjemme i stua. Redningsoppdrag er ikke en stor belastning på tjenesten og folk må ha samme terskel for å ringe alarmtelefonen som ved vanlig sykdom når man er utenfor allfarvei, sier redningsmann Arne Sveinhaug i Norsk Luftambulanse Helikopter.
Trener på underhengende operasjoner
De fem siste ukene har Sveinhaug og 145 andre redningsmenn, piloter og leger trent på denne typen redningsoppdrag. Dette er et årlig tilbud til de ansatte i luftambulansetjenesten. Treningscampen er arrangert og finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Årsaken til at det i år særlig trenes på redningsoppdrag, er at denne typen oppdrag har økt i antall siden 2014. For syv år siden hadde man 368 søk- og redningsoppdrag, mens det i fjor ble registrert 771 slike oppdrag. Tallene er hentet fra Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for all luftambulansedrift i Norge.
– Vi tror økningen skyldes økt friluftsliv og at toppturer og bratt friluftsliv har blitt mer og mer populært. Toppen i 2020 kommer nok av pandemien, der så og si alle ferierte i eget land, sier operativ rådgiver Dan Halvorsen i Luftambulansetjenesten HF.
Viktig samarbeid
Ved redningsoppdrag koordinert av Hovedredningssentralen samarbeider luftambulansen ofte med frivillige hjelpekorps. Under trening på Torpomoen trener mannskapet fra Norsk Luftambulanse Helikopter sammen med Norske alpine redningsgrupper (NARG).
– Tilkomst til noen av disse pasientene må vi gjøre sammen med utpekte og trente medlemmer i NARG for å nå de forulykkede.
De kan ligge vanskelig til og må hentes ut i en komplisert underhengende operasjon, altså sammen med redningsmannen hengende under helikopteret, sier Sveinhaug.
NARG mener det er helt essensielt å trene sammen for å få til en vellykket redningsaksjon.
– Vi må kjenne hverandres styrker og svakheter, og ikke minst utstyr. Vi er avhengige av gjensidig tillit. Vi må ha tillit til at vi ikke gjør alvorlige feil og setter hverandre i fare, og den tilliten bygger vi kun ved å trene sammen, sier Stein Møller, klatrer og medlem i NARG.
Tips til turen
Med økende redningsoppdrag er det viktig at folk tar forhåndsregler før de drar ut på tur. Luftambulansepersonell minner om at det er viktig å følge fjellvettreglene. I tillegg har redningsmann Arne Sveinhaug åtte gode tips til en trygg høsttur i fjellet.
- 113-APP OG NØDLADER: Last ned Hjelp 113-appen og aktiver den. Den viser din nøyaktige posisjon og blir sendt automatisk til nødsentralen når du ringer via appen. 113-sentralen kan nå også be om å få bruke mobilkameraet ditt, slik at de kan se video av hva som skjer på ulykkesstedet. På den måten kan du få enda bedre hjelp. Ta også med nødlader til telefonen, og kart og kompass.
- VÆR FØRE VAR: Sjekk været, planlegg turen og vit hvor du går. Husk at helikopteret ikke alltid kommer frem i tåke eller dårlig vær.
- GÅ ETTER EVNE: Ha et bevisst forhold til egne evner i de forskjellige miljøene basert på egne erfaringer.
- KLE DEG GODT: Ta med ekstra klær, og vær forberedt på væromslag. Bruk gjerne sterke farger så du er lett synlig og ta med regntrekk til sekken.
- BLI SETT: Ta med refleksvest og hodelykt. Har du på deg en refleksvest er sjansen for å bli funnet i mørket mye større. Helikoptrene er utstyrt med kameraer som kan se en refleks/lys på flere kilometer avstand.
- FØRSTEHJELP: Husk førstehjelpspakke. Sjekk innholdet før du drar og fyll på hvis nødvendig.
- LY FOR VINDEN: Vindsekk gir deg le hvis det blåser opp. Den kan redde liv, og er uansett god å ha når du tar en pause.
- ENERGI: Nok mat og drikke. Ta alltid med litt ekstra energi, og gjerne varm drikke – i tillegg til vann.
Nøkkelord
Kontakter
Randi BuckleyFung. kommunikasjonsdirektørStiftelsen Norsk Luftambulanse
Tel:+47 920 16 406randi.buckley@norskluftambulanse.noBilder




Lenker
Om Norsk Luftambulanse
Luftambulansetjenesten HF har det overordnede operative driftsansvaret for all luftambulanse i Norge. Foretaket eies av de fire regionale helseforetakene.
All drift av luftambulanse i Norge betales og finansieres fullt ut av det offentlige.
To flyselskap flyr på oppdrag for Luftambulansetjenesten:
- Babcock Scandinavian AirAmbulance AS flyr alle 9 ambulansefly fordelt på 9 baser.
- Norsk Luftambulanse Helikopter flyr alle 14 ambulansehelikoptre fordelt på 13 baser.
Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon med rundt 300 000 støttemedlemmer og over 4000 støttebedrifter.
De bidrar til å gjøre luftambulansentjenesten enda bedre med innovasjon, forskning og kompetanseheving av nødetater og helsepersonell.
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Strømkunder hjelper Norsk Luftambulanse9.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Er Polar Kraft kunder landets rauste strømkunder? På to år har kundene til Polar Kraft AS bidratt til at pasienter i Nordland og Troms får raskere hjelp av luftambulansetjenesten.
Klart for Akuttdagen på Hokksund Flyplass1.4.2025 14:45:43 CEST | Presseinvitasjon
Lørdag 12. april kan du bli bedre kjent med den akutte redningskjeden i Norge. Vi rigger Hokksund flyplass med ulike aktører for å vise hvordan vi jobber sammen på en ulykke og hvordan du kan være med å redde liv. Husk, de første minuttene er livsviktig og det starter med deg.
Folk mener de ikke er en del av akuttberedskapen31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til de første på stedet helt avgjørende. Likevel ser under halvparten av befolkningen på seg selv som en del av akuttberedskapen, viser en ny undersøkelse.
Marit Ribes minnepris tildeles Norges første kvinnelige luftambulanselege30.1.2025 14:36:47 CET | Pressemelding
Bjørg Ellertsens (88) innsats for luftambulansetjenesten hylles med æresbevisningen Marit Ribes Minnepris.
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom