Få spor av skadelige skismurning-stoffer i Nordmarka-fisk

Man behøver ikke å bevege seg langt utenfor Oslo sentrum for å prøve fiskelykken i idylliske omgivelser. I Store Åklungen, en halv times marsj nord for Sognsvann, er det gode muligheter for å nappe ut en pen abbor til middag. Har du fiskelykken med deg, kan du få ørret på kroken også.
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har på oppdrag fra Vannområde Oslo ved Bymiljøetaten gjennomført prøvefiske for å kartlegge bestandene i Store Åklungen, samt undersøke nivåer av utvalgte miljøgifter i fisk.
– Stort sett ser vi at det står bra til med fisken, sier Øyvind Garmo, regionleder i NIVA og prosjektleder for undersøkelsen av Nordmarka-vannet.
Trolig verre for smøreren enn for fisken
Miljø- og helseeffekter av fluorerte alkylforbindelser (PFAS) har i det siste fått mye oppmerksomhet. Blant annet har bruken av PFAS i skismurning vært omdiskutert. Sett i lys av at hovedstadens kanskje mest trafikkerte skiløype (Sognsvann-Ullevålseter) går rett ved siden av Store Åklungen, var det blant NIVAs forskere knyttet en viss spenning til om det ville gi utslag i høyere nivåer av PFAS-forbindelser i fisken.
– Vi fant imidlertid ikke holdepunkter for at nivåene i fisken var særlig påvirket av skiaktiviteten. Nivåene av PFAS var lavere eller på samme nivå som i en antatt lite påvirket innsjø, som for eksempel Femunden, sier Garmo.
– PFAS i skismurning er en uting, men selve slitasjen i skiløypa er trolig ikke en stor kilde til det man finner i fisk. Når det gjelder bruken av PFAS-holdige produkter til preparering av ski, er nok helsa til smøreren og håndtering av avfall fra smøreboden et større problem, sier han.
Ulike målinger
I kartleggingen av i Nordmarka-vannet har NIVAs forskerteam også målt nivåer av en rekke andre metaller og miljøgifter i fisken. Undersøkelsen viser blant annet at:
* Konsentrasjonen av kobber, sink, bly og kadmium var lavere enn Vanndirektivets miljøkvalitetsstandarder (EQS), men likevel noe høyere enn det som er vanlig på Østlandet.
* Konsentrasjonene av de fleste metaller i fisken var moderate sammenlignet med i urbane elver hvor blant annet veitrafikk er en kjent forurensningskilde. Et unntak var kadmium som viste relativt høye verdier i fisk fra Store Åklungen. Samtidig er verdiene godt under omsetningsgrensen. Det antas at dette skyldes luftbåren forurensing, men naturgitte forhold kan også medvirke.
* Nedbrytningsprodukter av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), målt i fiskegalle, viste lave konsentrasjoner. Dette var ikke overraskende, beliggenheten tatt i betraktning.
* I 2 av 36 abbor var kvikksølvkonsentrasjonen høyere enn omsetningsgrensen for fisk til konsum. Dette er imidlertid vanlig også i avsidesliggende vann. Kvikksølvet er ofte langtransportert, og det er dessverre derfor få effektive tiltak man kan iverksette lokalt.
Les mer i NIVA-rapporten «Undersøkelse av miljøgifter i abbor og ørret fra innsjøen Store Åklungen».
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar OmstedSeniorrådgiver, Medier og formidling - Pressekontakt
Tel:+47 93 65 43 86gunnar.omsted@niva.noBilder

Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
Folk vil redde Oslofjorden – nå får forskerne hjelp10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt prosjekt skal samle og teste småskala-tiltak og engasjere flere i arbeidet for en friskere fjord.
Plastforurensning truer jordhelse i Europa26.3.2025 06:55:00 CET | Pressemelding
Ny forskning viser at plastforurensning i europeiske jordsmonn har nådd nivåer som kan påvirke jordhelsen, avlingskvaliteten og i verste fall maten vi spiser.
Oslofjorden: Alvorlige funn i ny tilstandsrapport20.1.2025 10:33:05 CET | Pressemelding
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press. Forskere understreker behovet for koordinert innsats på tvers av sektorer for å forbedre tilstanden og sikre fjordens fremtid.
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom