Miljøstiftelsen Bellona

En av de mest alvorlige hendelsene i norsk oljeindustri straffes med kjeft

Del
- Det er oppsiktsvekkende at ledelsen av anlegget på Melkøya ikke blir ansvarliggjort for brannen ved å drive anlegget på sparebluss. Brannen er et resultat av ekstremt alvorlige brudd på sikkerhetsrutinene, sier Frederic Hauge i Bellona.

Petroleumstilsynet har i dag publisert sin granskning av brannen på Equinors gassprosesseringsanlegg på Melkøya 28. september i fjor, en brann som er en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumsindustri.  Rapporten konkluderer med at det var en direkte sammenheng mellom kostnadskutt og svekket sikkerhet på anlegget.  I november i fjor leverte Bellona en rapport som avslørte at disse forholdene var den viktigste bakenforliggende årsaken til storulykken på Melkøya.

- Nå er det slått fast en gang for alle at det er begått alvorlige brudd på regelverket, slik Bellona tidligere har avslørt, og det blir straffet med litt kjeft. For å opprettholde sikkerheten i petroleumsbransjen må det få konsekvenser for de ansvarlige. Equinor-ledelsen er direkte ansvarlig for kostnadskuttene som førte til storulykken på Melkøya-anlegget, sier Frederic Hauge.

I sin tidligere stilling hadde nåværende Equinor-sjef Anders Opedal et overordnet ansvar for vedlikeholdet på anlegget. Ett av mange kostnadskutt som gjennomført under Opedal var å redusere hyppigheten av kontrollene av filtrene på turbinen. Både Bellona og Ptil peker på filtre som en sentral brannårsak.

-  Ledelsen i Equinor har demonstrert en alvorlig mangel på risikoforståelse og bør vurdere å fratre sine stillinger. De har drevet anlegget på sparebluss på bekostning av anleggets integritet og folks sikkerhet, og blir kun straffet med et pålegg, fortsetter Hauge.

Bellona reagerer på at Ptil konkluderer med alvorlig svikt i Equinor-systemet, men unnlater å følge opp med sterkere sanksjoner overfor Equinor.

- På bakgrunn av de alvorlige lovbrudd som er begått blir vi forbauset om dette ikke ender med noen form for straff, sier granskingsleder i Bellona, Eivind Berstad.

I lys av denne rapporten mener Bellona det er på tide å se på Petroleumstilsynets rolle.

- Det må bli slutt på at oljeselskapene kan drive uforsvarlig uten at det får noen konsekvenser. Ptil har ikke evaluert egen innsats og tar ingen selvkritikk, selv om de har sviktet totalt. Her bør Riksrevisjonen på banen, sier Berstad.

For mer informasjon ta kontakt med:

Frederic Hauge : 90037543

Eivind Berstad: 98435747

Bilder

Frederic Hauge Foto: Bellona
Frederic Hauge Foto: Bellona
Last ned bilde
Seniorrådgiver Eivind Berstad Foto:Bellona
Seniorrådgiver Eivind Berstad Foto:Bellona
Last ned bilde

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye