Kan se hvordan fisken har det akkurat nå

De små prikkene i bildet over viser fiskene som svømmer rundt ved Hellstranda i Stjørdal kommune akkurat nå, i skrivende stund. Dette er svært nyttig informasjon for forskere ved NTNU Vitenskapsmuseet. De har fått i oppdrag av Nye Veier å overvåke fiskens adferd for å se om den blir påvirket av utfyllingen i sjøen ved Helltunnelen.
– Tidligere ville vi ha gjort undersøkelser før og etter utfyllingen, men da kan det være for sent å gjøre noe dersom fisken faktisk blir negativt påvirket, sier Jan Grimsrud Davidsen, førsteamanuensis ved NTNU.
Med dette nye programmet kan man se hvordan den enkelte fisk har det i sanntid. Noe som gjør det mulig å sette inn tiltak umiddelbart dersom det er nødvendig.
– Det har aldri blitt gjort på denne måten før, sier Davidsen.
Det var NTNU som foreslo å utvikle et slikt program, og trondheimsfirmaet Thelma Biotel har laget det.
– Vi synes det er flott at Nye Veier sa ja til dette. Det har jo en kostnadsside, men dette gir oss mye nyttig data, sier Davidsen.
Dybde, fart og temperatur
Davidsen, med kolleger og studenter, har merket sjøørret og laks med et elektronisk merke og de har satt ut fire lyttestasjoner med liveforbindelse til internett. Det gjør at de nå kan se hvor dypt og raskt den enkelte fisk svømmer, og fiskens temperatur. Denne informasjonen sier noe om hvordan fisken har det.
– I juni vil fisken vanligvis svømme rolig på null til to meters dybde fordi det er på denne dybden det er best for fisken. Hvis vi ser at fisken går ned på syv meter og svømmer raskt, er ikke dette normal adferd, forklarer Davidsen.
Han legger til at det ikke er sikkert at det er anleggsarbeidet som er årsaken til at fisken plutselig oppfører seg «unormalt».
– Det kan være flere grunner til det. Fisken kan ha blitt skremt av noe annet. Derfor så starter vi dette prosjektet med å samle inn bakgrunnsdata for et helt år. Da kan vi bedre se hva som er normalt for fisken i dette området og dermed være best mulig forberedt til å overvåke fisken når selve utfyllingen i sjøen starter, sier Davidsen.
Viktig matfat
Ett av Nye Veiers prosjektmål i utbyggingen av ny E6 fra Ranheim til Værnes, er å minimere belastningen på ytre miljø. Det er av den grunn at NTNU overvåker fisken ved Hellstranda. Dette området er en såkalt elveos. Mange fisker kommer til elveosene fordi det er mye mat til dem der. Hvis fisken blir for stresset når de er i spisefasen, kan det påvirke hvordan den vokser og hvor mye rogn den lager.
– Det gjør ikke noe om fisken blir stresset i noen sekunder. Men hvis det går over flere timer, dager og uker, vil det ha noe å si. Da bruker fisken energien på dette i stedet for å spise og vokse, og det er det vi ønsker å unngå, sier Davidsen.
Stresset fisk, og spesielt førstegangsvandrende (også kalt smolt) er i tillegg mer utsatt for å bli spist av andre.
Mye god data
Det er for tidlig å si noe om de endelige resultatene av kartleggingen på Hellstranda, men Davidsen er fornøyd med at de har fått samlet så mye data.
– Vi har ikke startet analysearbeidet enda. Men vi kan si at vi har fått mye god data. Dette er veldig positivt, både for oss forskere og for Nye Veier. Det gir oss et solid datagrunnlag, slik at vi kan gi Nye Veier best mulig råd og anbefalinger for det videre arbeidet, sier Davidsen.
Nøkkelord
Bilder

Om Nye Veier
Nye Veier er et fullt ut statlig eid aksjeselskap. Selskapets oppgaver omfatter å planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde viktige hovedveier. Disse binder landet vårt sammen, og knytter Norge til hovedveier i utlandet. Nye Veier skal være en slank og effektiv byggherreorganisasjon, med et mål om å sikre helhetlig og kostnadseffektiv utbygging og drift av trafikksikre hovedveier.
Denne infrastrukturen vil raskt styrke næringslivets konkurranseevne, gi innbyggere mer effektiv, forutsigbar og tryggere veitransport og mer vei for pengene.
Selskapets verdier er "Fornyer", "Forbedrer" og "Forsikrer".
Følg pressemeldinger fra Nye Veier
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nye Veier på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nye Veier
Sertifisering av bærekraftsarbeid – fungerer det?4.7.2025 13:11:35 CEST | Pressemelding
SINTEF skal gjøre en evaluering av hvordan ordningen BREEAM Infrastructure har påvirket byggingen av vei og jernbane i Norge. Evalueringen gjennomføres på vegne av Nye Veier, Statens vegvesen og Bane NOR.
Traftec skal drifte elektro for Nye Veier26.6.2025 12:33:52 CEST | Pressemelding
Nye Veier har valgt å inngå en ny driftskontrakt med Traftec for elektroinstallasjoner på flere av selskapets veistrekninger.
Alt klart for ferdigstilling av E6 Ranheim-Sveberg25.6.2025 16:42:55 CEST | Pressemelding
I dag signerte Nye Veier AS og Hæhre Entreprenør AS kontrakt for utbyggingen av ny E6 fra Ranheim til Sveberg i Trøndelag. Kontrakten har en samlet verdi på kr 3,95 milliarder kroner ekskl. mva.
Knekte koden for systematisk ferdigstillelse24.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemelding
Nye Veier har lykkes i arbeidet med å etablere felles struktur for prosjektdata, der informasjon klassifiseres og relateres på tvers av systemer og prosjektfaser. Dette muliggjør helautomatisk validering av leveranser. Det har ingen innen veibyggerbransjen i Norge fått til før. Metoden gir potensial for store kostnadsbesparelser spesielt i driftfasen.
Ny E39 i Lyngdal offisielt åpnet av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård: - Dette er en dag mange har sett frem til6.6.2025 17:15:53 CEST | Pressemelding
- Det er en stor glede for meg å være her i dag for å markere åpningen av den nye veien. I dag åpner vi ikke bare en vei. Vi åpner for tryggere reiser, kortere avstander og nye muligheter, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom