Legemiddelet mot Alzheimers sykdom som gjenoppstod
– Aducanumab er medikamentet som sto opp fra de døde, sier forskningssjefen.
Møtte motstand
I første omgang stanset legemiddelfirmaene bak, amerikanske Biogen og japanske Eisai co., to avgjørende studier fordi analysene ikke viste at det hadde noen effekt. Senere ble det funnet effekt for noen undergrupper i den ene studien. Det gjaldt særlig de som fikk høyest dose med medikamentet. Derfor søkte firmaene om godkjenning hos Food and Drug Administration (FDA) i USA.
– Etter at en ekstern faggruppe ikke mente resultatene var gode nok for godkjenning, tvilte de fleste på at FDA ville si ja i går. Men det skjedde altså, sier han.
– Det er først og fremst gledelig at vi er kommet mye nærmere en sykdomsmodifiserende behandling av Alzheimer sykdom. Det betyr at behandlingen påvirker selve sykdomsprosessen. I dette tilfelle at det fjerner beta-amyloid, som vi tror er en av hovedårsakene til Alzheimer.
Gjelder i tidlig fase av Alzheimers
– Samtidig må vi være klar over at dette ikke gjelder alle som har diagnosen Alzheimer sykdom, men bare de som har sykdommen i tidlig fase, kanskje også så tidlig at de ikke fyller kriteriene for en demensdiagnose.
Han forteller at man i tillegg må påvise økt forekomst av beta-amyloid i hjernen. Beta-amyloid dannes ved nedbryting av et protein. Det krever spinalvæskeundersøkelse eller skanning av hjernen (amyloid-PET).
Krever ny gjennomgang
Siden resultatene så langt har vært kontroversielle, krever FDA at man gjør nye studier i forbindelse med at medikamentet tas i bruk.
Det vil nok kunne ta en stund før legemiddelet blir tilgjengelig i Norge.
– Legemiddelmyndighetene i Europa skal eventuelt gjøre en egen godkjenning, men det er trolig at de følger FDA. Kanskje det kan være tilgjengelig for enkelte grupper i løpet av ett års tid, sier Selbæk.
– Hvis medikamentet blir godkjent også i Norge, vil det innebære nye krav til diagnose av demens. Diagnosen bør stilles tidligere og med større presisjon.
Fakta: Aducanumab er et såkalt monoklonalt antistoff. Antistoffet fjerner beta-amyloid fra hjernen. Vi tror beta-amyloid er en av hovedårsakene til at Alzheimer sykdom utvikler seg.
Nøkkelord
Kontakter
Geir Selbæk
Tel:95883535geir.selbaek@aldringoghelse.noPetter HveemRedaktør, web/sosiale medier
Tel:+47 908 28 361petter.hveem@aldringoghelse.noBilder
Lenker
Om Nasjonalt senter for aldring og helse
Postboks 2136
3103 Tønsberg
33 34 19 50http://www.aldringoghelse.no
Nasjonal kompetanstjeneste for aldring og helse er en nasjonal kompetansetjeneste som jobber spesielt med aldersrelaterte tilstander og sykdommer. Vi har over 100 ansatte, som jobber i hele Norge. Vi driver kompetanseheving og faglig oppdatering av helsepersonell i nesten alle kommuner. Vi deltar i forskningsprosjekter nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til å drive egne faglige utviklingsprosjekter. Vi har egen bibliotektjeneste og forlag.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalt senter for aldring og helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalt senter for aldring og helse
Alzheimer-medisin godkjent i Storbritannina, men det offentlige vil ikke betale22.8.2024 13:39:52 CEST | Pressemelding
Legemiddeltilsynet i Storbritannia godkjente torsdag Alzheimer-medisinen lecanemab (Leqembi) til bruk for pasienter i et tidlig stadium av sykdommen.
Lancet-kommisjon med nye funn om demens: Ved å følge 13 anbefalinger, så kan nesten halvparten av alle demenstilfeller forhindres eller utsettes1.8.2024 09:02:00 CEST | Pressemelding
– Vi kan forebygge eller forsinke nesten halvparten av demenstilfellene ved å håndtere 14 risikofaktorer fra barndommen av og gjennom livet. Dette inkluderer to nye risikofaktorer, høyt kolesterol og synstap, sier forskningssjef Geir Selbæk i Nasjonalt senter for Aldring og helse.
En ny europeisk studie avdekker viktig kunnskap om demens hos personer med Downs syndrom25.3.2024 10:17:50 CET | Pressemelding
Personer med Downs syndrom har økt risiko for tidlig demens, men en stor, ny europeisk studie tyder på at demensutvikling kan utsettes ved oppfølging og behandling av problemer knyttet til søvn og psykisk helse gjennom livet.
Geir Selbæk med i ny podkast: - Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen18.1.2024 10:18:48 CET | Pressemelding
– Hvordan er det å bli gammel i Norge - handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden.
Dårlig hørsel blant de viktigste risikofaktorene for demens hos eldre4.12.2023 09:09:44 CET | Pressemelding
En banebrytende studie har avdekket at redusert hørsel er blant de risikofaktorene, som man kan gjøre noe med, som øker risikoen for å utvikle demens mest. – Det er 36 prosent større sannsynlighet for å få demens blant dem med svekket hørsel enn dem med normal hørsel, sier forsker Christian Myrstad ved Aldring og helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom