Lokale vannmiljøprosjekter får 24 millioner kroner
(for journalister: Se oversikt over hvilke tiltak som har gått over 100 000,- i støtte, vedlegg)
– Mesteparten av pengene går til konkrete tiltak som skal forbedre vannkvaliteten og livsgrunnlaget til dyr og planter som lever i vannet. Engasjementet er stort, og vi er glade for å kunne dele ut mer penger enn i fjor, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
I år var det 180 søknader på totalt 63 millioner kroner.
Stor satsning på miljøforbedring
Klima- og miljødepartementet la opp til å styrke arbeidet med å restaurere vassdrag fra 2020. Restaureringsprosjekter er dermed blitt spesielt prioritert også i årets tildeling.
Noen av prosjektene som har fått tilskudd skal for eksempel åpne bekker, forbedre leveforholdene for fisk og hindre at vann gror igjen av planter. Andre skal redusere effektene av menneskelig aktivitet, som utslipp av kloakk og annen type forurensning.
– De pengene vi deler ut åpner gjerne for et spleiselag, hvor også flere aktører går inn og bistår med midler. Vi finansierer ofte bare en del av den totale kostnaden for prosjektene, men tilskuddet fra staten kan være avgjørende for at de blir gjennomført, sier Ellen Hambro.
Tiltak for elvemusling i Rogaland
Et av prosjektene som har fått støtte i år er erosjonssikring i Årvikelva i Tysvær i Rogaland. Erosjonssikringen skal bedre leveforholdene for elvemusling i elva, i forbindelse med utsetting av 14 000 små elvemuslinger. Bestanden i elva var truet, og det er et mål i Miljødirektoratets handlingsplan for elvemusling at alle gjenværende naturlige populasjoner av elvemusling skal bevares eller styrkes. Elvemusling er en ansvarsart for Norge, ettersom mer enn 25 prosent av den europeiske bestanden finnes her.
Sjøørret- og laksevassdrag i Trøndelag
Gaula, Orkla og Verdalselva i Trøndelag er definert som nasjonale laksevassdrag, og renner ut i den nasjonale laksefjorden Trondheimsfjorden. Disse elvene er sikret vern mot nye tiltak og aktiviteter som kan være til ytterligere skade for villaksen. Forurensning fra blant annet jordbruk, gruver og kloakk, i tillegg til fysiske inngrep har påvirket elvene og deres sideløp negativt i en årrekke.
Det er igangsatt flere restaureringsprosjekter i Trøndelagselvene de siste årene. Mange av tiltakene er gjennomført i sideelver og tilløpsbekker til de største vassdragene. Tiltakene er eksempelvis med på å begrense erosjon og nedslamming av fiskens gyteområder. Det er et stort engasjement blant grunneiere, fiskere, lokallag og foreninger. Tiltakene har et stort potensiale for verdiskaping.
19 andre tiltak har fått tildelt inntil 100 000 kroner. Disse vises ikke i denne listen.
Flere sjanser i 2022
Neste mulighet for å søke tilskudd er i 2022. Miljødirektoratet åpner for søknader ca. 1. november 2021, og søknadsfristen er 15. januar 2022.
Miljødirektoratet forvalter en rekke tilskuddsordninger. En samlet oversikt med lenke til søknadsskjemaer finnes i vårt elektroniske søknadssenter.
Nøkkelord
Bilder
Dokumenter
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
Framleis auka bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Medan salet av fossilt drivstoff fell, aukar omsetninga av biodrivstoff. Det har aldri vorte brukt meir biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom