Sex og Politikk

Polsk abortaktivist Marta Lampart til Norge

Del
I dag er den internasjonale dagen for trygg abort og foreningen Sex og Politikk inviterer til «Samtaler om abort i Norge og Polen». Abortaktivist Marta Lampart deltar sammen med stortingspolitikere fra de nye regjeringspartiene.
Marta Lampart, leder av Polish Women Strike
Marta Lampart, leder av Polish Women Strike

Foreningen Sex og Politikk inviterer sammen med flere andre organisasjoner til samtale og debatt om tilgang til trygg abort i Norge og angrep på abortloven og aktivister i EU-landet Polen.

Abortaktivist Marta Lampart kommer fra Polen og deltar på arrangementet på utestedet Uhørt i Oslo. Der skal hun snakke om situasjonen i Polen i dag, samt at stortingsrepresentanter fra partiene som mest sannsynlig kommer til å danne Norges nye regjering redegjør for sitt syn på den norske abortloven.

Marta Lampart er jurist og leder av Polish Women Strike. Lampart og organisasjonen hun leder har arrangert flere store demonstrasjoner etter at den polske abortloven ble innskrenket i oktober for snart ett år siden.

Tusentalls polakker i over 150 byer har tatt til gatene mot det som regnes for å være et totalforbud mot abort. Nå er Lampart i Oslo for å fortelle hva som skjer i Polen, hvilken politisk kontekst som muliggjør en slik innskrenkning av kvinners rettigheter, om demonstrasjonene som har funnet sted det siste året, om hvordan hun og andre kjemper for abortrettighetene i landet, og hvorvidt hun ser håp for polske kvinners rettigheter og framtid.

Til arrangementet kommer også stortingspolitikere Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Marian Abdi Hussein (SV) til samtale om norsk abortlov og hva vi kan forvente i abortpolitikken den påfølgende stortingsperioden.

Privat til redaksjonen:

For intervju med Marta Lampart, ta kontakt med rådgiver i Sex og Politikk Kristine Bjartnes på kristine@sexogpolitikk.no eller telefon 92609658

Arrangementet:
Samtaler om abort i Polen og Norge
Sted: Uhørt, Torggata 1, Oslo
Dato: 28. september 2021, 18.00-20.00
Arrangør: Sex og Politikk, sammen med våre medlemsorganisasjoner, Amathea, Kvinnefronten og Sex og samfunn. Arrangementet er del av ForUMs bærekraftsuke.

Program
18.00
Velkommen ved Tor-Hugne Olsen, daglig leder Sex og Politikk.

18.05-18.50

Første panel: Stortingsvalget er over. Hva skjer med abortloven?

Vi tar en fot i bakken, frisker opp hva partiene har vedtatt om abort i sine partiprogrammer og hører fra tre stortingspolitikere (SV, Ap og Sp) hva vi kan forvente i abortpolitikken den påfølgende stortingsperioden. Får vi en utvidelse av dagens abortlov? Hva er et godt alternativ til abortnemndene? Og hvordan sikrer vi retten til god veiledning for den gravide (og partner) etter en abort?

I panelet:

Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant Senterpartiet

Marian Abdi Hussein, stortingsrepresentant SV

Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet (TBA)

Samtalen ledes av Andrea Skaarer Kreutz, direktør i Amathea

Kommentarer fra Berit Austveg, lege og styreleder i Sex og Politikk

18.50- 19.15

Pause

19.15- 20.00

Andre panel: Abortloven i Polen. Hva kan vi gjøre?

Det er snart ett år siden abortloven i Polen ble innskrenket, og det kun ble lov til å ta abort ved voldtekt, incest eller fare for den gravides liv. Landet hadde allerede en av Europas strengeste abortlover. Siden oktober i fjor har store protester funnet sted over hele Polen, og tusenvis av demonstranter tatt til gatene. Også i Norge har demonstrasjoner blitt arrangert. Vi inviterer sivilsamfunn fra Polen, Brussel og Norge til samtale. Hva skjer egentlig i Polen? Og hva kan vi gjøre fra Norge? Samtalen blir på engelsk.

I panelet:

Marta Lampart, leder av Polish Women Strike

Patricia Kaatee, rådgiver Amnesty International Norge

Irene Donadio, senior lead strategy and partership IPPF European Network

Samtalen ledes av Cathrine Linn Kristiansen, medlem av arbeidsutvalget i Kvinnefronten og tidligere styremedlem i Sex og Politikk

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Marta Lampart, leder av Polish Women Strike
Marta Lampart, leder av Polish Women Strike
Last ned bilde

Lenker

Om Sex og Politikk

Sex og Politikk
Sex og Politikk
Christian Krohgs gate 34
0186 Oslo

22 11 55 13https://sexogpolitikk.no/

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 150 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom