Ny Pride-utstilling på Historisk museum
Utstillingen De Te Fabula Narratur tar deg med på en ikke-lineær tidsreise som spenner over 200 år, fra tidlig 1800-tall og inn i framtiden.
Det kan virke tilfeldig hvordan disse kunstneriske og fabulerende skeive historiene i denne utstillingen hører sammen, der grensene mellom hva som er sant eller oppdiktet, glir over i hverandre. Et fellestrekk for det som presenteres i De Te Fabula Narratur, er kunstnernes søken etter de bakenforliggende historiene, og interessen for arkiver og dagbøker, men også den kroppslige tilstedeværelsen.
Historiene som utfolder seg kunne kanskje like godt handlet om deg?
Utstillingen er produsert og kuratert av Kunstplass på oppdrag av og i samarbeid med Historisk museum, Universitetet i Oslo, og føyer seg inn i et årelangt samarbeid med utstillinger knyttet opp mot Pride.
I utstillingen kan du blant annet oppleve 1820-tallets England, som ikke så med blide øyne på homofili hverken sosialt eller juridisk. Anne Lister (1791-1840) fra Halifax utfordret fordommene og blir i dag sett på som et moderne lesbeikon.
På 1920-tallet var det straffbart å være homofil i Norge. Likevel holdt Ole O. Troldmyr (1888-1967) fabelaktige fester i sin villa i Holmenkollen. Kondomprodusentens liv var fullt av hemmeligheter og mysterier.
I Norge anno 2021 er det stor grad av synlighet og aksept for de fleste skeive i samfunnet, men LHBT+ personer i mange land i verden opplever fremdeles diskriminering og undertrykkelse.
Medvirkende kunstnerne:
Maria Sundby, Liv Kristin Holmberg, Hamid Waheed, Ester Fleckner, Martine Næss Johansen, Siri Lindstad, Christie van Zyl, Alethea Arnaquq-Baril, Michael Yerxa og Mark Kenneth Woods.
Utstillingen varer fra 19. juni til 27. august.
Nøkkelord
Kontakter
Henriette Stensdalkurator
Tel:91748241henriette@kunstplass5.noVibeke Hermanrudkurator
Tel:90116493vibeke@kunstplass5.noBilder
Om Kulturhistorisk museum
Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo. Vi har to museumsbygninger, Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka. Vi er et forskingsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstandar, fra steinalderen og frem til nyere tid.
Følg pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum
Pressevisning: ARV - vår plass i historien6.10.2023 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan forholder vi oss til arven fra fortiden? Og hvem eier egentlig kulturarven? Velkommen til pressevisning av vår nye utstilling, onsdag 11. oktober kl. 10:00.
Pressevisning ny utstilling: Samurai12.6.2023 05:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Norges første Samurai-utstilling presenterer 15 originale rustninger med imponerende detaljrikdom. Velkommen til pressevisning på Historisk museum torsdag 15. juni klokken 10.00.
Regjeringen sikrer byggestart for Vikingtidsmuseet22.6.2022 17:56:01 CEST | Pressemelding
Regjeringen øker rammen for det nye Vikingtidsmuseet med 700 millioner kroner. Likevel må museet kutte hardt i publikumstilbudet.
Ny utstilling: Kontroll - forsøk på å temme verden4.3.2022 06:00:00 CET | Pressemelding
Sivilisasjonshistorien fortelles ofte som en uunngåelig utvikling gjennom stadig økende kontroll over dyr og natur. Vår nye utstilling stiller spørsmål ved denne historien vi har hørt så mange ganger.
I dag stenger Vikingskipshuset30.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding
I dag starter et nytt kapittel for Norges mest ikoniske kulturarv: Etter 95 års drift stenger Vikingskipshuset døren – og gjenoppstår i helt ny drakt i om fem år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom