Farmasiet

Halve befolkningen bruker munnbind feil

Del
Brorparten av nordmenn følger ikke anbefalte munnbindrutiner. I tillegg nekter fortsatt en halv million nordmenn å bruke munnbind i det hele tatt. – Folk er lei av korona, sier fagsjefen i Norges største nettapotek.
Foto_pexels-Anna Shvets
Foto_pexels-Anna Shvets

I en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Farmasiet, svarer halve befolkningen at de har innarbeidet gode rutiner for bruk av munnbind. Undersøkelsen tyder imidlertid på at det står dårligere til hos den andre halvparten, hvor flere har innarbeidet seg munnbind-uvaner.

– Nesten halvparten av de som bruker engangsmunnbind oppgir at de bruker dette flere enn én gang, i strid med det som er anbefalt. Blant de som bruker tøymunnbind sier hele 4 av 5 at de ikke vasker munnbindet etter hvert bruk. 7 prosent oppgir at de ikke vasker det i det hele tatt, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, som er Norges største nettapotek.

– Det er veldig bra at nordmenn flest bruker munnbind, men at vi ikke er nøye med hygienen er bekymringsverdig. Problemet med å bruke munnbind flere ganger er at dette kan øke sannsynligheten for å bli smittet mer enn det å ikke bruke munnbind i det hele tatt, advarer Grinaker.

Ifølge statistikken skiller menn seg ut som generelt dårligere enn kvinner på både bruk av munnbind og hygienen rundt det.

Viktig del av dugnaden
Munnbind er enda mer effektivt for å beskytte de rundt deg enn det er for å beskytte deg selv, ifølge fagsjefen. Undersøkelsen viser imidlertid at mindre enn halve befolkningen er klar over dette.

– Vi bruker ikke munnbindet for å først og fremst beskytte oss selv, men for butikkmedarbeiderne, de eldre, risikogruppene og alle andre som potensielt kan bli smittet av oss. Siden de som har korona ikke nødvendigvis har noen symptomer, er det å bruke munnbind en viktig del av dugnaden vi alle gjør for å hjelpe hverandre, sier hun, og legger til:

– Jeg forstår at det kan være irriterende å bruke munnbind, men i ytterste tilfelle kan det faktisk redde liv.

Lei av korona
Flere respondenter oppgir også at de er lei av koronasituasjonen. 1 av 5 svarer at de er mindre redd for smitte, mens 5 prosent oppgir at de er dårligere til å følge restriksjoner enn de var tidligere i koronatiden.

Deltakerne har også blitt spurt om hva de mener om andre nordmenns bruk av munnbind. Her svarer 1 av 4 at folk generelt ikke er flinke nok til å bruke munnbind i nødvendige situasjoner – samtidig er det få som tør å si ifra.

– Jeg skjønner at folk er lei. Men klarer vi å fortsette å bidra i dugnaden, kan vi gå fortere tilbake til normalen. Vi ser at kun 6 prosent minner folk rundt seg på å bruke munnbind. Jeg tenker at det er lov til å si ifra på en hyggelig og klar måte, slik at vi hjelper hverandre. Dette klarer vi sammen, avslutter Grinaker.

 Farmasøytens beste råd mot munnbind-uvaner

  • Bruk hånddesinfeksjon før munnbind tas på og av, dersom du ikke har anledning til å vaske hendene
  • Unngå berøring av munnbindet mens du har det på
  • Dekk NESE, munn og hake. Det er mange nesetipper som titter over.
  • Munnbind skal sitte godt inntil ansiktet langs hele kanten. Unngå derfor å vri eller tvinne ørestroppene slik at det blir åpning på sidene ved kinnet.
  • Ikke ha munnbind på haken, i pannen eller dinglende på armen
  • Engangsmunnbind skal kastes etter bruk
  • Tøymunnbind skal vaskes på 60 grader etter bruk

Munnbind erstatter imidlertid ikke andre smitteforebyggende råd, som hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1 meter.

Nøkkelord

Kontakter

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Lukas Loeb, PR-operatørene
Tlf: +47 478 20 639
E-post: lul@pr-o.no

Bilder

Foto_pexels-Anna Shvets
Foto_pexels-Anna Shvets
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Torvuttaket 26
1540 Vestby

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Farmasiet AS er Norges største nettapotek, og de holder til i Sandefjord og Vestby. Farmasiet har apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk og er godkjent som nettapotek. Alle nettapotek må også ha apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalgene har besøksadresse Østre Kullerød 2, 3241 Sandefjord, og Torvuttaket 26, 1540 Vestby. Lokalene er åpne kl. 09:00-16:00 mandag til fredag. Farmasiet tilpasser sitt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel.

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye