Kulturhistorisk museum

Ny Pride-utstilling på Historisk museum

Del
Hemmelighold og usynliggjøring har preget skeives liv gjennom historien. I dag åpner utstillingen De Te Fabula Narratur (Det er deg historien handler om), som handler om ønsket om ha et trygt rom å være - et sted man kan være seg selv.

Utstillingen De Te Fabula Narratur tar deg med på en ikke-lineær tidsreise som spenner over 200 år, fra tidlig 1800-tall og inn i framtiden.
Det kan virke tilfeldig hvordan disse kunstneriske og fabulerende skeive historiene i denne utstillingen hører sammen, der grensene mellom hva som er sant eller oppdiktet, glir over i hverandre. Et fellestrekk for det som presenteres i De Te Fabula Narratur, er kunstnernes søken etter de bakenforliggende historiene, og interessen for arkiver og dagbøker, men også den kroppslige tilstedeværelsen.

Historiene som utfolder seg kunne kanskje like godt handlet om deg?

Utstillingen er produsert og kuratert av Kunstplass på oppdrag av og i samarbeid med Historisk museum, Universitetet i Oslo, og føyer seg inn i et årelangt samarbeid med utstillinger knyttet opp mot Pride.

I utstillingen kan du blant annet oppleve 1820-tallets England, som ikke så med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon.

På 1920-tallet var det straffbart å være homofil i Norge. Likevel holdt Ole O. Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier.
I Norge anno 2021 er det stor grad av synlighet og aksept for de fleste skeive i samfunnet, men LHBT+ personer i mange land i verden opplever fremdeles diskriminering og undertrykkelse.

Medvirkende kunstnerne:
Maria Sundby, Liv Kristin Holmberg, Hamid Waheed, Ester Fleckner, Martine Næss Johansen, Siri Lindstad, Christie van Zyl, Alethea Arnaquq-Baril, Michael Yerxa og Mark Kenneth Woods.

Utstillingen varer fra 19. juni til 27. august. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Anne Lister (1791-1840), regnes i dag som et moderne lesbeikon. FOTO: Historisk museum
Anne Lister (1791-1840), regnes i dag som et moderne lesbeikon. FOTO: Historisk museum
Last ned bilde
Ole O. Troldmyr (1888-1967) holdt fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen i en periode der det var straffbart å være homofil i Norge. FOTO: Historisk museum
Ole O. Troldmyr (1888-1967) holdt fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen i en periode der det var straffbart å være homofil i Norge. FOTO: Historisk museum
Last ned bilde

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo. Vi har to museumsbygninger, Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka. Vi er et forskingsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstandar, fra steinalderen og frem til nyere tid.

Følg pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom