Vil være godt forberedt til neste pukkellaksinvasjon

– Vi er bekymret for at pukkellaksen utkonkurrerer villaks og svekker naturmangfoldet. I år kom pukkellaksen tidligere enn forventet opp i elvene for å gyte, noe som gjorde at tiltakene for å bekjempe den kom litt sent i gang. Dette er det viktig å trekke lærdom av, slik at vi kan starte effektive tiltak til riktig tid ved neste storinvasjon som forventes om to år, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Roser lokal innsats
Hun roser den store lokale dugnadsinnsatsen, som gjorde at det ble fisket ut 72000 pukkellaks.
– Den betydelige fangsten reduserer gytebestanden betraktelig, og det håper vi vil gjøre at det blir færre pukkellaks om to år, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Det er særlig i Øst-Finnmark innsiget av pukkellaks har vært stort i sommer, og det kom tidligere enn forventet. I de tre elvene Vestreelva, Vestre Jakobselv og Munkelva har man fanget nærmere 40 000 pukkellaks. Det ble også observert og fanget en del pukkellaks videre sørover.
– Takket være midler fra staten, og en formidabel lokal innsats fra grunneiere, organisasjoner og lokalbefolkning, klarte man å fiske ut svært mye pukkellaks og utnytte det meste av fangsten, sier Ellen Hambro.
Evaluering i gang
Det er satt i gang evaluering av årets sesong. Statsforvalteren i Troms og Finnmark har sendt ut forespørsel til alle lag og foreninger som har fått tillatelse til utfisking av pukkellaks om hvor mye de har fanget, erfaringer med årets aktivitet og hva de foreslår som forbedringer til 2023.
– Dette er viktig for å få inn kunnskap om fangstmetodene som fungerer best, og andre opplysninger som kan bidra til enda bedre organisering av utfiskingstiltak til neste større innsig av pukkellaks som forventes i 2023, sier Ellen Hambro.
Oppretter arbeidsgruppe
Miljødirektoratet er på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet i ferd med å etablere en arbeidsgruppe for å samordne og forbedre bekjempelsen av pukkellaks. Arbeidsgruppen skal sikre at fangst av pukkellaks i de ulike elvene bygger på den samlede erfaringen fra hele landet. Viktige oppgaver for gruppen blir å lage regionale planer for utfisking av pukkellaks, anbefale hvilket utstyr man bør bruke, informere lokalt om bekjempelsen av pukkellaks, lage en plan for god håndtering av fanget pukkellaks, holde oversikt over fangsten og systematisere kunnskap og erfaring med ulike fangstmetoder.
Vil skaffe og teste fangstutstyr
Miljødirektoratet foreslo i en handlingsplan for bekjempelse av pukkellaks å skaffe og teste nødvendig fangstutstyr i 2022, for å vite at det fungerer når neste pukkellaksinvasjon forventes i 2023.
– Foreløpig har det kommet større mengder pukkellaks annethvert år. Ved å teste utstyr i 2022 får man dermed også mulighet til å overvåke utviklingen i den foreløpig mindre bestanden som kommer når det er partallsår, sier Hambro.
Klima- og miljødepartementet annonserte 7. september at de setter av 15,3 millioner kroner i 2022 til nye flyteristfeller. Fellene brukes til å fange pukkellaks langt nede i vassdragene, slik at de ikke kommer seg opp i elvene for å gyte.
– Det setter oss i stand til å prøve utstyret i 2022, slik at vi kan være klare for innsats i god tid før mye pukkellaks forventes å komme i elvene igjen i 2023, sier Hambro.
Forskning på trussel mot villaks
Et annet tiltak Miljødirektoratet foreslår er å overvåke i hvilken grad pukkellaksen i år har lykkes med å få frem levedyktige unger. Siden pukkellaksen i år kom tidligere enn forventet, vil det være sentralt å følge med på hvor tidlig rognen klekkes.
Miljødirektoratet foreslår også å sette av årlige midler fremover til forskning på skadevirkninger av pukkellaksen på miljø og naturmangfold, og på effektive fangstmetoder.
– Vi trenger blant annet økt kunnskap om i hvilken grad de store mengdene pukkellaks fortrenger villaks, sjøørret og sjørøye fra områdene der de gyter, sier Hambro.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom