Halve befolkningen bruker munnbind feil

I en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Farmasiet, svarer halve befolkningen at de har innarbeidet gode rutiner for bruk av munnbind. Undersøkelsen tyder imidlertid på at det står dårligere til hos den andre halvparten, hvor flere har innarbeidet seg munnbind-uvaner.
– Nesten halvparten av de som bruker engangsmunnbind oppgir at de bruker dette flere enn én gang, i strid med det som er anbefalt. Blant de som bruker tøymunnbind sier hele 4 av 5 at de ikke vasker munnbindet etter hvert bruk. 7 prosent oppgir at de ikke vasker det i det hele tatt, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, som er Norges største nettapotek.
– Det er veldig bra at nordmenn flest bruker munnbind, men at vi ikke er nøye med hygienen er bekymringsverdig. Problemet med å bruke munnbind flere ganger er at dette kan øke sannsynligheten for å bli smittet mer enn det å ikke bruke munnbind i det hele tatt, advarer Grinaker.
Ifølge statistikken skiller menn seg ut som generelt dårligere enn kvinner på både bruk av munnbind og hygienen rundt det.
Viktig del av dugnaden
Munnbind er enda mer effektivt for å beskytte de rundt deg enn det er for å beskytte deg selv, ifølge fagsjefen. Undersøkelsen viser imidlertid at mindre enn halve befolkningen er klar over dette.
– Vi bruker ikke munnbindet for å først og fremst beskytte oss selv, men for butikkmedarbeiderne, de eldre, risikogruppene og alle andre som potensielt kan bli smittet av oss. Siden de som har korona ikke nødvendigvis har noen symptomer, er det å bruke munnbind en viktig del av dugnaden vi alle gjør for å hjelpe hverandre, sier hun, og legger til:
– Jeg forstår at det kan være irriterende å bruke munnbind, men i ytterste tilfelle kan det faktisk redde liv.
Lei av korona
Flere respondenter oppgir også at de er lei av koronasituasjonen. 1 av 5 svarer at de er mindre redd for smitte, mens 5 prosent oppgir at de er dårligere til å følge restriksjoner enn de var tidligere i koronatiden.
Deltakerne har også blitt spurt om hva de mener om andre nordmenns bruk av munnbind. Her svarer 1 av 4 at folk generelt ikke er flinke nok til å bruke munnbind i nødvendige situasjoner – samtidig er det få som tør å si ifra.
– Jeg skjønner at folk er lei. Men klarer vi å fortsette å bidra i dugnaden, kan vi gå fortere tilbake til normalen. Vi ser at kun 6 prosent minner folk rundt seg på å bruke munnbind. Jeg tenker at det er lov til å si ifra på en hyggelig og klar måte, slik at vi hjelper hverandre. Dette klarer vi sammen, avslutter Grinaker.
Farmasøytens beste råd mot munnbind-uvaner
Munnbind erstatter imidlertid ikke andre smitteforebyggende råd, som hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter. |
Nøkkelord
Kontakter
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Lukas Loeb, PR-operatørene
Tlf: +47 478 20 639
E-post: lul@pr-o.no
Bilder

Om Farmasiet
Farmasiet AS er Norges største nettapotek, og de holder til i Sandefjord og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalgene har besøksadresse Østre Kullerød 2, 3241 Sandefjord, og Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.
Følg pressemeldinger fra Farmasiet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Farmasiet
Våryre nordmenn hamstrer Viagra4.4.2025 13:57:45 CEST | Pressemelding
I helgen er det meldt strålende sol og gradestokken kryper oppover flere steder i landet. Etter mange måneder i vinterdvale er nordmenn klare for lysere tider, og da er det ikke bare uteservering som frister.
Advarer mot falske produkter på Black Friday: 1 av 4 nordmenn vet ikke om de har kjøpt piratkopi29.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 3 av 10 har havnet på falske nettsider det siste året, og 1 av 4 er usikre på om varen de har kjøpt fra et utenlandsk nettsted er ekte. – Falske varer kan i verste fall inneholde giftstoffer som er skadelige, advarer Farmasiet og Patentstyret.
Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann2.7.2024 11:43:46 CEST | Pressemelding
Fellesferien er rett rundt hjørnet og mange nordmenn skal ut og reise. Imidlertid kommer også faren for uønskede hendelser. Frykten for akutt sykdom, matforgiftning og magetrøbbel topper listen sammen med kriminalitet. – Det finnes noen gode forhåndsregler man burde ta, sier farmasøyt i Farmasiet.
2 av 10 unge gutter dropper solkrem for å få raskere farge1.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at over halvparten av unge gutter glemmer å bruke solkrem, og hele 5 av 10 ble solbrent i fjor. – Dette er bekymringsfullt, og på tide at guttene får riktig kunnskap om solbeskyttelse. Ironisk nok vil regelmessig bruk av solkrem med høy faktor gi en finere og mer langvarig brunfarge, minner farmasøyt i Farmasiet om.
Advarer mot falsk solkrem – Kan inneholde avføring og giftige stoffer18.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er høysesong for piratkopier, og 2 av 10 nordmenn innrømmer at de er usikre på om solkremen de har kjøpt er original vare. – En billig solkrem kjøpt i utlandet eller fra utenlandske nettsider kan være falsk, ikke gi solbeskyttelse og inneholde stoffer som er farlige for huden, advarer Farmasiet og Patentstyret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom