NAF

NAF: Elbilmotstanden i Norge synker

Del
Mer enn fire av ti nordmenn sier at deres neste bil blir en elbil. NAF har siden 2017 spurt norske bilister om hva slags bil de skal ha neste gang de skal kjøpe bil. I 2021 viser tallene at andelen som er positive til elbil øker kraftig, mens de som er negative eller i tvil synker.
Stadig bedre rekkevidde gjør elbilene attraktive for flere. (Foto: NAF/Motor)
Stadig bedre rekkevidde gjør elbilene attraktive for flere. (Foto: NAF/Motor)
  • I 2017 var andelen negative 31 prosent. I 2021 er andelen negative sunket til 24 prosent.
  • I 2017 var andelen positive 30 prosent. I 2021 er andelen positive steget til 43 prosent.
  • Andelen som ikke vet eller ikke tar stilling er høy, men også på vei nedover, fra 39 prosent i 2017 til 33 prosent i 2021.

- Dette viser at tiden jobber for elbilen. Rekkevidden øker, kjennskapen til bilens egenskaper spres og momsfritaket gjør at flere vurderer elbil som et rimeligere alternativ, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

At så mange som 43 prosent sier at deres neste bil blir en elbil er overraskende høyt. Det er fordi bruktmarkedet fortsatt er umodent for elbiler, og de aller fleste i Norge kjøper bruktbil.

- Elbilen utgjør over halvparten av alle nye biler som selges, men utgjør bare rundt ti prosent av bruktmarkedet. Dette er ofte elbiler med rekkevidde på 200 til 300 km, som er kortere enn de nyeste modellene som gjerne ligger på 400 – 500 km. Det tar nok tre-fire år før bruktmarkedet på elbiler er skikkelig oppe og står, mener hun.

Ladehinder

Et annet hinder for at folk skaffer seg elbil er mangelen på hurtigladere langs veiene. Denne sommeren skal 200 000 nordmenn bruke elbilen sin på sommerferie. Det kan bety stort press på de laderne som finnes langs veiene.

- NAF har jobbet med myndighetene for å få på plass et skikkelig ladenettverk for elbiler langs veiene, og det er fordi det er politikernes vilje at det finnes så mange elbiler - da må også ladeinfrastrukturen være på plass. Det er den ikke i dag, sier Handagard.

Tallene er publisert i den ferske NAF-rapporten «Skal alle med – må noe skje» om hurtiglading langs norske veier som du kan lese mer om her.

Tabell

Jeg vil at min neste bil skal være en elbil

2017 2019 2021
Svært enig 11 % 13 % 17 %
Enig 19 % 22 % 26 % 
Verken enig eller uenig 28 % 29 % 23 %
Uenig 20 % 15 % 14 %
Svært uenig 11 % 12 % 10 %
Vet ikke 11 % 9 % 10 %

Andel svar på påstanden «Jeg vil at min neste bil skal være elbil». «Svært enig» og «enig» er regnet som positive, mens «svært uenig» og «uenig» er regnet som negative.

Kontakter

Bilder

Stadig bedre rekkevidde gjør elbilene attraktive for flere. (Foto: NAF/Motor)
Stadig bedre rekkevidde gjør elbilene attraktive for flere. (Foto: NAF/Motor)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye