Klare til å bygge E18 Retvet-Vinterbro og E134 Oslofjordforbindelsen

– Ansatte i Statens vegvesen har vært spente på hva regjeringen foreslår av nye veiprosjekter i Nasjonal transportplan (NTP). Stemningen var derfor god da samferdselsminister Knut Arild Hareide la fram regjeringens forslag til NTP fredag før helga, sier Ingunn Foss, områdedirektør i utbyggingsdivisjonen i Statens vegvesen.
Vegvesenet har kuttet kostnader på veiprosjektene i sitt NTP-forslag med 50 milliarder kroner. Det var viktig for å få plass til flere veiprosjekter i transportplanen.
– Prosjektene E18 Retvet-Vinterbro og E134 Oslofjordforbindelsen er to av veiprosjektene som regjeringen har tatt med i forslaget sitt, forteller Foss.
Stordriftsfordeler
Fredag offentliggjorde regjeringen hvilke samferdselsprosjekter de foreslår skal prioriteres i perioden 2022-2033. Det er opp til Stortinget å vedta Nasjonal transportplan. Deretter er det bevilgninger som kommer over Statsbudsjettet, som gir finansiering til de ulike prosjektene.
Anne-Grethe Nordahl er prosjektleder for både E18 Retvet-Vinterbro og E134 Oslofjordforbindelsen. Hun har samlet begge prosjektorganisasjonene på samme brakkerigg i Nygårdskrysset.
– På denne måten får vi stordriftsfordeler som er positivt for kompetanse, kapasitet og økonomi, forteller prosjektlederen.
E18 Retvet-Vinterbro
Prosjektlederen forteller at det for E18 Retvet-Vinterbro er viktig å få på plass en lokalpolitisk tilslutning til plassering av bomstasjoner og takster, før prosjektet kan sendes over til Stortinget for kvalitetssikring og vedtak.
– Når Stortinget har vedtatt bompengeproposisjonen om lokal finansiering, og følger opp NTP med penger over statsbudsjettet, kan vi lyse ut de første entreprisene. Pilotprosjektet Ny Jord er noe av det vi vil starte opp først. Også støytiltak er arbeider vi ønsker å komme i gang med så raskt som mulig, sier Nordahl.
Å bygge en ny firefelts motorvei langs en av Norges mest trafikkerte veier, skaper en del utfordringer og krever god logistikk gjennom hele anleggsfasen. I tillegg skal deler av den nye veien bygges på utfordrende grunnforhold, som skal ivaretas på en trygg og god måte.
– Prosjektet innebærer en del utfordringer, som må planlegges godt. Vi skal blant annet krysse Follobanen, som må koordineres med Bane-Nor da vi er avhengig av at de stenger Follobanene i den perioden vi skal bygge under, forklarer Nordahl.
Gevinstene av prosjektet
Strekningen Retvet-Vinterbro er den siste av ni delstrekninger i prosjektet E18 Ørje-Vinterbro. Den nye strekningen skal øke trafikksikkerheten – spesielt redusere de mange møteulykkene. Den skal også øke fremkommeligheten gjennom økt kapasitet. Kjøretiden fra Retvet til Vinterbro vil reduseres med cirka seks minutter. Den nye strekningen vil i tillegg gi en miljøgevinst ved at tung- og gjennomfartstrafikk ledes utenom Kråkstad.
E134 Oslofjordforbindelsen
Det første løpet av Oslofjordforbindelsen åpnet for trafikk i 2000. Trafikkveksten har nå resultert i at det er klart for å bygge løp nummer to – også kalt Oslofjordforbindelse byggetrinn 2.
– Reguleringsplan er ferdig, og vi jobber nå med å forberede konkurransegrunnlaget. Vi jobber mot stortingsvedtak i siste del av 2021. I så fall kan det bety byggestart i løpet av 2023, sier Nordahl.
Prosjektet er totalt 14 km, der 2/3 av prosjektet består av tunnel. Dette utgjør mye steinmasser som må deponeres. Under sprengning vil det være behov for å stenge eksisterende Oslofjordtunnel.
– I likhet med dagens tunnel, vil den ha en stigning på syv prosent. Det er utfordrende for både tunneldriving og massetransport. Prosjektet er en utvidelse av eksisterende vei. Vi har derfor god kunnskap om grunnforholdene i området, både i tunnelene og i dagen, forklarer Anne-Grethe Nordahl. Det er i tillegg gjort nye grunnundersøkelser.
Gevinstene av prosjektet
Det nye tunnelløpet skal øke fremkommeligheten på E134, med en økt åpningstid på tunnelen fra 90 prosent til 99 prosent. I tillegg skal den nye strekningen øke trafikksikkerheten først og fremst i tunnelene, men også på dagstrekningen mellom Vassum og Verpen.
Her kan du lese mer om E18 Retvet-Vinterbro
Her kan du lese mer om E134 Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn FossProsjektdirektør SørøstStatens vegvesen/ Utbyggingsdivisjonen
Tel:95729147ingunn.foss@vegvesen.noAnne-Grethe NordahlProsjektleder for E18 Ørje-Vinterbro og E134 Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2Statens vegvesen/ Utbyggingsdivisjonen
Tel:97138386anne-grethe.nordahl@vegvesen.noBilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Redusert framkommelighet i Fløyfjelltunnelen fram til 16. mai2.5.2025 10:54:15 CEST | Pressemelding
E39 Fløyfjelltunnelen i Bergen vil ha redusert framkommelighet fra mandag kveld og hver natt fram til 16. mai.
Nye gatelys og nytt rekkverk i Etne2.5.2025 08:39:08 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen skal montere nye gatelys og nytt rekkverk på E134 i Etne.
7 omkom på veiene i april – 3 kjørte MC1.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
I april døde syv personer i trafikkulykker. Tre av disse kjørte MC. Så langt i år er 23 personer omkommet i trafikken. Det er fem færre enn på samme tid i fjor. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.
Vegarbeid på rv. 658 frå Gjøsund til Ålesund lufthamn Vigra30.4.2025 19:12:48 CEST | Pressemelding
Frå måndag 5. mai til slutten av juli skal det gjerast vegarbeid på strekninga rv. 658 frå Gjøsund til Vigra flyplass i Giske kommune.
Veitransporten blir utslippsfri om 15 år30.4.2025 10:03:43 CEST | Pressemelding
Klimagassutslippene fra veitransporten ble redusert med ni prosent fra 2023 til 2024 til 7,25 millioner tonn CO2.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom